ELLENOPHONIA

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΠ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ και ΙΔΑΧ ανά ΑΕΙ


Πίνακας που αποδεικνύει την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητος μεταξύ των ΑΕΙ από το Υπουργείο Παιδείας, όπως αποδείχθηκε, εξάλλου, και από τη δημοσιευθείσα Έκθεσή του Αξιολόγησης. Τα στοιχεία είναι των μέσων του Αυγούστου του 2013. Από το ΑΠΘ είχαν αφαιρεθεί με διαθεσιμότητα ακόμη 81 ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ το Μάρτιο του 2013.  Τώρα πώς αγνοείται το γεγονός ότι στο ΑΠΘ συμπεριλαμβνονται, πλην των αναλόγων Τμημάτων του ΕΚΠΑ επίσης Πολυτεχνείο, Σχολή Καλών Τεχνών, Γεωπονοδασολογική Σχολή και Κτηνιατρική, αυτό αποτελεί θέμα Μεταπτυχιακού, με ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα στον ισχυρισμό ότι το Υπουργείο ακολουθεί και διεθνή πρότυπα, προφανώς του περασμένου αιώνα...










Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Παρουσίαση της Ημερίδας του Κέντρου Αποστόλου Παύλου

Παρουσίαση της Ημερίδας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.
ΚΕΕΠ- Κέντρο Αποστόλου Παύλου
Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

                                                                                                Θεσσαλονίκη, 1/7/2013

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιστημονική ημερίδα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα «Η οικουμενικότητα του αποστόλου Παύλου», την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου. Η ημερίδα ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση του «Κέντρου Αποστόλου Παύλου», το οποίο αποτελεί ερευνητική δράση του Θεματικού Δικτύου του Τμήματος για την Κειμενική και Ερμηνευτική Εκκλησιαστική Παραδοση (Κ.Ε.Ε.Π.), που έχει επιστημονική υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Πρύτανη και καθηγήτρια του Τμήματος κ. Δέσπω Λιάλιου. Σκοπός της ημερίδας ήταν να εγκαινιάσει μία ουσιαστική συνάντηση εργασίας ερευνητών στις παύλειες σπουδές, που θα καλλιεργεί την επιστημονική συζήτηση και θα εκπαιδεύει τους μεταπτυχιακούς σπουδαστές στη διαθεματική έρευνα.
Μετά τους χαιρετισμούς ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή Αθανάσιο Καραθανάση, η έγκριση της ίδρυσης του Κέντρου Αποστόλου Παύλου από την Σύγκλητο του Α.Π.Θ., και από την διευθύντρια του Κέντρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κυριακούλα Παπαδημητρίου, ο σκοπός του, ο οποίος σύμφωνα με το Καταστατικό του είναι «η διεπιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και έρευνα σε διεθνή κλίμακα του έργου και της θεολογίας του αποστόλου Παύλου, της καταλυτικής συμβολής του στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και της θεμελιακής συνεισφοράς του στην οικουμενικότητα του Χριστιανισμού».
Η  εισαγωγική εισήγηση της ημερίδας έγινε από τον καθηγητή της Καινής Διαθήκης Χρήστο Οικονόμου με θέμα «Η οικουμενική αποστολή του Αποστόλου Παύλου».  Ο καθηγητής επικέντρωσε την ομιλία του στα παρακάτω σημεία: 1. Το κλασικό δίλημμα του Σαύλου «Νόμος ή Χριστός» στην πρώτη φάση της ζωής του έκλινε την πλάστιγγα προς το Νόμο. Μέσα από τα ιστορικά δεδομένα και τις θεολογικές προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να διανοηθεί κανείς την έννοια του όρου οικουμενικότητα της αποστολής του Παύλου κατά τα έτη της αγνοίας του (Πράξ. 17, 30).
2. Ο Απόστολος Παύλος στην αυθεντικότερη επιστολή του, την προς Γαλάτας, αντιλαμβάνεται την κλήση του ως κάτι το αιφνίδιο, αντίστοιχο με την κλήση των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, και αυτή είναι «ἵνα εὐαγγελίζωμαι ... ἐν τοῖς ἔθνεσιν» (Γαλ. 1, 15-16).
3. Τα λόγια του Ιησού προς τον Ανανία για τον Παύλο μετά τη μεταστροφή του υποδηλώνουν μια τριπλή αποστολή του Παύλου με σαφείς οικουμενικές διαστάσεις: να κηρύξει το ευαγγέλιο στους εθνικούς, στους βασιλείς και στον λαό του Ισραήλ (Πράξ. 9,15). Οι τρεις παράλληλες διηγήσεις των Πράξεων για την κλήση του Παύλου (Πράξ. 9.22 και 26), αντιστοιχούν η καθεμιά προς την τριπλή αυτή αποστολή του Σαύλου.
4. Η οικουμενικότητα της αποστολής του αποστόλου Παύλου επισημαίνεται και στην δεύτερη διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων (22, 1-21) για την κλήση και τη μεταστροφή του. Το κεντρικό σημείο της διηγήσεως βρίσκεται στην αναφορά του Ανανία προς τον Παύλο ότι ο Θεός των πατέρων τους τον διάλεξε, για να γίνει «μάρτυς αὐτῷ πρὸς πάντας ἀνθρώπους» (Πράξ. 22, 15).
5. Η τρίτη διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων για την κλήση του Παύλου (Πράξ. 26, 12-23) έχει και αυτή ως κεντρικό σημείο την οικουμενικότητα της αποστολής του Παύλου. Μετά την αποκάλυψη του Ιησού στον Σαούλ κατά την πορεία του προς τη Δαμασκό, η εντολή του Κυρίου ήταν να υπηρετήσει ο Παύλος τον Χριστό ως μάρτυρας: «ἐξαιρούμενός σε ἐκ τοῦ λαοῦ καὶ ἐκ τῶν ἐθνῶν εἰς οὕς ἐγὼ ἀποστέλλω σε» (Πράξ. 26, 17).
«Ο Απόστολος Παύλος και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στη συνέχεια ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και καθηγητής της Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών Μιχαήλ Τρίτος. Ο εισηγητής μίλησε για τις αξίες του πολιτισμού και πώς η παύλεια διδαχή οδηγεί στην ανακαίνιση της πολιτισμικής ζωής, αφού εμψυχώνει και διαπλάσσει όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της πολιτισμικής ζωής των ατόμων και των κοινωνιών. Τόνισε ότι η παύλεια διδασκαλία αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αναφέρθηκε κριτικά στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που αρνήθηκαν να κάνουν σαφή αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.
Τα «Δίκτυα επικοινωνιών και αστικού χώρου στις παύλειες οικουμενικές περιηγήσεις» παρουσίασε κατόπιν ο λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Δημήτριος Δρακούλης, Δρ Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Σκοπός της παρουσίασης ήταν η διερεύνηση του ιστορικο-γεωγραφικού πλαισίου των παύλειων αποστολικών περιηγήσεων, όπως αυτό διαφαίνεται μέσα από τις Πράξεις των Αποστόλων. Ως ερευνητικό αντικείμενο ορίστηκαν τα δίκτυα επικοινωνιών και οι αστικοί τόποι που αναφέρονται στο κείμενο. Κατά την εισήγηση παρουσιάστηκε μιας σειρά πλαισίων, μέσα στα οποία διαδραματίζονται οι παύλειες περιηγήσεις και η περιγραφή, κατηγοριοποίηση, ανάλυση και ερμηνεία των χαρακτηριστικών των αστικών χώρων, που αποτελούν τη σκηνογραφική επένδυση του αποστολικού κηρύγματος.
            Η πρώτη συνεδρία της ημερίδας έκλεισε με συζήτηση σχετικά με τον ορισμό και την έννοια της οικουμένης κατά τη ρωμαϊκή εποχή και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησε την πολιτισμική αυτή παράμετρο ο απόστολος Παύλος. Συζητήθηκε, επίσης, η χριστιανική καταγωγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού ως ιστορικό γεγονός, που αξιώνει τη μνεία και την καταγραφή της στην ιστορία της Ευρώπης.
            Κατά τη δεύτερη συνεδρία της ημερίδας ο πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνισμού Αθανάσιος Καραθανάσης παρουσίασε το θέμα «Χρήσεις παύλειων κειμένων στη γραμματεία της Τουρκοκρατίας». Ο καθηγητής επεσήμανε ότι λόγιοι και λαϊκοί διδάχοι κατά την Τουρκοκρατία συχνά αξιοποιούσαν τον παύλειο λόγο στις επιστολές τους, στα κηρύγματά τους, στον διδακτικό ή παρηγορητικό  λόγο. Εύρισκαν στον παύλειο λόγο, ανάλογα με τις περιστάσεις την αρμόδια ευκαιρία προκειμένου να εκθέσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που απασχολούσαν τους αποδέκτες, είτε ήταν προσωπικά είτε κοινωνικά, είτε αυτά ήταν ομαδικά. Η εισήγηση παρουσίασε πολλούς λόγιους χρήστες του αποστόλου Παύλου από τον πρώτο καιρό ήδη της Τουρκοκρατίας, όπου σε κείμενά τους θίγουν τα δεινά της υποταγής, τους κινδύνους από το Ισλάμ, την καρτερία, την αλληλεγγύη, τη φιλανθρωπία, την εμμονή στην πίστη, αλλά και πλήθος άλλων αιτίων, όπου οι χρήστες της παύλειας διδασκαλίας εύρισκαν ην ευκαιρία να την υπενθυμίσουν. Αναφέρθηκαν λόγιοι από τον 15ο αιώνα ως τα χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως, οπωσδήποτε επιλεκτικά λόγω του μεγάλου αριθμού τους, αλλά και της πληθύος της χρήσεως του παύλειου λόγου.
            Το θέμα «Απόστολος Παύλος: από τα βαπτιστήρια σύμβολα πίστεως στους Όρους των Οικουμενικών Συνόδων» ήταν η εισήγηση της Αναπληρώτριας Πρύτανη και Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγήτριας Δέσπως Λιάλιου, η οποία συνοψίζεται στα εξής. Τα βαπτιστήρια σύμβολα, ως λειτουργικοί τύποι της κοινής ομολογίας πίστης προς τον αναστάντα Κύριο ή υπομνήματα για την προετοιμασία των κατηχουμένων, αποτελούν αποστολική παράδοση που κληροδοτείται ως σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των συνοδικών Συμβόλων ή Όρων (βλ. Εβρ. 6.2, Εβρ. 3.1, 4.14, 10.23, B΄ Tιμ. 1.13, 4.3, A΄ Tιμ. 6. 20, B΄ Tιμ. 1.14). Η αρχή τους δύναται μεν να αναχθεί στο Mατθ. 28.19-20, αλλά με τη μορφή είτε των μονομερών χριστολογικών φράσεων-συμβόλων είτε των διμερών ομολογιών-συμβόλων, που αναφέρονται στον Πατέρα και τον Υιὸ είτε και των τριμερών ή τριαδικών συμβολικών τύπων, με αναφορά δηλ. και στο Άγιο Πνεύμα, απαντούν εξίσου στο κήρυγμα του αποστόλου Παύλου εν μέσω των Εθνών (βλ. Φιλιπ. 2.5-11, A΄ Tιμ. 3.16, B΄ Kορ. 13.13, A΄ Kορ. 12.4-6, B΄ Kορ. 1.21-22, Γαλ. 3.11-14). Από τη μορφή των βαπτιστηρίων συμβόλων, τα οποία αποτελούν συνοπτική καταγραφή και ερμηνεία γεγονότων και προσώπων, δηλ. της πείρας του Θεού από τους αγίους, και υπό την πρόκληση των αιρέσεων, η Εκκλησία θα μεταβεί στα εκτενέστερα συνοδικά Σύμβολα, με επίκεντρο το Σύμβολο ΝικαίαςΚΠόλεως, όπως επίσης στους Όρους των Οικουμενικών Συνόδων. Είναι η κοινή πίστη των προφητών, των αποστόλων και των πατέρων, που επαναδιατυπώνεται ανάλογα με το γλωσσικό ιδίωμα κάθε εποχής, προκειμένου νὰ διακρίνει το σώμα της Εκκλησίας από τον Ιουδαϊσμό, τα Έθνη και τις κάθε είδους αιρέσεις.
Ακολούθησε η εισήγηση του Δρ Κωνσταντίνου Γεωργιάδη, Δρ Θεολογίας και νομικού, με θέμα «Χριστολογικές διατυπώσεις του αποστόλου Παύλου στον περί ιερών εικόνων διάλογο της Εκκλησίας με τους εικονομάχους», η οποία διαρθρώθηκε ως εξής. Οι εικονομάχοι, εμφανιζόμενοι στην Ιέρεια (754) ως θεματοφύλακες της εκκλησιαστικής παραδόσεως, αξιοποιούν ένα πλούσιο ανθολόγιο βιβλικών, πατερικών και συνοδικών χρήσεων. Κατά το αιτιολογικό μέρος του συνοδικού τους Όρου, άξονάς τους είναι τα χωρία  Β´ Κορ. 5, 16 και Φιλ. 3, 21 του απ. Παύλου, που παρερμηνεύονται όμως με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξωθούν στην εικονομαχία. Μείζονα αξία έχει το ακριβές νοηματικό περιεχόμενο του όρου σαρξ στην ίδια συνάφεια, καθώς οι εικονομάχοι προβάλλοντας τη μανιχαϊστική τους δυαρχία, κληροδότημα μεταξύ άλλων του Ευσεβίου Καισαρείας, φτάνουν να εκλάβουν ως αποστολική διδασκαλία ότι ο ένσαρκος Θεός Λόγος απεκδύεται την ανθρώπινη φύση ή μορφή του μετά την Ανάσταση, οπότε και παύει να είναι περιγραπτέος ακόμη και σαρκί. Η ίδια εσχατολογική προοπτικὴ αποδίδεται και στους συμμόρφους της σαρκός του Θεού Λόγου αγίους. Ωστόσο, οι πατέρες της Ζ´ Οικουμενικής Συνόδου (τεκμηριώνοντας κυρίως στις μεταδιαλλακτικές επιστολές του αγίου Κυρίλλου) θα ερμηνεύσουν τον όρο σαρξ στο Β´ Κορ. 5, 16 αποκλειστικά ως το παθητόν της ανθρωπίνης φύσεως, το οποίο προσλαμβάνει δι᾽ ημάς ο Θεός Λόγος κατά την Ενσάρκωση και απεκδύεται κατά την Ανάσταση, παρέχοντας στην Εκκλησία τή δωρεά του ενδύματος της αφθαρσίας.
            «Η θύραθεν παιδεία στα παύλεια κείμενα» παρουσιάστηκε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης και διευθύντρια του Κέντρου Αποστόλου Παύλου Κυριακούλα Παπαδημητρίου. Στην ανάλυση που έγινε αναφέρθηκαν μαρτυρίες από τα παύλεια κείμενα, που δείχνουν τη γνώση και την οικείωση του αποστόλου με τη θύραθεν παιδεία, όπως ο ρητορικός τρόπος που χειρίζεται τον λόγο και η επιχειρηματολογική δομή που ακολουθεί. Σχήματα λόγου, επιχειρήματα πειθούς, συναισθήματα και παραδείγματα διατρέχουν τις σελίδες των επιστολών του αφήνοντας την αναμφισβήτητη εντύπωση ότι είχε διδαχθεί και ασκηθεί στα ρητορικά γυμνάσματα των Σχολών της εποχής του. Λέξεις και χρήσεις λέξεων, όπως αυτάρκεια, συνείδησις, ηδονή, έννοιες και εννοιολογικό σκεπτικό όπως η σκοπιμότητα των πραγμάτων (Κορ. 6:12· 10:23), η φύση της κενοδοξίας (Γαλ. 5:26), η αντίθεση σάρκας και πνεύματος (Ρωμ. 7, 13-25· Γαλ. 5:17), τις οποίες επεξεργάζεται μέσα στο δικό του θεολογικό πλαίσιο, προδίδουν ότι οι φιλοσοφικές ιδέες της Στοάς και του Επικούρου δεν του ήταν άγνωστες.
Παρουσιάστηκαν ως παραδείγματα ορισμένες ελεύθερες αναφορές του αποστόλου σε κείμενα της κλασικής γραμματείας, αλλά και ορισμένες αυτολεξεί παραθέσεις από αναγνωρισμένα θύραθεν έργα, όπως το Α΄ Κορ. 15:33 (φθείρουσιν ἤθη χρηστὰ ὁμιλίαι κακαί). Κύριος στόχος ήταν όχι τόσο να αποδειχθεί η παιδεία του αποστόλου Παύλου όσο να αναδειχθεί το ανοιχτό πνεύμα του αποστόλου, που αγκάλιασε τα έθνη και τα οδήγησε στην εν Χριστώ οικουμενικότητα. Με τον λόγο του και τη δράση του επέτυχε τη συνάντηση και τη συνδιάλεξη των πολιτισμών της εποχής του, του ελληνορωμαϊκού και του ιουδαϊκού κόσμου, και την ανάδειξη ενός καινούργιου, οικουμενικού πολιτισμού, του χριστιανικού.
            Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε υπογραμμίσθηκε η δημιουργική υιοθέτηση της κλασικής παιδείας και γενικότερα της αρχαίας ελληνικής σοφίας από τον απόστολο για την εξυπηρέτηση των ιεραποστολικών του στόχων και για την οικουμενική διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος.
            Ανακεφαλαιώνοντας ο πρόεδρος της δεύτερης συνεδρίας καθηγητής Χρήστος Οικονόμου επεσήμανε τη διεπιστημονική προσέγγιση του γενικού θέματος της Ημερίδας για την οικουμενικότητα του αποστόλου Παύλου και την πολλαπλή ωφέλεια και το ενδιαφέρον, που η προσέγγιση αυτού του είδους προσφέρει στους μελετητές και στους ακροατές. Πρόκειται για μία πολύ καλή πρωτοβουλία, είπε για το Κέντρο Αποστόλου Παύλου, που ευχόμαστε να πλουτίσει την έρευνα και να καλλιεργήσει τις διεπιστημονικές σπουδές τιμώντας συγχρόνως το πρόσωπο και το έργο του αποστόλου των εθνών.
Η Διευθύντρια του Κέντρου Αποστόλου Παύλου
Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Αν. Καθηγήτρια



Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ 24/5/13

Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ (συνεδρίαση με αριθμό 2860/23 & 24 Μαΐου 2013) σχετικά με την αδυναμία λειτουργίας των Εστιών.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στη σημερινή συνεδρίασή της (με αριθμό 2860/23 & 24 Μαΐου 2013) συζήτησε τη διαμορφωθείσα κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας των Εστιών Α, Β, Γ, Δ, δυναμικότητος 1882 κλινών, όπου στεγάζονται φοιτητές του ΑΠΘ, λόγω της μετακίνησης βάσει της κινητικής διαθεσιμότητος 8 υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ σε άλλες υπηρεσίες της επικράτειας. Αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του μέτρου ήταν να μην είναι δυνατή η λειτουργία κατά πρώτον του Λογιστηρίου και του Τμήματος Προμηθειών της Εστίας, και κατά δεύτερον της επιτήρησης των Εστιών επί 24ωρο, όπως απαιτεί η κατ᾽ ελάχιστον ασφάλεια των φοιτητών.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι 8 απομακρυνθέντες υπάλληλοι ΙΔΑΧ ΔΕ, των Εστιών, πράγμα που έγινε, σημειωτέον, με μη εφαρμογή της αναλογικότητος και ζημίωσε κατά μη αναστρέψιμο τρόπο τόσο τη λειτουργία του ΑΠΘ κεντρικά με την απομάκρυνση των 81 υπαλλήλων του ΙΔΑΧ, όσο και των Εστιών κατανεμημένων σε τέσσερα κτίρια δυναμικότητος περίπου 500 ατόμων έκαστο. Ειδικά, όμως, με τις Εστίες, οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν περιέλθει διοικητικά ακόμη στο ΑΠΘ, η κατάσταση έχει φτάσει σε κατάσταση άμεσου κινδύνου αναστολής λειτουργίας από τη Δευτέρα 27-5-13 με αποτέλεσμα να πληγούν οι διαμένοντες σε αυτές φοιτητές σε περίοδο εξετάσεων.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ κατανοεί τη διαμαρτυρία αλλά και την έντονη αναστάτωση που εκφράστηκε από την παράσταση των φοιτητών στην Σύγκλητο χθες και σήμερα και ενώνει τη διαμαρτυρία της για το πλήγμα που υπέστη το ΑΠΘ και οι 4 Εστίες από την μη ανταπόκριση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για εξαίρεση από την κινητικότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ, μολονότι εξαρχής είχαν αναλυθεί τα αποτελέσματα της μη εξαιρέσεως του ΑΠΘ και της μη εφαρμογής της αναλογικότητος, που οδηγεί σε αξεπέραστες πια δυσκολίες λειτουργίας διοικητικής και εκπαιδευτικής.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ εκπέμπει SOS στην Ελληνική Πολιτεία, στους Υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μηδέ του κ. Πρωθυπουργού εξαιρουμένου, καθώς η διαμορφωθείσα κατάσταση εκφεύγει πια των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων της.

(Σχόλιο: Καλούνται να λειτουργήσουν οι Εστίες με τους εναπομείναντες 17 υπαλλήλους, σε 24ωρη βάση, επί 7 ημέρες την εβδομάδα, ίνα πληρωθή το έτερον ρήμα: τα μεγαλύτερα κακά τά κάνουν οι εκ του ιδίου τόπου προερχόμενοι προφήτες).

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Δ. Αθ. Λιάλιου, Εξετάσεις Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας



Οι Πρυτανικές Αρχές με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν σε γεγονότα που συνέβησαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εξετάσεων πιστοποίησης της 
 Ελληνικής Γλώσσας εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
«Οι εξετάσεις πιστοποίησης της Ελληνικής γλώσσας διεξάγονται από το Υπουργείο Παιδείας και σε αυτές συμμετέχει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας είναι υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και πρόεδρός του έχει οριστεί, από το Υπουργείο, ο καθηγητής Γιάννης Καζάζης.
Οι έλεγχοι οι οποίοι διεξήχθησαν για την ταυτοποίηση των εξεταζόμενων, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αποφασίστηκαν με ευθύνη της διοίκησης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας, για να διασφαλιστεί η νομιμότητα των εξετάσεων.
Επομένως, είναι προφανές πως οτιδήποτε άλλο έχει δημοσιευθεί είναι αναληθές, καθώς το ΑΠΘ δεν έχει καμία ανάμειξη ούτε ευθύνη για τη διεξαγωγή των εξετάσεων».
 

Οι Πρυτανικές Αρχές,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής,  Αναπληρωτής  Πρύτανη (Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης)
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού)
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Έρευνας)

(ΥΓ. Περισσότερη σχέση έχει το blog μου παρά το ΑΠΘ)

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ψήφισμα της 72ης Συνόδου των Πρυτάνεων 4/6-4-13



Ψήφισμα της 72ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Δ. Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων 4/6-4-13

          Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, κατά τη δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά που διανύει με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και την τρίτη χρονιά με την εφαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου σταθερότητας, διαπιστώνει την αδυναμία ακόμη και της στοιχειώδους λειτουργίας και την απορρύθμιση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Μια σημαντική και νέα διάσταση είναι αυτή της ασάφειας και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων μεταξύ αφενός των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου και αφετέρου των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων που αναφύονται σε ακαδημαϊκά, διοικητικά και ερευνητικά θέματα. Η τροποποίηση του νόμου προκειμένου να ανασυσταθούν άμεσα τα Πρυτανικά Συμβούλια, να λειτουργήσουν οι Σύγκλητοι με ισότιμη συμμετοχή των Αντιπρυτάνεων και Αναπληρωτών Πρύτανη και να ρυθμιστεί η εκλογή των Αναπληρωτών Πρύτανη με καθολική ψηφοφορία, αποτελεί άμεση προϋπόθεση για τη διοικητική ευρυθμία των Πανεπιστημίων.
          Η επεξεργασία του κανονιστικού πλαισίου της διοίκησης των Ιδρυμάτων (Οργανισμός και Εσωτερικός Κανονισμός που κατατίθεται από τον Πρύτανη με τη γνώμη της Συγκλήτου στα Συμβούλια προς έγκριση) αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ακαδημαϊκές διαδικασίες, οι θέσεις και ο ρόλος του προσωπικού όλων των κατηγοριών, καθώς και η ακαδημαϊκή αυτοδιοικητική πρακτική της συμμετοχής της πανεπιστημιακής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων.
          Από τον Σεπτέμβριο του 2013 προβλέπεται η διαγραφή φοιτητών. Η Σύνοδος επαναλαμβάνει την διαφωνία της στην αυτοδίκαιη διαγραφή που παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά στο 1/3 των φοιτούντων. Απαιτούνται άμεσες μεταβατικές ρυθμίσεις.
          Επιπρόσθετα υπάρχει άμεση ανάγκη να αναγνωριστούν οι υποψήφιοι διδάκτορες που μετέχουν σε ερευνητικά έργα ΕΣΠΑ (ΘΑΛΗΣ και άλλα) ως Υπότροφοι, εφόσον έχουν προταθεί από τους επιστημονικά υπευθύνους και τις σχολές με βάση τον κανονισμό των Πανεπιστημίων και τις προδιαγραφές των συγκεκριμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
          Τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και της φοιτητικής μέριμνας ακολουθεί η δραστική μείωση και χρηματοδότηση του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.), με αποτέλεσμα να περισταλεί δραματικά η πρόσβαση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και τις ηλεκτρονικές πηγές βιβλιογραφίας και να αποδυναμωθεί ακόμα και από τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις της η λειτουργία του Πανεπιστημίου.
          Ως προς την ποιότητα των σπουδών (δεδομένου ότι ο νόμος 4009/2011 και 4076/2012 επιτρέπει στα Συμβούλια να ανασυγκροτήσουν τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) επισημαίνουμε ότι η διασφάλιση της ποιότητας δεν έχει χαρακτήρα τιμωρίας αλλά κοινωνικής λογοδοσίας. Η εξωτερική αξιολόγηση που έχει διεξαχθεί από όργανα εκλεγμένα, με ακαδημαϊκές διαδικασίες τις ΟΜΕΑ και την ΜΟΔΙΠ και ενεργούντα με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα πρέπει να συνεχισθεί, ώστε να μην διακυβεύεται το ακαδημαϊκό κύρος και το περιεχόμενο της αξιολόγησης.
          Είναι ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίζει τα προσόντα που προσφέρουν τα προγράμματα σπουδών με την ανάλογη κατάταξή τους στο εθνικό πλαίσιο προσόντων. Αντιθέτως οι σημερινές εισηγήσεις του ΥΠΑΙΘΠΑ αγνοούν το πρόγραμμα σπουδών και αθροίζουν αυθαιρέτως επιμέρους προσόντα.
          Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης των προγραμμάτων σπουδών είναι άλλωστε και ο τρόπος που υλοποιήθηκε το σχέδιο "Αθηνά". Αναδείχθηκαν τα προβλήματα έλλειψης διαδικασιών και χρήσης δεδομένων και παρουσιάστηκε το παράδοξο του καθορισμού Σχολών και κατευθύνσεων τμημάτων μονομερώς από το Υπουργείο. Αυτό συνέβη δίχως τη γνώμη, την γνώση και τις επεξεργασίες των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ, όπως άλλωστε συνέβη και με τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων φοιτητών που καθορίζει το ΥΠΑΙΘΠΑ, δίχως να λαμβάνονται υπ' όψιν οι δυνατότητες των ίδιων των Πανεπιστημίων.
          Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο σήμερα χαρακτηρίζεται από τη συλλογική αριστεία που δεν είναι "καινούργια" και δεν μπορεί να οικειοποιηθεί κανείς, απαιτείται όμως να την αναγνωρίσει και να την αξιοποιήσει η Πολιτεία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο παράγει πάνω από το 80% της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα, γεγονός που επιβάλλει τη συμμετοχή του στον στρατηγικό σχεδιασμό των θεματικών προτεραιοτήτων της έρευνας ή στο σχεδιασμό της "έξυπνης εξειδίκευσης" των περιφερειών της χώρας (νέο "ΕΣΠΑ" 2014-2020). Παρά την επίλυση ορισμένων προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η απουσία ενιαίου και σταθερού διαχωριστικού πλαισίου δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία τους και εκθέτει σε κινδύνους το ανθρώπινο δυναμικό τους.
          Η Σύνοδος αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες διαλόγου με τα αρμόδια Υπουργεία λόγω σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται από την διαχείριση του ΕΣΠΑ μέσα σε συνθήκες διαρκών νομοθετικών και διαχειριστικών αλλαγών. Οι τελευταίες δημιουργούν οξύτατα διαχειριστικά εμπόδια και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ίδιου του ΕΣΠΑ.
          Όσον αφορά στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, υπογραμμίζουμε ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει διεθνή αναγνώριση και μπορεί συντεταγμένα, με την υποστήριξη απαραίτητου οριζόντιου προγράμματος ΕΣΠΑ, να διευρύνει την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσοντας διεπιστημονικά, διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα και διδακτορικές σπουδές, θερινά σχολεία και άλλες δραστηριότητες, που αποτελούν σημαντικά εργαλεία της επιρροής και της εξωστρέφειας όχι μόνο των Πανεπιστημίων αλλά και της χώρας.
          Η δυνατότητα συμμετοχής μας στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη ERASMUS απαιτεί την έγκρισή του από τα Πανεπιστήμια, τη διατύπωση ιδρυματικής στρατηγικής διεθνών συνεργασιών και την προσαρμογή στη νέα ποιότητα υπηρεσιών. Η εγκαθίδρυση των υπηρεσιών αυτών προϋποθέτει επίσης ένα οριζόντιο ΕΣΠΑ, προκειμένου να μην αποκλειστεί το Ελληνικό Πανεπιστήμιο από τον ευρωπαϊκό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και οι Έλληνες φοιτητές από τις ευκαιρίες της κινητικότητας.
          Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στον Υπαλληλικό Κώδικα ως προς το καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας δεν κατισχύουν των ειδικών πειθαρχικών διατάξεων. Οι Πρυτανικές Αρχές όπως και οι πάσης φύσεως δημόσιοι λειτουργοί καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι προφανές ότι δεν μπορούν να λειτουργούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη του διοικητικού μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας.
 

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Α. Μυλόπουλου και των Αναπληρωτών Πρύτανη Δέσπως Αθ. Λιάλιου και Σοφίας Α. Κουίδου-Ανδρέου

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Ως Έλληνες πολίτες και δημόσιοι λειτουργοί αναλάβαμε μαζί με τον Αναπληρωτή Πρύτανη καθηγητή Ιωάννη Παντή τη διοίκηση του ΑΠΘ έχοντες πλήρη συνείδηση της ιστορίας του και μίας πανεπιστημιακής κοινότητας γενναίας και δυναμικής, που διδάσκει το σεβασμό και την αξία του ανθρώπου ως συστατικά στοιχεία της Ελληνικής Πολιτείας. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, οικονομική και διαρθρωτική, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πολύ πιο δύσκολη για την ελληνική κοινωνία και τους φοιτητές μας, ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ιωάννης Παντής, ο οποίος επωμίσθηκε το βάρος της οικονομικής διαχείρισης εν μέσω παγιωμένων καταστάσεων, προάσπισε με σθένος το συμφέρον του ΑΠΘ, διακινδυνεύοντας την προσωπική και οικογενειακή του ασφάλεια. Σήμερα ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ιωάννης Παντής κινδυνεύει να τεθεί από την Ελληνική Πολιτεία σε αναγκαστική αργία με βάση το νόμο Ν.4093/2012, πριν του δοθεί το αυτονόητο δικαίωμα να υπερασπιστεί στη δικαιοσύνη την προσωπική του αξιοπρέπεια.
Η κριτική που δέχθηκε εξαρχής ο Ν.4093/2012, όπως συμπληρώθηκε από το Ν.4111/2013, για την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και της αρχής της αναλογικότητας, αναδεικνύει τώρα κατά την εφαρμογή του τις οδυνηρές επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες που καλούνται να διαχειρισθούν θέσεις ευθύνης, ώστε να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση, με επικρεμάμενη την απειλή της αργίας, της οικονομικής εξαθλίωσης και της ηθικής εξόντωσης.
Απευθυνόμενοι στην Πολιτεία ζητούμε να βελτιώσει την κείμενη νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζονται η αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και των δημοσίων λειτουργών με όρους κράτους δικαίου εντός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Τέλος, δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στον Αναπληρωτή Πρύτανη καθηγητή Ιωάννη Παντή, τον ακέραιο δημόσιο λειτουργό, το συνάδελφο της κοινωνικής ευαισθησίας και της ανθρωπιάς, όπως τον ζήσαμε στο Πρυτανικό Συμβούλιό μας και τη Σύγκλητο, που έχει παλέψει ολημερίς για την επιβίωση του ΑΠΘ.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Α. Μυλόπουλος
Η Αναπληρώτρια Πρύτανη Δέσπω Αθ. Λιάλιου
Η Αναπληρώτρια Πρύτανη Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΑΠΘ-Ψήφισμα Συγκλήτου 2857/13-03-13 Περί διαθεσιμότητας Διοικητικών Υπαλλήλων


Ομόφωνο Ψήφισμα της Συγκλήτου:
κρίσιμα προβλήματα λειτουργίας του ΑΠΘ λόγω Διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ κατηγορίας ΔΕ

Η Σύγκλητος στη συνεδρίασή της υπ’ αριθμ. 2857/13-03-13, αφού ενημερώθηκε για τα προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία του Πανεπιστημίου από τη διαθεσιμότητα και απομάκρυνση των 81 ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού και Διοικητικών Γραμματέων του ΑΠΘ, εκφράζει την αγανάκτηση των μελών της, γιατί η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4093/2012, με μία τελικώς σχεδόν ανορθολογική προσέγγιση της ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως προς το ΑΠΘ, οδηγεί σε αδυναμία εκπλήρωσης των διοικητικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του.
-Διαπιστώνει ότι η εφαρμογή του ανωτέρω νόμου με απομάκρυνση των διοικητικών υπαλλήλων: α) χωρίς κρίση και με παράλειψη από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ακόμη και της αναγραφής των υπηρεσιακών τους Εκθέσεων Aξιολόγησης από την υπηρεσία τους στο ΑΠΘ, β) χωρίς να αξιολογηθούν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκριτικά στοιχεία του συνόλου των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας, ώστε να πληρούται το τεκμήριο της συνταγματικής επιταγής της ισότητας και ίσης μεταχείρισης, ως προς τις διοικητικές παροχές έναντι όλων των φοιτητών της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων διοικητικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, καθιστώντας πλημμελή τη λειτουργία των Γραμματειών των Σχολών, των Τμημάτων, των Τομέων και των Εργαστηρίων, καθώς και των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ και των Εστιών του, πράγμα το οποίο αντανακλά αναπόφευκτα στο σύνολο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι η δύσκολη κατάσταση της χώρας δεν δικαιολογεί την απουσία απαντήσεων από μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόσο ως προς τις εξαιρέσεις όσο και ως προς τους φορείς υποδοχής, και προπαντός με αξιοποίηση τουλάχιστον των στατιστικών στοιχείων της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας.
Οι απομακρυνόμενοι 81 υπάλληλοι ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού και Διοικητικών Γραμματέων του ΑΠΘ στελεχώνουν τις διοικητικές υπηρεσίες του ΑΠΘ, υποστηρίζοντας γραμματειακά τη λειτουργία των Σχολών και Τμημάτων εξυπηρετώντας τις ανάγκες φοίτησης των περίπου 75.000 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, τις διοικητικές ανάγκες των περίπου 2.130 καθηγητών και λεκτόρων, καθώς και τις διοικητικές ανάγκες των περίπου 1.240 μελών του Λοιπού Προσωπικού, ενώ οι εναπομείναντες 740 υπάλληλοι δεν επαρκούν να λειτουργήσουν ούτε την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, αν γίνει σύγκριση αριθμών με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν επιπλέον τα αφορώντα το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.
Η Σύγκλητος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι/εργαζόμενες προσφέρουν υπηρεσίες αναγκαίες για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
-Εκφράζει ομόφωνα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους διοικητικούς υπαλλήλους που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 4093/2012.
-Παρακαλεί τον Υπουργό Παιδείας να εξασφαλίσει έστω και την ύστατη στιγμή την εύρυθμη και ακαδημαϊκή λειτουργία του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Ελλάδος, το οποίο έχει τη συνείδηση ότι πρωτοπορεί διοικητικά και ερευνητικά, παρά την αναίτια επίθεση που υφίσταται.
-Ζητά από την Πολιτεία να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζωτικά θέματα και να παραμείνουν οι παραπάνω εργαζόμενοι στις θέσεις τους με την ίδια υπαλληλική σχέση.
- Καλεί τους Καθηγητές, το ειδικό διδακτικό και τεχνικό προσωπικό, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές να περιφρουρήσουν την εσωτερική λειτουργία του Ιδρύματος ενεργά με περισσότερο πάθος και επιμονή.
- Καλεί το Συμβούλιο του Ιδρύματος να αναλάβει δράση και θέση  επί του προκύψαντος μείζονος προβλήματος, δικαιώνοντας τον επιτελικό του ρόλο.

- Τέλος δηλώνει ότι το ΑΠΘ δεν θα δεχθεί πλέον τη διαρκή άνιση μεταχείρισή του εν σχέσει με τα τριτοβάθμια ιδρύματα του κέντρου, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία και την ανάπτυξή του στον ενιαίο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε ένδικο μέσο την αποκατάσταση της αδικίας με συντονισμένη δράση και προσφυγές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Απολογισμός ακαδ. έτους 2011-Δεκέμβριος 2012


Αντιπρυτανεία Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού

Συνοπτική παρουσίαση δραστηριοτήτων
Σεπτέμβριος 2011 – Δεκέμβριος  2012

Αντιπρύτανις Δέσπω Αθ. Λιάλιου,
Καθηγήτρια Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Με τη συνεργασία των:
Σ. Ηλία (Α. Παγώνη), Ι. Γεωργιάδου, Δ. Εκμεκτσόγλου, Κ. Καλλιαρίδου, Ε. Κοιλιαράκη, Ν. Κουτσιλιέρη, Ε. Κωτσάκη, Μ. Σεραφίδου, Σ. Παπαδόπουλου, Ε. Χρυσοβελίδου, Κ. Αϊβαζίδη, Δ. Καραγιάννη, Χ. Μιχελακάκη, Ε. Χατζή, Α. Τζανεράκη
Επεξεργασία:
Γραφείο Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθεσεων και Προσωπικού:
Α. Τζανεράκη, [Μερική συνέργεια: Κ. Μαντασασβίλη]




Περιεχόμενα

Εισαγωγή                                                                                                              3
Α. Θέματα Σπουδών                                                                                           4
1. Τμήμα Σπουδών                                                                                               4
2. Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΤΕΕΠ)              10
3. Τμήμα Διεθνών Σχέσεων                                                                              19
4. Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών (ΚΔΞΓ)                                        29
5. Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ)                                              34
6. Ταμείο Υποστήριξης Φοιτητών                                                                    42
7. Συνήγορος του Φοιτητή                                                                                 42
B. Επιτροπή Κοσμητόρων /Δεοντολογίας                                                 43
Γ. Αξιολόγηση-Κατατάξεις                                                                             47
1. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ)                                             47
2. Επιτροπή παρακολούθησης των Διεθνών Συστημάτων
   Κατάταξης και Ταξινόμησης Πανεπιστημίων                                          57
Δ. Τμήμα Διασύνδεσης                                                                                    58
Ε. Θέματα Διοίκησης-Προσωπικού                                                             68
1. Τμήμα Διδακτικού Προσωπικού                                                                  68
2. Τμήμα Λοιπού Προσωπικού                                                                          70
3. Τμήμα Διοικητικού Προσωπικού                                                                 71
4. Τμήμα Διοίκησης                                                                                              73
5. Τμήμα Εκδόσεων και Δημοσιευμάτων                                                       75
6. Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων                                                                            77
7. Τμήμα Πρωτοκόλλου και Διεκπεραίωσης                                                 80
8. Τμήμα Γενικού Αρχείου                                                                                 81

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Για την πληρέστερη ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ πρέπει να αναφερθούν τα εξής:

α. Ότι κατά την περίοδο της κατάληψης του Κτιρίου Διοίκησης, από 24/09/2012 μέχρι και 5/12/2012, όλα τα Τμήματα και τα Γραφεία της αρμοδιότητας της Αντιπρυτανείας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού εργάζονταν υπό αντίξοες συνθήκες για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του ΑΠΘ σε επίπεδο Σπουδών (πχ ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών, οι διαδικασίες συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές Συμβουλίου Διοίκησης, στήριξη των υπό κατάληψη Γραμματειών), Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Διεθνών Σχέσεων, Προσωπικού (ΔΕΠ & Διοικητικού), ΜΟΔΙΠ κοκ.
β. Αξίζει ακόμη να τονιστεί ότι εξαιτίας της εφεδρείας που συνέβηκε το φθινόπωρο του 2011 και τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις του διοικητικού προσωπικού, τα Τμήματα της Κεντρικής Διοίκησης είναι υποστελεχωμένα, και τα εναπομείναντα στελέχη εργάζονται σε συνεχή βάση πέραν του ωραρίου τους και στο σπίτι για την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη ανταπόκριση του ΑΠΘ στις υποχρεώσεις τους.
γ. Οι συνέπειες της αποχώρησης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές, αλλά μετρήσιμα στοιχεία θα έχουμε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς.
δ. Οι υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης και οι Γραμματείες των Τμημάτων καλούνται να εφαρμόσουν νέους Νόμους, με πολλές μεταβατικές διατάξεις και διευκρινιστικές εγκυκλίους (συχνά αντικρουόμενες μεταξύ τους), γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο τους.
ε. Παρά τις προαναφερθείσες αντικειμενικές δυσκολίες των τελευταίων δύο ετών, το ΑΠΘ αποτελεί -σύμφωνα με το  ΥΠΑΙΘΠΑ- το πανεπιστήμιο που ανταποκρίνεται έγκαιρα και επιτυχώς στις υποχρεώσεις του για παροχή στοιχείων.

Α. ΘΕΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
1. ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    α. Ενιαία Εφαρμογή Διατάξεων
Μετά τη διαπίστωση ότι σε άλλα ΑΕΙ, αλλά και σε Σχολές/Τμήματα του ΑΠΘ, δεν εφαρμόζονται ενιαία διατάξεις που αφορούν σπουδές και φοιτητική μέριμνα, το Τμήμα Σπουδών και αυτήν τη χρονιά κατέγραψε τα προβλήματα που απασχολούν τις Γραμματείες των Σχολών/Τμημάτων και εισηγήθηκε στη Σύγκλητο του ΑΠΘ σχετικά, κυρίως ως προς τα προβλήματα που αφορούν στην εφαρμογή του νέου νόμου 4009/2011, ώστε να υπάρξει κοινή διαχείριση. Θέματα όπως η διακοπή φοίτησης, η εγγραφή στα εξάμηνα, η εξεταστική των επί πτυχίω φοιτητών, η ακαδημαϊκή ταυτότητα κ.ά. με την απόφαση της Συγκλήτου εφαρμόστηκαν με ενιαίο τρόπο από όλες τις Γραμματείες.

β. Υποδοχή πρωτοετών
Σε εφαρμογή σχετικής απόφασης των Πρυτανικών Αρχών, οργανώθηκε και αυτήν τη χρονιά υποδοχή των νέων φοιτητών από το προσωπικό του Τμήματος Σπουδών. Λειτούργησαν χώροι υποδοχής σε όλες τις Σχολές του Α.Π.Θ. με την πολύτιμη συμμετοχή εθελοντών (κυρίως μεταπτυχιακών φοιτητών), και διανεμήθηκε σε όλους τους νεοεισαγόμενους πληροφοριακό υλικό που προετοιμάστηκε από το Τμήμα Σπουδών σχετικώς με: την εγγραφή, τη σίτιση, τη στέγαση, την ανεύρεση στέγης, τις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τις νησίδες υπολογιστών που λειτουργούν στο ΑΠΘ, τις βιβλιοθήκες, τις υποτροφίες, την απασχόληση των φοιτητών, κ.ά.

γ. Ανταποδοτικές Υποτροφίες
·           Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα ανταποδοτικών υποτροφιών 2011 και προκηρύχθηκαν 150 ανταποδοτικές υποτροφίες για το 2012. Δήλωσαν συμμετοχή στο θεσμό 40 Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ και 143 φοιτητές/τριες με εξαιρετική επίδοση και χαμηλά εισοδήματα συμμετείχαν σε όλη τη διάρκεια του έτους σε εκπαιδευτικές/ερευνητικές δραστηριότητες των Σχολών/Τμημάτων τους.
·           Οι υπότροφοι ασφαλίστηκαν για την περίπτωση που συμβεί ο,τιδήποτε στο χώρο παρουσίας τους.
·           Μειώθηκε κατά ένα μήνα η σύμβαση υποτροφίας, από επτά σε έξι μήνες (αφαιρέθηκε ο μήνας Δεκέμβριος 2012), ώστε να μην γίνει υπέρβαση του προτεινόμενου από το Τμήμα προϋπολογισμού.
·           Με παρακολούθηση των εξελίξεων μετά τη δημοσίευση του νόμου 4009/2011, στον οποίο προβλέπεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταποδοτικών υποτροφιών και μεταπτυχιακοί φοιτητές, και κάνοντας πολύ προσεκτική διαχείριση του προϋπολογισμού των υποτροφιών για το έτος 2012, προτάθηκε στο Πρυτανικό Συμβούλιο, με τεκμηριωμένη οικονομική πρόταση, και διατέθηκαν 82 υποτροφίες για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2012 και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές (Μ.Δ.Ε.). Οι μεταπτυχιακοί υπότροφοι με φυσική παρουσία 20 ωρών κατά μήνα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές-ερευνητικές δραστηριότητες των Σχολών/Τμημάτων τους. Συνολικά το πρόγραμμα ελέγχθηκε στη διαχείρισή του, με τη συνεργασία της Επιτροπής Σπουδών, του Τμήματος Σπουδών και των μελών ΔΕΠ που επόπτευσαν τους υποτρόφους. Η οικονομική διαχείριση του προγράμματος συμβάδισε με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και έδωσε κίνητρο για πολύ καλές επιδόσεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

δ. Υποτροφίες αλλοδαπών-αλλογενών
·               Οι αλλοδαποί υπότροφοι του έτους 2012, επιλέχθηκαν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και με τη σκέψη να στηριχθούν κατά βάση οι ήδη υπότροφοι. Έτσι ανεστάλησαν υποτροφίες μεγάλου κόστους, και τηρήθηκε απόλυτα η προϋπόθεση της πολύ καλής επίδοσης στην επιλογή των υποτρόφων.
·               Επίσης αποφασίστηκε για πρώτη φορά όλοι οι υπότροφοι να στηρίζουν εθελοντικά ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις Σχολές/Τμήματα που φοιτούν. Η απόφαση λειτούργησε πειραματικά, και από ό,τι φαίνεται ο θεσμός στήριξης έχει προοπτικές αξιοποίησής του στο μέλλον.
·           Επίσης, με απόφαση της Επιτροπής Σπουδών, δημιουργήθηκε και τροφοδοτήθηκε από το προσωπικό του Τμήματος Σπουδών, πρότυπη βάση δεδομένων ACCESS με ενοποίηση όλου του αρχείου αλλοδαπών υποτρόφων από το έτος 1964, με στόχο την επικοινωνία με όλους τους αποφοίτους υποτρόφους του ΑΠΘ και ενημέρωσή τους για τη δημιουργία συλλόγου αποφοίτων ΑΠΘ.

ε. Εθελοντές
Οι εθελοντές του Τμήματος Σπουδών, που επιλέγονται με οικονομικά κριτήρια, στην πλειοψηφία τους είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες. Με τη στήριξή τους και χωρίς να αντικαθιστούν εργαζομένους λειτούργησε η Κεντρική Βιβλιοθήκη και, κυρίως, το φοιτητικό αναγνωστήριο, αλλά και το Τμήμα Σπουδών.

στ. Θερινό πρόγραμμα γλώσσας και πολιτισμού
·            Οργανώθηκε και υλοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, το θερινό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού 2012 (σε συνεργασία με το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας) με 160 υποψηφιότητες και επιλογή 70 υποτρόφων, οι οποίοι δικαίωσαν στο μεγαλύτερο μέρος τους το στόχο της Επιτροπής Σπουδών, δηλαδή την επιδίωξη μιας πρώτης επαφής με το πανεπιστήμιό μας πολύ καλών φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) από πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και ελληνιστών και υπευθύνων υπηρεσιών προβολής της χώρας τους, με ποικιλία χωρών προέλευσης (28 για το τρέχον έτος) ενισχύοντας τη συνεργασία με πανεπιστήμια που έχουμε υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες.
·            Επίσης προκηρύχθηκε το θερινό πρόγραμμα 2013, με μικρή μείωση των θέσεων των υποτρόφων αλλά πολύ καλές υποψηφιότητες μέχρι στιγμής.

ζ. Συμβάσεις για συνεπικουρία μελών ΔΕΠ
·            Υπογράφηκαν - ύστερα από εισηγήσεις των Σχολών/Τμημάτων – 450 συμβάσεις απασχόλησης μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων για συνεπικουρία μελών ΔΕΠ και έγιναν όλες οι διοικητικές διαδικασίες για την πρόσληψη, όπως και για την απόλυσή τους. Το πρόβλημα με το όριο στη χρηματοδότηση του προγράμματος ξεπεράστηκε με πολύ καλή προεργασία και συνεργασία με τα Τμήματα Προϋπολογισμού και Μισθοδοσίας του ΑΠΘ, και έτσι συνεχίζει να στηρίζεται η λειτουργία των Σχολών/Τμημάτων.
·       Τέλος, με ενέργειες του Τμήματος Σπουδών ξεκίνησε και ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη δημοσίευση Υπουργικής Απόφασης για πρόσληψη υποψήφιων διδακτόρων για το έτος 2013 με αντικείμενο τη συνεπικουρία μελών ΔΕΠ, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

η. Προϋπολογισμοί – Οικονομική διαχείριση
Συντάχθηκαν 2 προϋπολογισμοί (ένας από τον τακτικό του ΑΠΘ και ένας από την ΕΑΔΠ/ΑΠΘ), τους οποίους διαχειρίζεται το Τμήμα Σπουδών. Επισημαίνεται η προσπάθεια του Τμήματος και της Επιτροπής Σπουδών για εξορθολογισμό και φειδώ στη διαχείριση και των δύο προϋπολογισμών, με γνώμονες τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και το διαρκή έλεγχο στη διαχείρισή τους.
Ειδικότερα:
·          Ο προϋπολογισμός του κωδικού των υποτροφιών από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΑΠΘ το έτος 2011-12 εγκρίθηκε αρχικά στο ποσό των 500.000 περίπου ευρώ. Με πολύ καλή διαχείριση υλοποιήθηκε με τη διάθεση περίπου 400.000 ευρώ (μείωση πάνω από 20%) και, βέβαια, η πρόταση για το νέο προϋπολογισμό του έτους 2012-13 κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, αφήνοντας περιθώρια και νέας συμπίεσης στη διαχείρισή του.
·            Ο δεύτερος προϋπολογισμός ενίσχυσης από την ΕΑΔΠ-ΑΠΘ για το έτος 2012-13 μειώθηκε, σε επιμέρους κονδύλιά του, πάνω από 50%, ορίζοντας προτεραιότητες άμεσες και πιεστικές.
Συνεχίζεται πάντα η αναζήτηση πόρων ενίσχυσης του προγράμματος υποτροφιών από διάφορους φορείς.
Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ότι τα λειτουργικά έξοδα του Τμήματος Σπουδών το τελευταίο έτος μειώθηκαν στο 1/3 των προηγούμενων ετών.

θ. Ιστοσελίδα
·           Η υπηρεσία εύρεσης στέγης για τους πρωτοετείς φοιτητές αναβαθμίστηκε, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές να λειτουργεί όλον το χρόνο, όπως και συμβαίνει. Καταξιώθηκε ως θεσμός στην κοινωνία της πόλης και καταχωρούνται καθημερινά νέες αγγελίες. Αυτή τη στιγμή είναι καταχωρημένες με πλήρη στοιχεία και -σε πολλές περιπτώσεις με φωτογραφίες- 1500 περίπου αγγελίες.
·   H ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών τροφοδοτείται καθημερινά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας με νέα γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορούν θέματα Σπουδών και είναι προσβάσιμη από την κεντρική ιστοσελίδα του ΑΠΘ.

ι. ΄Εντυπο – Ηλεκτρονικό υλικό
Οργανώθηκε ομάδα εργασίας, η οποία ασχολήθηκε με τα έντυπα (σε συμβατική και σε ηλεκτρονική μορφή). Προετοιμάστηκε έντυπο (και σε ηλεκτρονική μορφή) με νέα σχεδιαστική προσέγγιση, με πληροφόρηση κυρίως χρηστική. Διατέθηκε σε όλους τους νεοεισαγόμενους φοιτητές, στους επισκέπτες φοιτητές, στους υποψήφιους φοιτητές, καθώς και σε εκθέσεις παρουσίασης του ΑΠΘ. Επίσης, θα ενταχθεί στο ΑΠΘ Μobile ως πηγή πληροφόρησης σε χρήστες κινητών τηλεφώνων νέας τεχνολογίας.

ια. Συνεργασία με άλλες επιτροπές του ΑΠΘ
Έχοντας υπόψη ότι το αντικείμενο των Επιτροπών του ΑΠΘ μπορεί να συμπίπτει σε επιμέρους θεματικές, το Τμήμα Σπουδών ξεκίνησε και συνεχίζει επικοινωνία με όλες τις Επιτροπές, με τις οποίες μπορεί να υλοποιηθούν κοινές προτάσεις, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σε κοινά θέματα.
Η συνεργασία αυτή μπορεί να αφορά ενδεικτικά:
1.          στη στήριξη των φοιτητών, που ανήκουν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες στη διάρκεια των σπουδών τους (για παράδειγμα το τρέχον έτος υποστηρίχτηκε η επικοινωνία της Επιτροπής «Παρατηρητήριο Ακαδημαϊκής Πορείας των φοιτητών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» με ερωτηματολόγια που απευθύνονταν σε όλους τους φοιτητές ΑΜΕΑ),
2.          στη συνεργασία σε θέματα φοιτητικής μέριμνας (με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, την Επιτροπή του Ταμείου Υποστήριξης φοιτητών, την Εφορία των φοιτητικών Εστιών, με την ομάδα στήριξης του ΚΕΣΥΨΥ).
3.          στις εκδόσεις,
4.          στην ενιαία εφαρμογή διατάξεων, όπως π.χ. την Επιτροπή Εποπτείας της Φοιτητικής Λέσχης που στην προσπάθειά της να υπάρχει κάρτα σίτισης για όλους τους φοιτητές που σιτίζονται στη φοιτητική λέσχη, στηρίχθηκε η δράση από το Τμήμα Σπουδών με πολύ καλά αποτελέσματα (εκδόθηκαν πάνω από 4.000 κάρτες σίτισης),
5.          στη συνεργασία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων του Α.Π.Θ. (π.χ. με την Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων στην οργάνωση της παρουσίας του Α.Π.Θ. στην διεθνή έκθεση βιβλίου που οργάνωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. το Μάιο του 2012 καθώς και το γραφείο της Αντιπρυτανείας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων για τη συμμετοχή στην παρουσίαση των Π.Μ.Σ του ΑΠΘ στην έκθεση της QS).

ιβ. Οργάνωση επισκέψεων Σχολείων
Σε όλη τη διάρκεια του έτους 2012 οργανώθηκαν πάνω από 30 επισκέψεις Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας, στα πλαίσια του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Προετοιμάστηκε και διατέθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, με αναφορά στα προγράμματα σπουδών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) του ΑΠΘ και οργανώθηκαν οι επισκέψεις τους σε Σχολές/Τμήματα του ΑΠΘ, καθώς και σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές μονάδες του ΑΠΘ.


2. ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΤΕΕΠ)
α. Απόκτηση του Diploma Supplement (DS) Label
Το ΑΠΘ προέβη σε συστηματικές ενέργειες για την υποβολή αίτησης (Ιούνιος 2012) για την απόκτηση του Diploma Supplement Label (Παράρτημα Διπλώματος).
Στις 20.12.2012 ανακοινώθηκε από την Εθνική Μονάδα η απόκτηση του DS Label από το Α.Π.Θ. Η απόκτηση της πιστοποίησης του Παραρτήματος Διπλώματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρώτη κιόλας αίτηση, αποτελεί ήδη μία επιτυχία πρώτου μεγέθους για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με δεδομένο το γεγονός και της ενσωμάτωσης της 5/θμης κλίμακας.
Προηγήθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:
1.          Δημιουργήθηκε σχετική υποεπιτροπή της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών, συνεργάστηκε στενά με ειδική Διατμηματική Επιτροπή που συστάθηκε από την Πρυτανεία (στην οποία συμμετείχαν η Επιτροπή Σπουδών, η Νομική Επιτροπή και η ΜΟΔΙΠ).
2.          Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για το DS των εκπροσώπων των Σχολών/Τμημάτων του ΑΠΘ (12.03.2012).
3.          Πραγματοποιήθηκε από το ΙΚΥ στο ΑΠΘ συνάντηση για την υποβολή ECTS και DS Label (2.4.2012), με τη συμμετοχή Ελληνικών Ιδρυμάτων του γεωγραφικού χώρου της Βόρειας Ελλάδας.

β. Διαδικασίες-Στοιχεία
1. Υπογράφηκε το Σεπτέμβριo του 2011 η νέα Σύμβαση με το ΙΚΥ, αριθμ. 19 για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, που αφορά στις πέντε δράσεις του προγράμματος LLP/ERASMUS: κινητικότητα φοιτητών για σπουδές, κινητικότητα φοιτητών για Πρακτική Άσκηση, κινητικότητα διδακτικού προσωπικού για διδασκαλία, κινητικότητα διδακτικού και διοικητικού προσωπικού για επιμόρφωση και υποστήριξη των δράσεων του προγράμματος.
2. Υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 η απόδοση της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς στο ΙΚΥ, σύμφωνα με την οποία:
Στο πλαίσιο του προγράμματος Διά Βίου Μάθηση (LLP/Erasmus) μετακινήθηκαν:
Εξερχόμενα μέλη ΔΕΠ για Διδασκαλία                             121
            Εξερχόμενοι φοιτητές για Σπουδές                              594
Εξερχόμενοι φοιτητές για Πρακτική ΄Ασκηση                   45
            Εισερχόμενοι φοιτητές για Σπουδές                            454
Εισερχόμενοι φοιτητές για Πρακτική ΄Ασκηση                 11       
Εισερχόμενοι φοιτητές για Erasmus Mundus                     25
Εξερχόμενα μέλη ΔΕΠ για Επιμόρφωση                            11
            Εξερχόμενοι Διοικητικοί για Επιμόρφωση                  11
3. Υπογράφηκε το Σεπτέμβριo του 2012 η νέα Σύμβαση με το ΙΚΥ, αριθμ. 20 για το ακαδημαϊκό έτος 2012-13, που αφορά στις πέντε δράσεις του προγράμματος LLP/ERASMUS: κινητικότητα φοιτητών για σπουδές, κινητικότητα φοιτητών για Πρακτική Άσκηση, κινητικότητα διδακτικού προσωπικού για διδασκαλία, κινητικότητα διδακτικού και διοικητικού προσωπικού για επιμόρφωση και υποστήριξη των δράσεων του προγράμματος.
4. Υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 η απόδοση της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς στο ΙΚΥ, σύμφωνα με την οποία:
Εξερχόμενα μέλη ΔΕΠ για Διδασκαλία                            125
            Εξερχόμενοι φοιτητές για Σπουδές                              642
            (2 αυτοχρηματοδότηση)
Εξερχόμενοι φοιτητές για Πρακτική ΄Ασκηση                   51
(4 αυτοχρηματοδότηση)
            Εισερχόμενοι φοιτητές για Σπουδές                            395
Εισερχόμενοι φοιτητές για Πρακτική ΄Ασκηση                  7
Εισερχόμενοι φοιτητές για Erasmus Mundus                     38
Εξερχόμενα μέλη ΔΕΠ για Επιμόρφωση                            13
            Εξερχόμενοι Διοικητικοί για Επιμόρφωση                  11

γ. Για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της γραφειοκρατίας, την προώθηση και τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος, το ΤΕΕΠ προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες για τους φοιτητές ERASMUS για σπουδές και πρακτική άσκηση:
1.   Ξεκίνησε η διαδικασία εφαρμογής νέου λογισμικού στο οποίο περιλαμβάνεται η On line υποβολή αιτήσεων των υποψηφίων φοιτητών ERASMUS.
2.          Είναι υπό ανάπτυξη η δημιουργία νέου λογισμικού για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος στη διαχείριση όλων των προγραμμάτων κινητικότητας.
3.   Πραγματοποιήθηκε συνεχής ενημέρωση των φοιτητών, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για εφαρμογή των απαιτούμενων –βάσει του προγράμματος- διαδικασιών, πριν και μετά την επιλογή τους.
4.   Συνδέθηκαν ηλεκτρονικά οι Γραμματείες Σχολών/Τμημάτων με το ΤΕΕΠ για άμεση παρακολούθηση των βαθμολογιών και γενικά των διαδικασιών σχετικά με τους εισερχόμενους και εξερχόμενους φοιτητές.
5.   Επιπλέον και ειδικότερα:
·            Θεσπίστηκαν συγκεκριμένα και ενιαία κριτήρια για την επιλογή των εξερχόμενων φοιτητών, μελών ΔΕΠ, διοικητικού προσωπικού.
·            Πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις των ECTS Coordinators των Σχολών /Τμημάτων για την υιοθέτηση και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλογής.
·            Υλοποιήθηκαν ενέργειες για την ανάρτηση στις ιστοσελίδες και στους πίνακες ανακοινώσεων των Γραμματειών των Σχολών/Τμημάτων των κριτηρίων επιλογής και των επιλεγέντων φοιτητών, βάσει κριτηρίων.
·            Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις για όλα τα παραπάνω από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Α.Π.Θ. σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
·            Προετοιμάστηκαν και εστάλησαν (μετά από στενή συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και την Αντιπρύτανι του Α.Π.Θ. κ. Δ. Λιάλιου) ενημερωτικά έγγραφα σχετικά με όλη τη διαδικασία, από την επιλογή έως και την αναγνώριση του προγράμματος σπουδών των φοιτητών που πρόκειται να μετακινηθούν για σπουδές και Πρακτική άσκηση το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 στους Ακαδημαϊκά υπεύθυνους των Συμφωνιών, τους Ects Coordinators και τις Γραμματείες των Μονοτμηματικών Σχολών /Τμημάτων του Α.Π.Θ.
·            Ετοιμάστηκε ενημερωτικό υλικό με αφορμή την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων του ακαδημαϊκού έτους 2012-13 για τους εξερχόμενους φοιτητές, στο πλαίσιο του προγράμματος LLP/ERASMUS
Συγκεκριμένα:
· Μικρό φυλλάδιο για εξερχομένους για σπουδές (έτοιμο)
· Βιβλιαράκι για εξερχομένους για σπουδές (έτοιμο)
· Μικρό φυλλάδιο για εξερχομένους για πρακτική (έτοιμο)
· Βιβλιαράκι για εξερχομένους για πρακτική
· Φυλλάδια (πριν / μετά) με οδηγίες για εισερχομένους
· Φυλλάδιο με οδηγίες για το προσωπικό
· Φυλλάδιο προβολής του ΑΠΘ στους φοιτητές των ξένων ΑΕΙ (έτοιμο)
Για την προβολή του προγράμματος παρήχθη και οπτικοακουστικό υλικό.

δ. Πιστοποίηση ISO
Πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες, με τις οποίες συμφώνησε η Επιτροπή:
1)          Επανεξέταση όλων των διαδικασιών του ΤΕΕΠ
2)          Αναδιοργάνωση των ομάδων εργασίας
3)          Επικαιροποίηση όλων των εγγράφων/εντύπων του Τμήματος

ε. Διοργάνωση εκδηλώσεων
1. Εκδηλώσεις για Έλληνες φοιτητές
·            24.11.2011: Ενημερωτική συνάντηση για φοιτητές και μέλη ΔΕΠ στο ΤΕΦΑΑ Σερρών.
·            16.02.2012: Ενημερωτική συνάντηση σχετικά με την κινητικότητα των φοιτητών για σπουδές το ακαδ. έτος 2012-2013, 11:00 έως 13:00 για φοιτητές και 13:00 έως 15:00 για Ects Coordinators (Αίθ. Τελετών ΑΠΘ).
·            17.02.2012: Η Ένωση φοιτητών ERASMUS (ESN) διοργάνωσε, σε συνεργασία με το ΤΕΕΠ, αντίστοιχη εκδήλωση. Στην εκδήλωση αυτή κατέθεσαν την εμπειρία τους από το πρόγραμμα φοιτητές που έχουν ήδη μετακινηθεί και απαντήθηκαν τυχόν απορίες για διάφορα ζητήματα (Κεντρική Βιβλιοθήκη).
·            20.02.2012: Ενημερωτική συνάντηση για φοιτητές και μέλη ΔΕΠ στο Τμήμα Μηχ. Χωροταξίας στη Βέροια.
·            10.05.2012: Ενημερωτική συνάντηση για τους φοιτητές που επιλέχθηκαν να μετακινηθούν με το πρόγραμμα ERASMUS για σπουδές και για τους Ects Coordinators (Αίθ. Τελετών ΑΠΘ).
·            31.05.2012: Ενημερωτική συνάντηση για τους φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν με το πρόγραμμα ERASMUS για Πρακτική άσκηση και για τους Ects Coordinators για Πρακτική Άσκηση (Αίθ. Τελετών ΑΠΘ).
·            28.11.2012: Ενημέρωση των εξερχόμενων φοιτητών, οι οποίοι πρόκειται να μετακινηθούν το εαρινό εξάμηνο με το πρόγραμμα ERASMUS (στο ΚΕΔΕΑ λόγω κατάληψης του κτηρίου Διοίκησης).
2. Εκδηλώσεις για εισερχόμενους φοιτητές
·            9.12.2011: Έγινε Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους εισερχόμενους φοιτητές Erasmus και Erasmus Mundus (9/12/11), σε συνεργασία με το Σύλλογο Φοιτητών ERASMUS (ESN), στην αίθουσα Τελετών του Κτιρίου Διοίκησης «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή».
·            29.02.2012: Καλωσόρισμα εισερχομένων φοιτητών –Orientation Day σε συνεργασία με την ESN στις 29/2/12.
·            27.09.2012: Πραγματοποιήθηκε Orientation Day για τους εισερχόμενους φοιτητές ERASMUS στο ΚΕΔΕΑ (λόγω κατάληψης του κτηρίου Διοίκησης) σε συνεργασία με την ESN Θεσσαλονίκης, και ακολούθησε εβδομάδα ένταξης, την οποία οργάνωσε η Ένωση φοιτητών ERASMUS του Α.Π.Θ., με τη φροντίδα του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
3. Λοιπές εκδηλώσεις
·            Εκδήλωση-Ημερίδα για τον εορτασμό των 25 χρόνων του ERASMUS (17.05.2012) που συνδυάστηκε με την εκδήλωση για τους εισερχόμενους φοιτητές ERASMUS: «Ημέρα της Ευρώπης-Ημέρα Erasmus: Συνάντηση συζήτηση ανάμεσα στους Έλληνες και ξένους φοιτητές ERASMUS Α.Π.Θ», με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ-ΑΠΘ, του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γενικών Προξένων Γαλλίας, Γερμανίας και Βουλγαρίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
·            Εβδομάδα επιμόρφωσης Διοικητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (staff training week) στο πλαίσιο του προγράμματος LLP/ERASMUS, κινητικότητα προσωπικού (8-12.10.2012). Οργανώθηκε για πρώτη φορά στο Α.Π.Θ., πήραν μέρος 22 εκπρόσωποι από 19 Ευρωπαϊκά Ανώτατα Ιδρύματα. Η Εβδομάδα θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχής, παρόλο που πραγματοποιήθηκε εν μέσω κατάληψης στο Α.Π.Θ.

στ. Συμμετοχή εκπροσώπων της Επιτροπής σε ημερίδες-Συνέδρια
1.          ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΙΚΥ (28-29.11.2011, Αθήνα). Έλαβαν μέρος από την Επιτροπή οι Λαζαρίδου και Αβδελάς και από το Τμήμα οι Γεωργιάδου και Χατζηανδρέου.
2.          ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΚΥ (17.10.2011, Αθήνα) για την Εφαρμογή του ECTS και τα Μαθησιακά αποτελέσματα. Έλαβαν μέρος τα μέλη της Επιτροπής Ν. Μαγγιώρος και Ι. Τσινόπουλος.
3.          ΗΜΕΡΙΔΑ ΥΠΕΠΘ: TEMPUS, MUNDUS (6.2.2012, Αθήνα). Έλαβε μέρος η Πρόεδρος κ. Λαζαρίδου.
4.          ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 25 ΧΡΟΝΩΝ ERASMUS ΣΤΟ ΙΚΥ (28.5.2012, Αθήνα). Συμμετείχαν ο Α. Τσαγγαλίδης, μέλος της Επιτροπής και από το Τμήμα οι Ι. Γεωργιάδου και Ι. Θεριοδάκη.
5.          ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ–ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (5-7.7.2012, Αθήνα). Συμμετείχαν οι Ι. Γεωργιάδου από το ΤΕΕΠ, Ε. Μπαχτσαβανοπούλου-Κωτσάκη από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Σ. Παπαδόπουλος από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων.
6.          ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ της European Association for International Education (10.9-16.9.2012, Δουβλίνο). Η Προϊσταμένη του Τμήματος Ι. Γεωργιάδου και η Αναστασία Χουρμουζιάδη, υπεύθυνη στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για το πρόγραμμα ERASMUS MUNDUS, πήραν μέρος στις εργασίες και παρακολούθησαν ομιλίες σχετικές με θέματα των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και τις δράσεις Διεθνοποίησης των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
7.          ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ του ΙΚΥ για τη δράση ERASMUS Placement (16-17.10.2012, Αθήνα). Πήρε μέρος η Ισμήνη Θεριοδάκη.
8.          Εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Erasmus στη Θεσσαλονίκη (9-11-2012). Διοργανώθηκε από το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το ΑΠΘ εκπροσωπήθηκε από το ΤΕΕΠ, ενώ στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο  Δημαρχείο συμμετείχαν εκ μέρους του Α.Π.Θ. ο Πρύτανης Γ. Μυλόπουλος, εκπρόσωποι της Ένωσης φοιτητών Erasmus (ESN) και η Προϊσταμένη του Τμήματος ΕΕΠ Ι. Γεωργιάδου.
9.          Ημερίδα ΙΚΥ Ενημέρωσης/Διάδοσης των αποτελεσμάτων του Προγράμματος ERASMUS (10-12-2012, Αθήνα). Πήραν μέρος η Πρόεδρος της Επιτροπής, η Προϊσταμένη και τρεις υπάλληλοι του Τμήματος. Στην ημερίδα η Προϊσταμένη του Τμήματος συμμετείχε με δυο παρουσιάσεις καλής πρακτικής για την διοργάνωση των 25 χρόνων ERASMUS στο Α.Π.Θ. και την διοργάνωση της πρώτης εβδομάδας επιμόρφωσης στο Α.Π.Θ.
10.       Ημερίδα Υπουργείου Παιδείας για τα προγράμματα ERASMUS MUNDUS και TEMPUS (14.12.2012, Αθήνα): Συμμετείχε η αρμόδια του ΤΕΕΠ, Αναστασία Χουρμουζιάδη.
11.       25-26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 «CONSORTIUM MEETING, EMEA», XIAMEN.
12.       4-5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012, «KICK OFF MEETING, EMMAG», Παρίσι.
13.       Στις παραπάνω συναντήσεις, που αφορούσαν στα δύο από τα τέσσερα προγράμματα, στα οποία συμμετέχει το Α.Π.Θ, συμμετείχε η αρμόδια του ΤΕΕΠ, Αναστασία Χουρμουζιάδη.
ζ. Οικονομική στήριξη (εισιτήριο) φοιτητών ESN
1.          Γενική Συνέλευση ESN –Αθήνα- 15-18/12/11.
2.          Διεθνής Ετήσια Γενική Συνέλευση ESN – Γρανάδα – 22/3-2/4/12.
3.          Το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κάλυψε οικονομικά τις μετακινήσεις εκπροσώπων της ESN στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και στη Σουηδία.

η. Λειτουργικά προβλήματα
Η συνεχιζόμενη μεγάλη στενότητα χώρων και η έλλειψη επαρκούς προσωπικού επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του Τμήματος Ε.Ε.Π. Η ανεπάρκεια χώρων υποχρεώνει το Τμήμα Ε.Ε.Π. να είναι επιφυλακτικό σε αιτήματα προσωπικού από αντίστοιχα Τμήματα Iδρυμάτων του εξωτερικού, τα οποία ζητούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που παρέχει το πρόγραμμα LLP/ERASMUS, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητική εικόνα για το Α.Π.Θ. Η ανάγκη για προσωπικό κατέστη ακόμη πιο έντονη μετά το γεγονός ότι συνάδελφοι που εργάζονται στο Τμήμα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς και με την απόλυση συναδέλφων με εργολαβική σχέση εργασίας.

θ. Περαιτέρω ενέργειες/Στόχοι
1.   Η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα (μελών ΔΕΠ, φοιτητών, διοικητικών υπαλλήλων) για την ορθότερη εφαρμογή των Δράσεων του νέου προγράμματος ERASMUS FOR ALL. Η αύξηση της διαφάνειας όλων των διαδικασιών επιλογής φοιτητών, διδασκόντων και προσωπικού.
2.   Η ορθή υλοποίηση του E.C.T.S. από όλα τα Τμήματα του Α.Π.Θ., σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
3.   Η απόκτηση του ECTS Label.
4.   Η ολοκλήρωση της υποδομής για την έκδοση του Παραρτήματος Διπλώματος από όλα τα Τμήματα του Α.Π.Θ.
5.   Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής διάστασης των σπουδών και η σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Έρευνα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
6.   Οργάνωση Μαθημάτων στην Αγγλική στα Τμήματα σε επίπεδο Ιδρύματος.
7.   Η προώθηση των δράσεων του προγράμματος ERASMUS MUNDUS.
8.   Η συμμετοχή του Α.Π.Θ. σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με τρίτες χώρες.
9.   Η ολοκλήρωση της πιστοποίησης κατά ISO 9001:2000 των υπηρεσιών.

3. ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων πραγματοποίησε 14 συνεδριάσεις.

α. Στρατηγική Κατεύθυνση
Ο αριθμός των εν ενεργεία Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας αυτήν τη στιγμή είναι 108, εκ των οποίων οι 10 αφορούν Μνημόνια Συνεργασίας.
Ειδικότερα από 1.9.11-31.12.2013:
1)  Σύναψη 18 νέων Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας.
2)  Ανανέωση 28 παλαιότερων Συμφωνιών.
3)  4 επεκτάσεις σε ήδη υπάρχουσες Συμφωνίες.
4)  Εξετάστηκαν 53 προτάσεις σύναψης νέων Συμφωνιών, από τις οποίες 17 νέες Συμφωνίες, αφού εγκρίθηκαν από τη Σύγκλητο έχει δρομολογηθεί η υπογραφή τους.

β. Μετακινήσεις μελών ΔΕΠ στο πλαίσιο υφιστάμενων Συμφωνιών
1. Εισερχόμενοι: Φιλοξενήθηκαν 65 επισκέπτες Καθηγητές (από Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κίνα, Λευκορωσία, Ιαπωνία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και Τσεχία).
2. Εξερχόμενοι: Μετακινήθηκαν 49 μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ (προς Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ιορδανία, Καναδά, Κίνα, Κροατία, Κύπρο, Λευκορωσία, Ομάν, Ουκρανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία).

γ. Επισκέψεις διδασκόντων/αντιπροσωπειών ξένων πανεπιστημίων
1. Ο Λέκτορας τουρκικής Γλώσσας από το Πανεπιστήμιο του Canakkale Τουρκίας κ. Ensar Kesebir επισκέφτηκε για σαράντα μέρες το ΑΠΘ, στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος αμοιβαίας διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στους φοιτητές του Canakkale University και της Τουρκικής Γλώσσας στο ΑΠΘ, βάσει των όρων της υφιστάμενης Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας (Απρίλιος 2012).
2. Chinese Earthquake Administration του Πεκίνου Κίνας (Σεπτέμβριος 2011).
3. Beijing Institute of Education του Πεκίνου Κίνας (4μελής αντιπροσωπεία) (Σεπτέμβριος 2011).
4. Πανεπιστήμιο “St. Kliment Ohridski” της Σόφιας Βουλγαρίας (Σεπτέμβριος 2011).
5. Kuban State University της Ρωσίας (Δεκέμβριος 2011).
6. Εταιρεία Samsung, Κορέας (Δεκέμβριος 2011).
7. Αντιπροσωπεία Καθηγητών από Γαλλικά Πανεπιστήμια (Μάρτιος 2012).
8. University of Alabama των ΗΠΑ (Μάιος 2012).
9. Herzen State Pedagogical University της Αγίας Πετρούπολης, Ρωσσίας (Μάιος 2012).
10.       Prof. Lorna Wright, Vice-President του York University του Toronto Καναδά (Μάιος 2012).
11.       Prof. W. Long, Dean of Arts, Georgia State University, των ΗΠΑ (Iούλιος 2012).
12.        Prof. S. Vokov, Πρύτανης και Prof. V. Nilipovsky, Αντιπρύτανης του State University of Land Use Planning της Μόσχας Ρωσίας (Αύγουστος 2012).
13.       Αντιπροσωπεία 11 Καθηγητών από Chinese Research Academy of Environmental Sciences (CRAES) της Κίνας (Σεπτέμβριος 2012).
14.       Αντιπροσωπεία (Πρύτανης και Αντιπρύτανης) από το Πανεπιστήμιο Τιράνων και του παραρτήματός του (Διευθυντής) στους Αγίους Σαράντα, Αλβανίας (Σεπτέμβριος 2012).
15.       Prof. M. Jaeckel, Rector και Prof. K. Mattern (President of the School of Archaeology) University of Trier , Γερμανίας (Οκτώβριος 2012).

δ. Επισκέψεις φοιτητών/ερευνητών
1. 5 μεταδιδακτορικοί ερευνητές (Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ/κών Η/Υ) από το University of Craiova της Ρουμανίας, για εκπόνηση έρευνας διάρκειας 1 μηνός (Ιούλιος 2012) στο αντίστοιχο Τμήμα του ΑΠΘ (στο πλαίσιο Συμφωνίας).
2. 7 υποψήφιοι διδάκτορες (Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας) από το Πανεπιστήμιο “Adam Mickiewicz” του Πόζναν Πολωνίας, για συμμετοχή σε ερευνητικές ανασκαφές του Τμ. Ιστορ. και Αρχαιολογίας  του ΑΠΘ (7- 29 Σεπτεμβρίου 2012), στο πλαίσιο Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας.
3. 1 υποψήφιος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Sao Paulo της Βραζιλίας, για 6μηνη έρευνα στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ (1.3.- 31.8.2012), με υποτροφία από Βραζιλία.
4. 2 μεταδιδακτορικοί ερευνητές από το Harvard University των ΗΠΑ, για έρευνα στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ (ακαδ. έτος 2012-2013), με υποτροφία από Αμερική.
5. 1 μεταδιδακτορικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου της Αιγύπτου για έρευνα διάρκειας 6 μηνών (1.1.-30.6.2012) στο Τμήμα Φυσικής-Τομέα Πυρηνικής Ενέργειας, με υποτροφία από Αίγυπτο.

ε. Ανταλλαγές φοιτητών στο πλαίσιο Συμφωνιών
1)          Υποτροφίες για εντατικά Θερινά Μαθήματα Γλώσσας και Πολιτισμού
Στο πλαίσιο ορισμένων Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και Πανεπιστημίων του εξωτερικού και σε συνεργασία με το Τμήμα Σπουδών χορηγήθηκαν 26 υποτροφίες σε ξένους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) για παρακολούθηση του εντατικού Θερινού Τμήματος εκμάθησης της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΣΝΕΓ (Αύγουστος 17- Σεπτέμβριος 14, 2012).
Αντίστοιχα, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων επέλεξε 18 φοιτητές του ΑΠΘ (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) που παρακολούθησαν θερινά μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού ως υπότροφοι των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων της Αλλοδαπής (St. Kliment Ohridski University/Βουλγαρία, ΑL.I. Cuza University/Ρουμανία, University of Belgrade/Σερβία, University of Strasburg/Γαλλία κ.λ.π)
2) Υποτροφίες για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές
Εξερχόμενοι:
i) 2 (δύο) προπτυχιακές φοιτήτριες της Πολυτεχνικής Σχολής για συμμετοχή στο International Summer Course in Green Building που διοργάνωσε και προσέφερε το York University του Καναδά
ii. 1 προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής για παρακολούθηση μαθημάτων ενός ακαδημαϊκού έτους με υποτροφία που προσέφερε το Georgia State University της Ατλάντα των ΗΠΑ
Εισερχόμενοι:
i) 1 υποτροφία σε προπτυχιακή φοιτήτρια από το York University του Καναδά για παρακολούθηση μαθημάτων στο εαρινό εξάμηνο του 2012.
ii) 1 υποτροφία σε προπτυχιακή φοιτήτρια από το Georgia State University της Ατλάντα των ΗΠΑ για παρακολούθηση μαθημάτων επίσης στο εαρινό εξάμηνο του 2012.

στ. Διοργάνωση εκδηλώσεων/Συνεδρίων/Ημερίδων
1. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΑΠΘ στο Euro Meditterranean University (EMUNI), το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων συμμετείχε ενεργά (διεκπεραίωση συνολικής αλληλογραφίας, προσκλήσεων, θεωρήσεων εισόδου, φροντίδα διαμονής & σίτισης, χορήγηση βεβαιώσεων κλπ) στη διοργάνωση  των εξής:
·             Το 4th Euro-Mediterranean Summer Semester Professional School 2011, στις 17-27.9.2011, με θέμα “Home and Occupational Accidents”.
·             Το 4th EMUNI Research Souk στις 18 Απριλίου 2012 με θέμα: “Bridging Gaps in the Mediterranean Research Space-The Environmental Studies and Research Policy in AUTH”. Πραγματοποιήθηκαν 30 ανακοινώσεις από μέλη ΔΕΠ και φοιτητές του ΑΠΘ και χορηγήθηκαν 75 βεβαιώσεεις συμμετοχής στους φοιτητές που το παρακολούθησαν ή συμμετείχαν ενεργά σε αυτό.
·            Το 5th Euro-Mediterranean Summer Professional School, στις 20.8-2.9.12, με θέμα “Formation of Literature and Intercultural Translators in Mediterranean”.
2.          Διοργάνωση Διεθνούς Συμποσίου
Η Πρυτανεία, η Επιτροπή και τo Τμήμα Διεθνών Σχέσεων διοργάνωσαν διήμερο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Το ΑΠΘ στο Διεθνή χώρο: Προκλήσεις και νέες κατευθύνσεις» στις 29-30.3.2012, με σκοπό την ανάδειξη του διεθνή ρόλου του ΑΠΘ, των αποτελεσμάτων των διεθνών δράσεων και των νέων διεπιστημονικών δραστηριοτήτων στο διεθνή χώρο. Πραγματοποιήθηκαν 52 παρουσιάσεις από 18 αλλοδαπούς και από 34 Έλληνες. Το Συμπόσιο παρακολούθησαν περίπου 100 μέλη ΔΕΠ (από τις Σχολές: Θεολογική, Φιλοσοφική, ΝΟΠΕ, Ιατρική, Θετικών Επιστημών, Παιδαγωγική και Πολυτεχνική) και άνω των 200 φοιτητών. Το Πρόγραμμα της Διημερίδας είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα: http://www.cle.unibo.it/site/uploads/allegati/pdf/THESSA_Symposium_Programme_29-30March2012.pdf, και οι μαγνητοσκοπήσεις στους συνδέσμους: mms://video.auth.gr/kedea_internationalrelationsofauth1_2012 mms://video.auth.gr/kedea_holocaust_seminar_2012B
3. Διοργάνωση Διημερίδας Ελληνο-Κυπριακής ερευνητικής συνεργασίας
Διοργανώθηκε (30-31.8.2012) διήμερη συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών και εκπροσώπων του ΑΠΘ με αντιπροσωπεία Κοσμητόρων και Προέδρων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με επικεφαλής τον Πρύτανη Καθ. Κ. Κ. Χριστοφίδη, με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ακαδημαϊκής συνεργασίας και την από κοινού προετοιμασία για συμμετοχή του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. Παρουσιάστηκε η ερευνητική δραστηριότητα των δύο ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και ξεκίνησε η προεργασία για τη σύσταση ομάδων εργασίας ανά θεματική ενότητα για την προετοιμασία των προτάσεων. Η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων κ. Ελ. Μπαχτσαβανοπούλου- Κωτσάκη πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα : «Διαπανεπιστημιακές Σχέσεις με Ανώτατα Ιδρύματα του εξωτερικού και Διεθνείς Δράσεις του Α.Π.Θ.».
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας πραγματοποιήθηκε και η επίσημη υπογραφή από τους κ.κ. Πρυτάνεις της ανανέωσης της υφιστάμενης Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων καθώς και η επέκτασή της σε όλα τα Τμήματα που λειτουργούν στα δύο Πανεπιστήμια.
4.          Διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας με συμμετοχή Κινέζων Οικονομολόγων επιστημόνων.
Το Νοέμβριο του 2011 επισκέφτηκε το ΑΠΘ 6μελής αντιπροσωπεία από την Chinese Academy of Social Sciences του Πεκίνου, στο πλαίσιο υφιστάμενης Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης διοργανώθηκε στρογγυλή επιστημονική τράπεζα με θέμα: “The impact of debt crisis in the Eurozone and Sino-Greek relations” («Οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας»), με την συμμετοχή εκπροσώπων μελών ΔΕΠ Τμημάτων του Α.Π.Θ. και παρουσία δημοσιογράφων.

ζ. Επίσημη υπογραφή Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας.
Αντιπροσωπεία του University of Central Oklahoma των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Vice Chancellor, επισκέφτηκε τον Ιανουάριο του 2012 το ΑΠΘ, με σκοπό την επίσημη υπογραφή Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, που προβλέπει ανταλλαγή μελών ΔΕΠ και φοιτητών. Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο θα προσφέρει στο ΑΠΘ 2 υποτροφίες (έκαστη ύψους 3000 $ για ένα ακαδημαϊκό έτος) σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές.

η. Επισκέψεις και συμμετοχή ΑΠΘ σε συναντήσεις/εκδηλώσεις
1. Το ΑΠΘ εκπροσωπήθηκε από την Ομ. Καθηγήτρια κ. Δ. Παπαδοπούλου στην τελετή - EIUC for Human Rights and Democratisation, Venice, Italy: September 2011 – MA Award Ceremony.
2            To ΑΠΘ ως ιδρυτικό μέλος της European University Center at Peking University (EUCPU) από το 2009, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Καθηγ. Ι. Γκανούλη, στην General Assembly του Μαρτίου 2011 που έγινε στο Πεκίνο, κατά την διάρκεια της οποίας εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ. Το ΑΠΘ, στο πλαίσιο της ανωτέρω συμμετοχής στο EUCPU, συμμετείχε αποδεχόμενο την πρόταση που του έγινε στα μαθήματα Ευρωπαϊκών Σπουδών που διεξήχθηκαν στο Peking University με δύο μέλη ΔΕΠ (Καθηγ. Ι. Γκανούλης και Επικ. Καθηγ. Στ. Κωστοπούλου) για το 2011-2012.
3            Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Καθηγ. Ι. Γκανούλης, επισκέφτηκε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο του Ιράν Azad-Khorasgan του Ισφαχάν και το Πανεπιστήμιο Badji Mokhtar της Annaba στην Αλγερία, κατόπιν προσκλήσεων (καλύφθηκαν όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής), με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης επιστημονικών συνεργασιών και την προώθηση σύναψης Μνημονίου Συνεργασίας.
4            Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων με εκπρόσωπό του και με 2 παρουσιάσεις συμμετείχε στην Ημερίδα των Γραφείων Διεθνών, Δημοσίων Σχέσεων  και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Ελληνικών ΑΕΙ που διοργανώνoυν κατ’έτος τα Ελληνικά ΑΕΙ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑΘηνών, Ιούλιος 2012). Θέματα παρουσιάσεων: «Yφιστάμενες διαπανεπιστημιακές Συμφωνίες και συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα του Α.Π.Θ. – μελλοντικοί στόχοι» και «Διοργάνωση διεθνούς διημερίδας για τις Διεθνείς Σχέσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Αποτύπωση δυσκολιών, εμπειριών και του τελικού αποτελέσματος».

θ. Πρόταση ίδρυσης στο Α.Π.Θ. Confucius Institute
Συνεχίστηκαν οι διεργασίες για την προσπάθεια ίδρυσης στο ΑΠΘ Ινστιτούτου Confucius. Μετά από αλληλογραφία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο και αλληλογραφία που προέκυψε με το Πανεπιστήμιο του Fudan στην Σαγκάη, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για υπογραφή κατ’αρχάς Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Fudan. Με την υπογραφή της Συμφωνίας αυτής, θα ανοίξει ο δρόμος για τις τελικές επαφές με Κεντρικό Ινστιτούτο του Πεκίνου HANBAN προκειμένου να προχωρήσει η ίδρυση του Confucius Institute.

ι. Ένταξη του ΑΠΘ σε νέα δίκτυα και ενώσεις Πανεπιστημίων
Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων εισηγήθηκε στην Πρυτανεία την ένταξη του Α.Π.Θ. στα εξής δίκτυα και ενώσεις Πανεπιστημίων:
1) Συμμετοχή του ΑΠΘ στο δίκτυο RURSE
Το κέντρο RURSE (Regional Unit for integrated risk and security Management for South-East Europe) θα προωθεί την εξειδικευμένη γνώση που υπάρχει σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών και ασφάλειας του πολίτη με τη χρήση δεδομένων παρατήρησης της Γης. Η όλη χρηματοδότηση θα προέρχεται από την ΕΕ. Το ΑΠΘ θα έχει πρόσβαση σε ακριβό επιστημονικό εξοπλισμό και συμμετοχή των μελών της επιστημονικής του κοινότητας σε σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες και δε θα επιβαρυνθεί οικονομικά.
2) Ένταξη του ΑΠΘ στο Association of the International Geothermal Center
Το Association of the International Geothermal Center έχει έδρα στο Bochum της Γερμανίας. Το ΑΠΘ δεν θα έχει οικονομικές επιβαρύνσεις από την συμμετοχή του στην ένωση αυτή, παρά μόνο επιστημονικά οφέλη.
3) Συμμετοχή του ΑΠΘ στο δίκτυο ΤΕΤΗΥS
Το Euro-Mediterranean Universities Consortium TETHYS περιλαμβάνει ήδη 35 Πανεπιστήμια από της ακόλουθες ευρωμεσογειακές χώρες: Αλγερία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ιταλία, Λίβανος, Μαρόκο, Ισπανία και Τυνησία. Σκοπός του TETHYS είναι η επέκταση της επιστημονικής γνώσης και η διευκόλυνση της διασύνδεσης των επιστημόνων της Μεσογειακής Κοινότητας στην εκπαίδευση, κατάρτιση κα έρευνα μέσω της συμμετοχής τους σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα σε περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το ΑΠΘ δεν θα έχει οικονομικές υποχρεώσεις (εγγραφή ή ετήσια συνδρομή) προς το consortium. Η διάρκεια της Συμφωνίας συμμετοχής στο consortium θα είναι για χρονική περίοδο πέντε  (5) ετών, με έναρξη την ημερομηνία υπογραφής της.
4)΄Ενταξη του ΑΠΘ στο CHERNE Network
Το δίκτυο CHERNE (Cooperation for Higher Education on Radiological and Nuclear Engineering) αποτελεί μiα μη κερδοσκοπική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων που δραστηριοποιείται σε θέματα Ραδιολογίας και Πυρηνικής Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές (ERASMUS Intensive Programs) διάρκειας μερικών εβδομάδων με σκοπό την εκπαίδευση αλλά και την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών. Tο ΑΠΘ δεν θα έχει οικονομικές υποχρεώσεις (εγγραφή ή ετήσια συνδρομή) προς το δίκτυο CHERNE.
5) Συμμετοχή του ΑΠΘ στο Paul Ehrlich MedChem Euro-PhD Network
Στο Paul Ehrlich MedChem Euro-Phd Network συμμετέχουν 29 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια από 15 Ευρωπαϊκές χώρες και θα ωφελήσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ. Η συμμετοχή στο δίκτυο αυτό δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για το ΑΠΘ.

ια. Πληρωμή  συνδρομών 2012
Πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των συνδρομών συμμετοχής για το 2012 του ΑΠΘ ως εξής:
·            EUA (European Universities Association): 3.995 € (από Γεν. Πιστ.)
·            AUF (Agence Universitaire Francophonie): 1.750 € (από Γεν. Πιστ.)
·            EUCPU (European Universities Center at Peking University): 3.000 € (H ετήσια  συνδρομή είχε αυξηθεί στις 5.000 €, αλλά μετά από διαπραγμάτευση παρέμεινε για το ΑΠΘ στις 3.000 €).
·            EAIE (European Association International Education): 135 € (από Εταιρεία  Αξιοποίησης της Περιουσίας του Α.Π.Θ.
·            Εκκρεμούν οι πληρωμές (λόγω περιορισμού των οικονομικών δυνατοτήτων) των παρακάτω οφειλών:
·            IAU (International Association of Universities): 2.600 €                                
·            CUM (Community of Mediterranean Universities): 600$                               
·            COIMBRA Group of Universities: 9.290 €                                                     

ιβ. Επιμόρφωση προσωπικού
Εξερχόμενοι: Υπάλληλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων συμμετέχοντας στο πρόγραμμα LLP-Erasmus Staff Training Program για το έτος 2012 επισκέφτηκε το University of Leipzig-Confucius Institute of Leipzig, στην Γερμανία τον Απρίλιο του 2012.
 Εισερχόμενοι: Η υπάλληλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων  του Πανεπιστημίου Tavrida NationalVernadskyUniversity της Ουκρανίας Elvira Tkah, επισκέφθηκε για ένα μήνα (Οκτώβριος 2012) το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος Tempus-Mundus Staff Training Program.

ιγ. Πληροφόρηση-Προβολή
1. Δημιουργία και επικαιροποίηση νέας ιστοσελίδας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας αναφορικά με τα πληροφοριακά στοιχεία για τις Συμφωνίες Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων σε συνεργασία με την Μονάδα Σημασιολογικού Ιστού του Α.Π.Θ., επεξεργάζεται και εμπλουτίζει με δεδομένα την νέα υπό κατασκευή ιστοσελίδα που αναφέρεται στις Διεθνείς Σχέσεις του ΑΠΘ.
2. To Τμήμα Διεθνών Σχέσεων φροντίζει, ώστε να ενημερώνεται έγκαιρα η Πανεπιστημιακή Κοινότητα για θέματα Συμφωνιών, αλλά και γενικότερες διεθνείς δράσεις, στις οποίες καλείται να συμμετάσχει το ΑΠΘ (με μαζικά ε-μαιλ και αναρτήσεις στην κεντρική ιστοσελίδα του Α.Π.Θ), όπως:  Διεθνή Συνέδρια, ανακοινώσεις Ξένων Φορέων για διεθνείς δράσεις, summer schools στο πλαίσιο Συμφωνιών, εκθέσεων, διεθνών συναντήσεων κλπ.).
3. Από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων καθημερινά εξυπηρετούνται μέσω e-mail, τηλεφωνικά και δια ζώσης μέλη ΔΕΠ και φοιτητές, Έλληνες και ξένοι, για πάσης φύσεως πληροφορίες αναφορικά με θέματα Διεθνών Σχέσεων και γενικότερα θέματα σπουδών, λειτουργίας του ΑΠΘ, κ.λ.π.
4. Με σκοπό την προβολή στο εξωτερικό, αλλά και στους αλλοδαπούς επισκέπτες, του ΑΠΘ και των Διεθνών Σχέσεων, δημιουργήθηκε ξενόγλωσσο τετράπτυχο, το οποίο διανέμεται στους αλλοδαπούς επισκέπτες, αποστέλλεται σε Ιδρύματα του εξωτερικού ως πληροφοριακό υλικό και διατίθεται σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα για τις σχετικές ανάγκες ξενόγλωσσης προβολής-ενημέρωσης, όσον αφορά το ΑΠΘ.


4. ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (ΚΔΞΓ)
α. Γενικά
1) Η διδασκαλία ξένων γλωσσών (αγγλική, γερμανική, γαλλική και ιταλική γλώσσα) για ειδικούς - ακαδημαϊκούς σκοπούς στα Τμήματα και τις Σχολές του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε από το μόνιμο διδακτικό προσωπικό του Κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Τα μαθήματα πιστώνονται ανάλογα με το Πρόγραμμα Σπουδών των Τμημάτων / Σχολών, ενώ ο αριθμός των φοιτητών/τριών που τα παρακολούθησαν είναι συνολικά πολύ μεγάλος και διαφοροποιείται ανά γλώσσα. Στη συνεδρίαση αρ. 62/27-6-12 το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών αποφάσισε να προτείνει στο Πρυτανικό Συμβούλιο οι πιστωτικές μονάδες για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών να είναι 2, ώστε να είναι ενιαία η ρύθμιση σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα του Α.Π.Θ.
2) Υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες για να διδαχθούν όλα τα υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα ξένων γλωσσών σε όλες τις Σχολές και τα Τμήματα του ΑΠΘ, μετά τις συνταξιοδοτήσεις διδασκόντων του Κέντρου και την απροθυμία του Υπουργείου να εγκρίνει αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την Πρωτο- και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή την προκήρυξη νέων θέσεων. Στην έγγραφη παράκληση του Κ.Δ.Ξ.Γ. να στηριχτεί η προσπάθεια αυτή από άλλες ακαδημαϊκές μονάδες του Α.Π.Θ. ανταποκρίθηκαν τα Τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (διάθεση διδάσκοντα ΕΕΔΙΠ Ι, αγγλικής και διαδικασίες πρόσληψης διδάσκοντα 407, ιταλικής γλώσσας), και Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (διάθεση αλλοδαπού δασκάλου, γαλλικής). Οι Πρυτανικές Αρχές στήριξαν την προσπάθεια του ΚΔΞΓ με την έκτακτη έγκριση κονδυλίου για την πρόσληψη ωρομίσθιου διδάσκοντα για την αγγλική γλώσσα. Παράλληλα το ΚΔΞΓ, με απόφαση του Δ.Σ., προχώρησε στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μόνιμων διδασκόντων (κατ’ ελάχιστον 12 ώρες την εβδομάδα).

β. Πιλοτική διδασκαλία της ρωσικής και τουρκικής γλώσσας.
1.          Τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας προσφέρθηκαν δωρεάν σε  φοιτητές-τριες όλων των Τμημάτων / Σχολών του Α.Π.Θ. στοπλαίσιο συνεργασίας με το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ». Μετά από ηλεκτρονική πρόσκληση ενδιαφέροντος και αναλογική επιλογή από τη Γραμματεία του Κ.Δ.Ξ.Γ. λειτούργησαν δύο τμήματα: 1. Τμήμα Aρχαρίων (88 ώρες, 30 φοιτητές) και 2. Προχωρημένο Τμήμα (88 ώρες, 25 φοιτητές). Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα είναι μεγαλύτερο από τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών.
Η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας συνέχισε να έχει την άμεση στήριξη από το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στηΘεσσαλονίκη, που προσέφερε σαν χειρονομία στήριξης τις συνδρομές δυο κορυφαίων ρωσικών περιοδικών για τη διδασκαλία της ρωσικής, ενώ διοργάνωσε ποικίλες θεματικές εκδηλώσεις.
Το Μάρτιο του 2012, το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κάλεσε τον κύριο Δ. Φωτιάδη να εκπροσωπήσει το Α.Π.Θ. στο Πανευρωπαϊκό Σεμινάριο καθηγητών της Ρωσικής στη Ρώμη.
Στο τέλος του έτους έγινε επίσημη απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, των Προξενικών Αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, κ.ά. (παρουσίαση καλλιτεχνικού προγραμματος από τους αποφοίτους).
Μέσω του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» εξασφαλίστηκαν και φέτος 4 υποτροφίες ενός μήνα (σε δυο μεγάλα Πανεπιστήμια της Ρωσίας και Ουκρανίας) για εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας σε φοιτητές και φοιτήτριες που παρακολούθησαν τα μαθήματα.
2.          Η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας προσφέρεται δωρεάν στο πλαίσιο διαπανεπιστημιακής συμφωνίας μεταξύ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Canakkale Onsekiz Mart Τουρκίας από διδάσκοντα του τουρκικού Πανεπιστημίου (Εαρινό Εξάμηνο 2011-12). Μετά από ηλεκτρονική πρόσκληση ενδιαφέροντος και αναλογική επιλογή από τη Γραμματεία του Κ.Δ.Ξ.Γ. λειτούργησε ένα εντατικό τμήμα για αρχαρίους, διάρκειας 26 ωρών (13 μαθήματα / 2 ώρες). Κατατέθηκαν 130 αιτήσεις και επιλέχθηκαν τελικά 25. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον για την τουρκική γλώσσα είναι μεγαλύτερο από τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών.


γ. Συνεργασίες εντός ΑΠΘ
1. Συνεχίστηκε η συνεργασία για το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο 2011/12 με την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, στο πρόγραμμα ταχύρρυθμης κατάρτισης για επαγγελματική/ακαδημαϊκή χρήση της αγγλικής γλώσσας. ΟΙ μετέχοντες επιλέγονται μετά από ηλεκτρονική πρόσκληση ενδιαφέροντος από τη Γραμματεία του Κ.Δ.Ξ.Γ. Το Πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
2. Συνεργασία μεταξύ του Κ.Δ.Ξ.Γ. του ΑΠΘ, του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας και του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του University of Michigan, Ann Arbor στις ΗΠΑ (Εαρινό εξάμηνο 2012). Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα peer teaching (βοηθητικής διδασκαλίας από συνομηλίκους) και διαδραστική-διαπολιτισμική εκμάθηση αγγλικών και ελληνικών (ως ξένες γλώσσες) μέσω του διαδικτύου (skype) κατά τα πρότυπα του προγράμματος cultura.mit  (http://cultura.mit.edu/), του Πανεπιστημίου MIT της Μασαχουσέτης. Συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του University of Michigan, “Global Teaching Initiative”. Συμμετείχαν φοιτητές/ριες των Τμημάτων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και θα υλοποιηθεί και το χειμερινό εξάμηνο του 2012.

δ. Συμφωνίες-Συνεργασίες εκτός ΑΠΘ
1)           Το ΚΔΞΓ συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επιστημονικής Συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το Telavi State University του Telavi Γεωργίας για πραγματοποίηση επίσκεψης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011/12 στο προαναφερθέν Πανεπιστήμιο για έρευνα ή διάλεξη στην Αγγλική γλώσσα (μέχρι τώρα οι επισκέψεις αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν κυρίως λόγω οικονομικών δυσχερειών).
2)           Κατατέθηκε πρόταση συμμετοχής του ΚΔΞΓ στη σύναψη Μνημονίου Επιστημονικής Συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το Pamukkale University του Denizli Τουρκίας
3)           Έγινε αποδεκτή πρόταση του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Α.Π.Θ. για συμμετοχή του ΚΔΞΓ σε Πρόγραμμα που αφορά την επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων Ξενόγλωσσων Τμημάτων ΑΕΙ με σκοπό την επαγγελματική ενασχόλησή τους στα πεδία του Πολιτισμού του Εμπορίου και του Τουρισμού.

ε. Περαιτέρω ενέργειες/Στόχοι
1)          Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ., για την ενιαία αναγνώριση (ΔΜ/ECTS) των μαθημάτων όλων των ξενών γλωσσών (ρωσικής, τουρκικής ή ισπανικής).
2)          Με ενέργειες της Προέδρου και κατόπιν πρότασης από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας επίκειται από το νέο ακαδημαϊκό έτος η διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας.
3)          Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις συνεργασίας της Προέδρου με εκπροσώπους ρωσικών Πανεπιστημίων που ειδικεύονται στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας ως ξένης, ώστε μέσω των συμφωνιών συνεργασίας με το Α.Π.Θ. (Διεθνείς Σχέσεις), να στηριχτεί με την αποστολή διδασκόντων η ευρύτερη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας.
4)          Πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας της Προέδρου, της επικεφαλής του γραφείου Διεθνών Σχέσεων και του Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με τον Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να στηριχτεί από τα τουρκικά Πανεπιστήμια η ευρύτερη και μονιμότερη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας.
5)          Με πρωτοβουλία του Γενικού Προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και του εκπροσώπου της DAAD στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις συνεργασίας με την Πρόεδρο για την εντατικοποίηση της διδασκαλίας της γερμανικής γλώσσας στην Πολυτεχνική και Ιατρική Σχολή. Το ΚΔΞΓ αποδέχτηκε την πρόταση να στείλει η γερμανική πλευρά τέσσερα άτομα για πρακτική άσκηση στο Κ.Δ.Ξ.Γ., τα οποία θα αναλάβουν να κάνουν εντατικές γλωσσικές ασκήσεις σε φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν επιλέξει τη γερμανική γλώσσα από το Κ.Δ.Ξ.Γ.

στ. Διάφορα
1)           Αναβαθμίστηκε, επικαιροποιήθηκε, και μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα η ιστοσελίδα του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών.
2)           Συμμετοχή του ΚΔΞΓ στην ομάδα ΟΔΕ ΙΣΤΟΧΩΡΟΥ του Α.Π.Θ. για εκσυγχρονισμό της κεντρικής ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου.
3)           Έγινε περαιτέρω προσπάθεια, με επιτυχία, για εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης και τη μείωση των δαπανών. Οι ανάγκες του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών και του προσωπικού του καλύφθηκαν απολύτως με φειδώ και προσεγμένη διαχείριση, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σημείωση: Λόγω της δίμηνης κατάληψης του κτιρίου Διοίκησης  δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη διδάσκοντα 407/80 ιταλικής γλώσσας και την επίσκεψη διδάσκοντα της τουρκικής γλώσσας μέσω της διαπανεπιστημιακής συμφωνίας μεταξύ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Canakkale Onsekiz Mart Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό η έναρξη των μαθημάτων τουρκικής γλώσσας αναβλήθηκε για το ΕΕ 2012.


5. ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας συνεχίζει για μια ακόμη χρονιά το έργο του, υλοποιώντας ποικίλα προγράμματα και αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες που αφορούν στη βελτίωση των υπηρεσιών του καθώς και στην παρακολούθηση των νέων δεδομένων στη γλωσσοδιδακτική.
α. Εκπαιδευτικές δράσεις
1. Προγράμματα απευθυνόμενα σε αλλοδαπούς και ομογενείς σπουδαστές και φοιτητές
i) Τακτικά προγράμματα
Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 ξεκίνησαν διάφορα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς και ομογενείς σπουδαστές καθώς και προγράμματα για φοιτητές των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (LLP/Erasmus).
Αναλυτικότερα τα προγράμματα έχουν ως εξής:
Αριθμός πρ/των
Πρόγραμμα
Αρ. σπουδαστών
Αρ. τμημάτων
1
Ακαδημαϊκού έτους - 20 ωρών/εβδομάδα
125
8
1
Ακαδημαϊκού έτους - 10 ωρών/εβδομάδα
108
6
2
Τρίμηνο Χειμερινό - 20 και 10 ωρών/εβδομάδα
39 (20ωρο) & 53 (10ωρο)
3 (20ωρο) &
4 (10ωρο)
2
Τρίμηνο Εαρινό - 20 και 10ωρών/εβδομάδα
54(20ωρο) & 61 (10ωρο)
4 (20ωρο) &
4 (10ωρο)
1
Εντατικό μηνιαίο θερινό 2011 - 20ωρών/εβδομάδα
173
11
1
Εντατικό μηνιαίο χειμερινό 2012 - 20ωρών/εβδομάδα
18
2
1
Εντατικό μηνιαίο εαρινό 2012 - 20ωρών/εβδομάδα
11
**
2
Εντατικό 15μερο για φοιτητές Erasmus (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο)
95
5
1
Εντατικό χειμερινό EILC 2012*
24
2
1
Εντατικό θερινό EILC 2012
110
7

1
Ακαδημαϊκού έτους  2012-2013  (20 ωρών/εβδομάδα)
85
6

1
Ακαδημαϊκού έτους 2012-2013  (10 ωρών/εβδομάδα)
70
5

2
Τρίμηνο Χειμερινό - 20 και 10 ωρών/εβδομάδα
31 (20ωρο) & 67 (10ωρο)
3 (20ωρο) &
5 (10ωρο)

1
Εντατικό μηνιαίο θερινό 2012 - 20ωρών/εβδομάδα
146
11

1
Εντατικό θερινό EILC 2012
54
4

1
Εντατικό 15μερο για φοιτητές Erasmus (χειμερινό εξάμηνο)
59
3


Σημείωση: Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι η μόνη υπηρεσία ανάμεσα σε όλα τα Ελληνικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διοργανώνει προγράμματα γλωσσικής προετοιμασίας για φοιτητές LLP/Erasmus (EILC) δύο φορές το χρόνο σε σύγκριση με άλλα Ιδρύματα που διοργανώνουν μία ή καμία φορά, ο δε ετήσιος αριθμός των φοιτητών Erasmus που συμμετέχει στα προγράμματα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό συμμετεχόντων στα υπόλοιπα Ιδρύματα.

** Ενσωματώθηκαν σε τμήματα του τρίμηνου εαρινού προγράμματος 2012 λόγω μειωμένου απαιτούμενου αριθμού για σχηματισμό τμήματος.
2) Προγράμματα απευθυνόμενα στους αλλοδαπούς φοιτητές του Α.Π.Θ.
Πραγματοποιήθηκαν όπως κάθε χρόνο, μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς φοιτητές των διαφόρων Τμημάτων και Σχολών του Α.Π.Θ. για όλα τα εξάμηνα για τα οποία προβλέπεται η διδασκαλία της ξένης γλώσσας σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του κάθε Τμήματος.
Συγκεκριμένα παρακολούθησαν:
Χειμερινό εξάμηνο 2011: 110 φοιτητές (56 Α’ εξάμηνο, 42 Γ’ εξάμηνο, 12 Ε’ εξάμηνο)
Εαρινό εξάμηνο 2012: 94 φοιτητές (51 Β’ εξάμηνο, 35 Δ’ εξάμηνο, 8 Στ’ εξάμηνο)
Χειμερινό εξάμηνο 2012: 101 φοιτητές (46 Α’ εξάμηνο, 45 Γ’ εξάμηνο, 10 Ε’ εξάμηνο)
Σημείωση: Τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2012 & 2012-2013 δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους αλλοδαπούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς υποτρόφους του Α.Π.Θ.
3) Το ΣΝΕΓ υλοποίησε το πρόγραμμα Endeavour Language Teacher Fellowship 2012 (ELTF Australia) στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας Αυστραλίας. Φιλοξενήθηκαν 12 εκπαιδευτικοί Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε σχολεία της Αυστραλίας, καθώς και η συνοδός της αποστολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εντάχθηκε φέτος για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας επιλέχθηκε μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που εστάλη σε Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Σημείωση: Η συνεργασία τελικά δε θα πραγματοποιηθεί λόγω –μέχρι στιγμής- ανεπαρκούς αριθμού συμμετεχόντων.

β. Εξετάσεις Ελληνομάθειας
1)           Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για το πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας (1.10.2011 με τη συμμετοχή 77 σπουδαστών, 2.6.2012 με τη συμμετοχή 140 σπουδαστών, 29.9.2012 με τη συμμετοχή 43 σπουδαστών), που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των αλλοδαπών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2)           Το Σχολείο λειτούργησε ως εξεταστικό κέντρο για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (14,15 και 16 Μαΐου 2012), καθώς και για το πιστοποιητικό ελληνομάθειας (επιπέδου Α2) για επαγγελματικούς σκοπούς  (Νοέμβριος 2011, Ιανουάριος 2012 & Ιούλιος 2012, Νοέμβριος 2012).
3)           Διοργανώνονται εξετάσεις ελληνομάθειας για διορισμό στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω διαδικασιών του Α.Σ.Ε.Π.
Σημείωση: Δεν υπήρξε έως τώρα σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος

γ) Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το Διδακτικό προσωπικό
Α/Α
Θεματική ενότητα
Ημερομηνία διεξαγωγής
Διάρκεια
1
Αξιοποίηση του χιούμορ στη διδακτική πράξη
15.10.2011
2 ώρες
2
Πραγματολογικές προσεγγίσεις του χιούμορ και οι δυνατότητες αξιοποίησής του στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας
15.10.2011
2 ώρες
3
Δημιουργική γραφή
21.01.2012
3 ώρες
4
Διδακτική της ελληνικής γλώσσας μέσω θεατροπαιδαγωγικών πρακτικών
11.02.2012
4 ώρες







δ. Άλλες δράσεις/ενέργειες
1.          Αξιολόγηση του απασχολούμενου ωρομίσθιου διδακτικού προσωπικού του Σχολείου καθώς και αξιολόγηση νέων υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης στο ΣΝΕΓ κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (λήξη ισχύος της πρόσκλησης 28.9.2011 - αριθμ. συν. 259/4.10.2011). Η απασχόληση του ωρομίσθιου προσωπικού γίνεται με βάση τη σειρά κατάταξής τους στον ενιαίο πίνακα που δημιουργήθηκε.
2.          Συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου (language lab) για τους σπουδαστές όλων των τμημάτων του ΣΝΕΓ. Το εργαστήριο λειτουργεί 4ώρες/εβδομάδα για χρήση των υπολογιστών από τους σπουδαστές και 2 ώρες/εβδομάδα βάσει ωρολογίου προγράμματος για κάθε τμήμα.
3.        Συνέχιση της προβολής ταινιών ελληνικού κινηματογράφου «ΣΙΝΕ Σ.Ν.Ε.Γ.» (συνολικά προβλήθηκαν 7 ταινίες) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2012-2013 προτάθηκε η λειτουργία της κινηματογραφικής λέσχης με τη συνδρομή ανταποδοτικού υποτρόφου του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ.
4.        Πραγματοποίηση μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας (2ώρες/εβδομάδα) στους αδύναμους σπουδαστές του Σχολείου (κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).
5.        Συνεργασία του ΣΝΕΓ με την Έδρα UNESCO του ΑΠΘ. Κατά το εαρινό εξάμηνο 2012, 3 αλλοδαπές μεταπτυχιακές φοιτήτριες, οι οποίες ήρθαν στο Πανεπιστήμιό μας στο πλαίσιο του European Masters Degree in Human Rights and Democratization, παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας & πολιτισμού. Τα μαθήματα είχαν διάρκεια 2 ώρες / εβδομάδα κατά το χρονικό διάστημα 13/3 – 31/5/2012.
6.        Συνεργασία ΣΝΕΓ – ΚΕΓ στο πλαίσιο της πράξης 54 του ΕΣΠΑ για έγκριση συμμετοχής μαθητών του ΣΝΕΓ σε έρευνα με βιντεοσκόπηση υποδειγματικής διδασκαλίας.
7.        Μαθήματα π.ροφοράς σε ετήσια προγράμματα από μέλος διδακτικού προσωπικού
8.        Προσαρμογή του συμβολαίου της συμφωνίας ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ του ΣΝΕΓ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «ΠΑΙΔΕΙΑ» και υλοποίησή του.
9.        Προγραμματίστηκε η διοργάνωση βιωματικών σεμιναρίων διάρκειας ενός ή δύο μηνών κατά το 2ο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 και 4 θεματικές:
α) «Παραγωγή γραπτού λόγου»
β) «Μαγειρέματα»
γ) «Η Ελλάδα μέσα από τα τραγούδια»
δ) «Βιωματικό σεμινάριο για υπαλλήλους Προξενείων»
Σημείωση: Τα σεμινάρια δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω μικρού αριθμού συμμετεχόντων.

ε) Συμμετοχή σε εκδηλώσεις ΑΠΘ
1.        Συμπόσιο με θέμα «Το ΑΠΘ στο διεθνή χώρο: προκλήσεις και νέες κατευθύνσεις» - διοργάνωση Πρυτανεία και επιτροπή Διεθνών Σχέσεων ΑΠΘ (29 – 30.3.2012)
2.        Ημερίδα για τα 25 χρόνια Erasmus - διοργάνωση: Τμήμα Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (17.5.2012)
3.        Erasmus orientation week (Οκτώβριος 2011 και Φεβρουάριος 2012, Σεπτέμβριος 2012) – παρουσίαση του ΣΝΕΓ στους νέους φοιτητές Erasmus του ΑΠΘ.
4.   Συμμετοχή στην ημερίδα της ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ (18.5.2012) για ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αξιολόγησης.

στ) Πληροφόρηση-Προβολή
1)  Συνάντηση με την ομάδα της ΟΔΕ ΙΣΤΟΧΩΡΟΥ ΑΠΘ για ενημέρωση και παρουσίαση του ΣΝΕΓ ως πρότυπης καταχώρησης.
2)  Δημιουργία λογαριασμού twitter @smg_auth και αύξηση του αριθμού των μελών στο facebook (1316 μέλη).
3)  Διαφήμιση του Σχολείου και της δράσης του στο περιοδικό ODYSSEY.
4)  Το ενημερωτικό περιοδικό με τίτλο «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» (Δεκέμβριος 2011 και Ιούνιος 2012) πήρε ηλεκτρονική μορφή e-book και πλέον η ανάρτησή του γίνεται στην ιστοσελίδα του ΣΝΕΓ. Αποφασίστηκε η ηλεκτρονική έκδοση να γίνεται σε ετήσια βάση όταν υπάρχει επαρκές υλικό προς δημοσίευση.
5)  Πολιτιστικές - εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία
6)  Πολιτιστικές εκδηλώσεις – εκπαιδευτικές εκδρομές
7)  Εορτασμός ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών (2011)
8)  Δωρεάν διάθεση περιοδικών (free press) στους σπουδαστές
9)  Πραγματοποίηση διαγωνισμού ανάμεσα στους σπουδαστές του Σχολείου για εξεύρεση logo του ΣΝΕΓ (παρατίθεται σε επισύναψη).

ζ. Περαιτέρω ενέργειες/Στόχοι
1)  Πραγματοποιούνται επαφές του ΣΝΕΓ με τη ΜΟΔΙΠ και την Ομάδα Ανάπτυξης του Έργου ΣΔΠ- ΑΠΘ για ένταξη του ΣΝΕΓ στο σύστημα και έναρξη της ηλεκτρονικής αξιολόγησης (αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του εαρινού εξαμήνου 2013).
2)  Υπό ανάπτυξη Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008.
3)  Το ΣΝΕΓ αναλογιζόμενο τις ανάγκες της εποχής αποφάσισε την πραγματοποίηση online μαθημάτων ελληνικής γλώσσας επιπέδου αρχαρίων Α1 και Α2. Προτεραιότητα δόθηκε στην επιμόρφωση μελών του διδακτικού προσωπικού σε τεχνικές  online μαθημάτων με συμμετοχή σε σεμινάρια κατάρτισης από εξειδικευμένο προσωπικό για τον σχεδιασμό ανάλογης πλατφόρμας με την υποστήριξη από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό του ΑΠΘ.
4)          Το Σχολείο στη συνεχή προσπάθειά του για τη διάδοση της νέας ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού εκδήλωσε κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 την πρόθεσή του για συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας σε φοιτητές και διδάσκοντες την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί προτάσεις για τα παρακάτω προγράμματα:
I. Συνεργασία με το Centre of Professional and Continuing Education (PCE) του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας Αυστραλίας (ELTF 2012 – Endeavour Language Teacher Fellowship in-country study program) για tailor made μαθήματα.
II. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη/συμμετοχή στο European University Foundation - Campus Europae. Το ΑΠΘ (συνεργασία ΣΝΕΓ και ΤΕΕΠ υπο την επίβλεψη της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού) έχει στείλει επίσημη αίτηση ένταξης στο European University Foundation - Campus Europae με τη συμμετοχή πέντε (5) Τμημάτων (Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Τμήμα Κινηματογράφου, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης & Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και έχει προγραμματίσει συμμετοχή σε σχετικές συναντήσεις  για την υλοποίηση του προγράμματος.
III. Διοργάνωση και υλοποίηση εργαστηρίων (workshop) με συμμετοχή των σπουδαστών του ΣΝΕΓ κατά τη διάρκεια παρακολούθησης του Μηνιαίου Εντατικού Θερινού Προγράμματος 2012 με 4 θεματικές: Μαγειρική, Μουσική, Επιτραπέζια παιχνίδια και Λογοτεχνία. Όλα τα εργαστήρια (εκτός του εργαστηρίου με θεματική τα Επιτραπέζια παιχνίδια) πραγματοποιηθήκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Σημειώσεις:
1. Οι κλοπές (φορητών Η/Υ, προβολέων, ηχείων) που συνέβησαν στο κτήριο του Σχολείου στο Γαλλικό Ινστιτούτο (29.2.12) και στο κτήριο στην πανεπιστημιούπολη (19.3.12) δυσχέραιναν την εκπαιδευτική διαδικασία, προκάλεσαν αναστάτωση, αλλά και μεγάλη οικονομική ζημία. Το ΣΝΕΓ προχώρησε σε ανακατανομή του εναπομείνοντος εξοπλισμού χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνσή του.
2. Το ΣΝΕΓ προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό των οικονομικών του στόχων  με σημαντική μείωση των δαπανών του και αύξηση των ωρών απασχόλησης του διδακτικού του προσωπικού. Δεν πραγματοποιήθηκαν επιπλέον προσλήψεις προσωπικού και η οικονομική διαχείριση εναρμονίστηκε στα δεδομένα της γενικότερης οικονομικής κρίσης η οποία διέπει τη χώρα.


6. ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Από τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στα αρχεία της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ προκύπτει ότι για το Ακαδημαϊκό έτος 2011-12, ενισχύθηκαν από το Ταμείο Υποστήριξης Φοιτητών, 120 φοιτητές του Α.Π.Θ με το συνολικό ποσό των € 38.360,00.

7. ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ
Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 στο Γραφείο του Συνήγορου του Φοιτητή:
α) Υποβλήθηκαν 98 προφορικές αναφορές για ενδοπανεπιστημιακά ζητήματα, από τις οποίες 76 διευθετήθηκαν επιτυχώς, 9 ανεπιτυχώς και 13 αποσύρθηκαν.
Πιο συγκεκριμενα: οι 18 αναφορές αφορούσαν σε ζητήματα που σχετίζονται με τις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου (γραμματείες, φοιτητικές εστίες κλπ.), 5 σε ζητήματα συμπεριφοράς μελών ΔΕΠ έναντι των φοιτητών και οι υπόλοιπες 75 αφορούσαν σε αμιγώς ακαδημαϊκά θέματα, όπως αναβαθμολογήσεις, "παρατυπίες" στη διαδικασία εξετάσεων, βαθμολογικές κρίσεις κλπ.
Λόγω της άτυπης λειτουργίας της υπηρεσίας δεν υφίσταται μητρώο πρωτοκόλλου για την αρχειοθέτηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται πλέον έγγραφες ενυπόγραφες αναφορές.
β) Υποβλήθηκαν 293 αναφορές για εξωπανεπιστημιακά νομικά ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην καθημερινότητά τους. Στους φοιτητές αυτούς δόθηκαν οι δέουσες νομικές συμβουλές.
γ) To Γραφείο του Συνήγορου του Φοιτητή δέχτηκε και απάντησε περί τις 300 τηλεφωνικές κλήσεις. Οι αναφορές που αφορούσαν εξωπανεπιστημιακά ζητήματα, αλλά και οι τηλεφωνικές κλήσεις καλύπτουν σχεδόν όλα τα αντικείμενα. Ενδεικτικά αναφέρονται: μισθωτικές διαφορές, αγοραπωλησίες, τροχαία ατυχήματα, διαζύγια, αναγνώριση πατρότητας τέκνου, ακύρωση γάμου, κληρονομικές διαφορές, φορολογικά θέματα, τραπεζικές οφειλές, ίδρυση σωματείου, ίδρυση εταιριών, ναρκωτικά, κλοπή, δάνεια και άλλα πολλά.

B. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ /ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Από 1 Σεπτεμβρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοσμητόρων, όπου εξετάστηκαν ειδικότερα:
1. Συνεδρίαση  της   22ας Φεβρουαρίου 2012
·            Με εντολή της Συγκλήτου, αρ. συν.2842/14-12-11, εξετάσθηκε η διαμόρφωση πλαισίου συζήτησης για την εσωτερική αναδιάρθρωση του ΑΠΘ.
·            Μετά την ισχύ του Νόμου σχετικά με το καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας/εργασιακής εφεδρείας, συζητήθηκε το αίτημα του ΑΠΘ προς το Υπουργείο Παιδείας να εξαιρεθούν τα Α.Ε.Ι. από την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου αυτού.
·            Συζητήθηκε επίσης και τέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τεκμηριωμένη άποψη του ΑΠΘ ότι είναι ανέφικτη η μείωση προσωπικού του, οιασδήποτε κατηγορίας.
·            Συζητήθηκε ο προγραμματισμός της ένταξης των υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. με διδακτορικό σε θέσεις Ε.Ε.ΔΙ.Π. σύμφωνα με το Νόμο.
·            Συζητήθηκε το ζήτημα της θεσμοθέτησης (διεπιστημονικών) ειδικοτήτων βιοεπιστημόνων στον τομέα της Υγείας, που τέθηκε από το Τμήμα Βιολογίας.
·            Συζητήθηκε το ζήτημα της συγκρότησης Μητρώων του ΑΠΘ εσωτερικών και εξωτερικών μελών, για τις επιτροπές επιλογής και εξέλιξης καθηγητών σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση της Συγκλήτου.
·            Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της επικαιροποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών των Μονοτμηματικών Σχολών και Τμημάτων του ΑΠΘ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΜΟ.ΔΙ.Π.
·            Ανατέθηκε σε μέλη της να επεξεργασθούν εισήγηση σχετικά με τη θέσπιση κριτηρίων ομοτιμοποίησης καθηγητών ή και άρσης αυτής.
·            Συζητήθηκε το ζήτημα της επιστροφής από το Υπουργείο Παιδείας αποφάσεων της Συγκλήτου Ειδικής Σύνθεσης σχετικά με τροποποίηση Υπουργικών Αποφάσεων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εξωτερική αξιολόγηση των Τμημάτων. Η Επιτροπή Κοσμητόρων εισηγήθηκε προς τη Σύγκλητο να επανυποβληθούν στο Υπουργείο Παιδείας οι αποφάσεις τροποποιήσεων Υπουργικών αποφάσεων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμημάτων που έχουν ολοκληρώσει την εσωτερική τους αξιολόγηση και περιμένουν να ορισθούν από την Α.ΔΙ.Π. οι εξωτερικοί αξιολογητές.
2. Συνεδρίαση της 28ης Μαρτίου 2012
·            Συζητήθηκε το ζήτημα της συγκρότησης της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής (Ε.Ε.Ε.) για το σχεδιασμό και το συντονισμό Προγραμμάτων Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας στο ΑΠΘ, μετά από τη σχετική συζήτηση στη Σύγκλητο.
Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν σε υπαλλήλους Ι.Δ.Α.Χ. με διδακτορικό, και διευκρινίστηκε ότι δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν - για να διευκολυνθεί η ένταξή τους σε θέσεις Ε.Ε.ΔΙ.Π.- διότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις υπηρεσίες της Διοίκησης.
Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις για τροποποίηση του Ειδικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ενός κοινού Ελληνογαλλικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών καθώς και του Προγράμματος Σπουδών ενός Π.Μ.Σ.
3. Συνεδρίαση της  21ης Μαϊου 2012
·            Συζητήθηκαν προτάσεις για τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού, μιας κλινικής και ενός Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών καθώς και για ανανέωση της Υπουργικής Απόφασης λειτουργίας ενός Π.Μ.Σ.
·            Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των εξετάσεων των επί πτυχίω φοιτητών. Η Επιτροπή Κοσμητόρων εισηγήθηκε στη Σύγκλητο να επαναβεβαιώσει την απόφασή της που ελήφθη στη συνεδρίασή της με αριθμό 2841/23-11-11.
4. Συνεδρίαση της 2ας Ιουλίου 2012
·            Συζητήθηκαν θέματα που τέθηκαν ύστερα από παρατηρήσεις της ΜΟ.ΔΙ.Π.
·            Συζητήθηκε το ζήτημα της διαβίβασης  «ανωνύμων καταγγελιών» από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αφορούν σε παραβάσεις υποχρεώσεων μελών του ΑΠΘ και διατυπώθηκε σχετική άποψη στη Σύγκλητο.
·            Συζητήθηκε η απόφαση του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σχετικά με τη «Χάρτα Συνεργασίας» που έχει συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των Ινστιτούτων Goethe της Ελλάδας και διατυπώθηκε σχετική εισήγηση στη Σύγκλητο.
·            Συζητήθηκαν προτάσεις για τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού ενός Π.Μ.Σ., του Προγράμματος Σπουδών ενός Π.Μ.Σ. και της Υπουργικής Απόφασης ενός Π.Μ.Σ.
·            Συζητήθηκαν τα κριτήρια ομοτιμοποίησης καθηγητών ή και άρσης αυτής που επεξεργάσθηκε η σχετική επιτροπή που είχε ορισθεί και διαβιβάσθηκαν με θετική εισήγηση στη Σύγκλητο.
5. Συνεδρίαση της  27ης Αυγούστου 2012
·            Συζητήθηκαν οι προτάσεις για ίδρυση «Εργαστηρίου Γραμματείας Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά» και «Ελληνικού digital earth Κέντρου Αριστείας για τη Γεωγραφική εκπαίδευση» των Τμημάτων Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και Παιδαγωγικού Δημοτικής εκπαίδευσης, αντίστοιχα, και έγιναν οι σχετικές διορθώσεις προκειμένου να εγκριθούν από τη Σύγκλητο.
·            Συζητήθηκε έγγραφο της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής σχετικά με διαμαρτυρία για τη σύνθεση της Συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό και το συντονισμό Προγραμμάτων Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και διατυπώθηκαν σχετικές διευκρινίσεις.
·            Συζητήθηκαν προτάσεις για, έναν Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών ενός Π.Μ.Σ. και ένα Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας για εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών με συνεπίβλεψη.
·            Συζητήθηκαν προτάσεις για ομοτιμοποίηση δύο καθηγητών για τους οποίους οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων από τα οποία αφυπηρέτησαν δεν ήταν ομόφωνες.
6. Συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου 2012.
·            Συζητήθηκαν προτάσεις για συγχώνευση δύο Εργαστηρίων σε ένα, καθώς και για ίδρυση ενός νέου Εργαστηρίου.
·            Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις για τροποποίηση Προγράμματος Σπουδών ενός Π.Μ.Σ., καθώς και για ίδρυση 2 νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.


Γ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
1. ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Κατά τη διάρκεια της περιόδου Σεπτεμβρίου 2011-Δεκεμβρίου 2012 συνεχίστηκε η πολύ αποτελεσματική συνεργασία της Επιτροπής ΜΟΔΙΠ και της Ομάδας Έργου του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (Έργο ΣΔΠ-ΑΠΘ ή Έργο ΜΟΔΙΠ), με πραγματοποίηση κοινών συνεδριάσεων και ηλεκτρονική διαβούλευση επί όλων των θεμάτων.
Το Μάιο 2012 ανασυγκροτήθηκε με απόφαση της Συγκλήτου η Επιτροπή ΜΟΔΙΠ, με νέα μέλη τους κ. κ.: Καθ. Μαρία Λαζαρίδου, Καθ. Β. Γούναρη, Καθ. Κ. Κυπαρισσίδη.
α. Συνεδριάσεις
Η ΜΟΔΙΠ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του απερχόμενου ακαδ. έτους δέκα (10) συνεδριάσεις, με τη συμμετοχή σχεδόν πάντα και του Υπευθύνου Διαχείρισης Ποιότητας, για τη λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων τόσο σε διοικητικό επίπεδο, όσο -και κυρίως- για την πορεία του Έργου ΣΔΠ-ΑΠΘ.

β. Προσδιορισμός στόχων ΜΟΔΙΠ
Η ΜΟΔΙΠ-ΑΠΘ συγκεκριμενοποίησε κατά τη διάρκεια του ακαδ. έτους 2011-2012 τους στόχους της ως εξής:
Ø   Bελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και του ερευνητικού έργου
Ø   Bελτίωση της ποιότητας των διαδικασιών και των υπηρεσιών του ΑΠΘ, πρωτίστως προς τους φοιτητές, αλλά και προς όλο το προσωπικό
Ø   Bελτίωση της ποιότητας εργασίας και διαβίωσης στο ΑΠΘ
Ø   Aνάδειξη του έργου που συντελείται στο ΑΠΘ στην κοινωνία, στην πολιτική ηγεσία και στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα
Προς την επίτευξη των στόχων της η ΜΟΔΙΠ εντατικοποίησε το έργο που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, με έμφαση:
Ø   στην καλύτερη ανταπόκριση του ΑΠΘ, των μονοτμηματικών Σχολών και των Τμημάτων του στις απαιτήσεις της ΑΔΙΠ,
καθώς και
Ø   στην ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση του πληροφοριακού της Συστήματος [«Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας-ΑΠΘ» (ΣΔΠ-ΑΠΘ)].
Το ΣΔΠ-ΑΠΘ σχεδιάζεται και αναπτύσσεται βασιζόμενο στις υπάρχουσες υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορεί να διασυνδεθεί με τις υπάρχουσες και με τις προγραμματισμένες δομές του ΑΠΘ.
Η ενοποίηση αυτή: θα διευκολύνει το έργο του Διδακτικού και του Διοικητικού Προσωπικού, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, θα συμβάλει στην εξάλειψη επικαλύψεων, διπλοκαταχωρήσεων, θα σταματήσει η αναζήτηση στοιχείων από το ένα Τμήμα στο άλλο, ενώ οι δυνατότητες και ο χρόνος του ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού θα αξιοποιούνται πιο αποτελεσματικά.
Η Κεντρική Βάση Ερευνητικών Δεδομένων, λόγου χάρη, θα αποτελεί τη μοναδική βάση καταχώρησης και αναζήτησης δημοσιευμένου έργου στο ΑΠΘ, η πληροφορία θα καταχωρείται μια φορά, στο Απογραφικό Δελτίο Μέλους ΔΕΠ, και θα περνάει αυτόματα στη Βάση. Θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να αναζητήσουν και να βρουν την ερευνητική δραστηριότητα όλων των μελών ΔΕΠ.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πληροφοριακό σύστημα που θα αποτελέσει εργαλείο διοίκησης για τις Σχολές/τα Τμήματα και για το Αριστοτέλειο συνολικά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι μεγάλο έργο, χρειάζεται αρκετός χρόνος για την πλήρη ανάπτυξή του, με στόχο τη συνεχή εξέλιξη και αναδιαμόρφωσή του, προκειμένου να καλύπτει τις συνεχώς αναδυόμενες ανάγκες.

γ. Εκθέσεις Αξιολόγησης Τμημάτων
Με τη συνεχή παρότρυνση, συνεργασία και υποστήριξη της ΜΟΔΙΠ επιτεύχθηκε ο στόχος της υποβολής των Εκθέσεων Εσωτερικής Αξιολόγησης (πενταετίας), που εκκρεμούσαν, και της υποβολής των Ετήσιων Απογραφικών Εκθεσεων των υπόλοιπων Σχολών/Τμημάτων και έγκαιρη διαβίβασή τους στην ΑΔΙΠ.
Ειδικότερα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, υποβλήθηκαν από τις μονοτμηματικές Σχολές και τα Τμήματα του ΑΠΘ:
·            31 Ετήσιες Εκθέσεις Εσωτερικής Αξιολόγησης (αναφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2010-2011)
·            10 πλήρεις (πενταετίας) Εκθέσεις Αξιολόγησης
·            Πλήρη Έκθεση Αξιολόγησης έχουν υποβάλει 41 από τα 42 Τμήματα του ΑΠΘ. Απομένει μόνο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, το οποίο –λόγω της ιδιαιτερότητάς του- αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς τα κριτήρια της ΑΔΙΠ και καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες από τα μέλη του για τη δημιουργία κατάλληλων κριτηρίων.
·            Πραγματοποιήθηκε εξωτερική αξιολόγηση μόνο 6 ακαδημαϊκών μονάδων του ΑΠΘ, παρά τις επανειλημμένες ενέργειες της ΜΟΔΙΠ προς την ΑΔΙΠ.
Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος ακαδ. Έτους (2012-2013) και ενόψει της υποχρέωσης υποβολής της Ιδρυματικής Έκθεσης, η ΜΟΔΙΠ εντατικοποίησε τις προσπάθειες παρότρυνσης των Σxολών/Τμημάτων για την υποβολή των Ετήσιων Απογραφικών Εκθέσεων, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στην ΑΔΙΠ (μέχρι 31.12.2012) 13 Εκθέσεις, παρά την επί 2,5 μήνες κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης και ορισμένων Γραμματειών.

δ. Έργο ΣΔΠ-ΑΠΘ (Έργο ΜΟΔΙΠ)
Η πράξη με τίτλο «ΜΟΔΙΠ-ΑΠΘ» εντάχθηκε το 2010 (22091/9-11-2010) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013» και το ακ. έτος 2011-2012 αποτέλεσε το 2ο έτος λειτουργίας της.
Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αναφοράς:
1. Πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση της πληροφοριακής υποδομής τού υπό ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) και συγκεκριμένα του αναπτυξιακού και του παραγωγικού εξυπηρετητή (server) του συστήματος. Για τον αναπτυξιακό εξυπηρετητή χρησιμοποιήθηκε ένας τοπικός υπολογιστής που αποκτήθηκε από το έργο, ενώ για τον παραγωγικό εξυπηρετητή έχει χρησιμοποιηθεί ένα εικονικό μηχάνημα (virtual machine) στο κέντρο δεδομένων (data center) του Κέντρου Λειτουργίας Δικτύου (Network Operation Center).
2. Το ΣΔΠ διασυνδέθηκε με την Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Καταλόγου (ΠΥΚΑ). Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του ΣΔΠ μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα με τη χρήση του πανεπιστημιακού τους λογαριασμού και το ΣΔΠ να γνωρίζει τα στοιχεία τους.
3. Το ΣΔΠ διασυνδέθηκε με τη βάση δεδομένων του Φοιτητολογίου (ηλεκτρονική γραμματεία). Έτσι είναι δυνατή η εμφάνιση στις σελίδες των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών των μαθημάτων που διδάσκουν ή παρακολουθούν αντίστοιχα, μαζί με όλα τα Δελτία ή τα στοιχεία που σχετίζονται με αυτά.
4. Το ΣΔΠ διασυνδέθηκε με το σύστημα της Επιτροπής Ερευνών (ResCom).  Μέσω των διασυνδέσεων με το Φοιτητολόγιο και το ResCom, το ΣΔΠ παρέχει στις ακαδημαϊκές μονάδες άμεση πρόσβαση στα δεδομένα των κεντρικών υπηρεσιών που χρειάζονται για τη συμπλήρωση των Εκθέσεων Εσωτερικής Αξιολόγησης.
5. Αναπτύχθηκαν ποικίλες ιστοσελίδες που χρειάζονταν για τη λειτουργία του ΣΔΠ και της ΜΟΔΙΠ. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε ιστοσελίδα (http://qaweb.itc.auth.gr/) για την ανάπτυξη και τον πειραματικό έλεγχο του ΣΔΠ, ιστοσελίδα τελικού ελέγχου (http://qa.auth.gr/alpha) του ΣΔΠ, η ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ (http://qa.auth.gr) που αποτελεί και την πύλη του ΣΔΠ, ιστοσελίδα αντίγραφο του ΣΔΠ (http://qa.auth.gr/mirror), καθώς και ιστοσελίδα (http://qa.auth.gr/conference/) για το συνέδριο που πραγματοποίησε η ΜΟΔΙΠ στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2012.
Από 01/2012 μέχρι και 31/12/2012 η ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ δέχτηκε 47272 μοναδικούς επισκέπτες
6. Υλοποιήθηκαν το Δελτίο Περιγραφής Μαθήματος (Μ1), το Δελτίο Αποτίμησης Μαθήματος (Μ2), το Ατομικό Απογραφικό Δελτίο μέλους ΔΕΠ (Δ1) και το Δελτίο Αξιολόγησης Υποδομών (Δ2), έγινε πιλοτική εφαρμογή τους και διατέθηκαν μέσω του ΣΔΠ προς συμπλήρωση από τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος.
7. Δημιουργήθηκε το υποσύστημα του ηλεκτρονικού οδηγού σπουδών. Ο ηλεκτρονικός οδηγός σπουδών (http://qa.auth.gr/el/studyguide) συνδυάζει τις πληροφορίες από το σύστημα της γραμματείας και από το Δελτίο Περιγραφής Μαθήματος για όλα τα μαθήματα, όλων των Τμημάτων του ΑΠΘ και είναι προσβάσιμος από οποιονδήποτε.
8. Δημιουργήθηκε το υποσύστημα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης μαθημάτων. Η αξιολόγηση των μαθημάτων μέσω του ΣΔΠ πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τριών εξαμήνων του διαστήματος αναφοράς (χειμερινού και εαρινού 2011-2012 και χειμερινού 2012-2013), αφού πρώτα προηγήθηκε πιλοτική δοκιμή του συστήματος σε δύο Τμήματα. Κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου του 2011-2012 μέσω του ΣΔΠ της ΜΟΔΙΠ αξιολογήθηκαν τα μαθήματα σε 26 μονοτμηματικές Σχολές/Τμήματα του Ιδρύματος, κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του 2011-2012 σε 34 και κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου του 2012-2013 σε 36.
9. Συγκεντρώθηκαν όλες οι δημοσιεύσεις των μελών του Α.Π.Θ. από τις Εκθέσεις Εσωτερικής Αξιολόγησης των Τμημάτων και έγινε εισαγωγή τους στο RefWorks, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή τους στο Ιδρυματικό Καταθετήριο Ερευνητικών Εργασιών (ΙΚΕΕ). Σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη καθορίστηκαν οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΙΚΕΕ ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν όλοι οι τύποι των δημοσιεύσεων που έχουν καθοριστεί από τα Τμήματα, μετά από σχετική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με τη ΜΟΔΙΠ.
10. Η Ομάδα Ανάπτυξης του ΣΔΠ αποτελεί παράλληλα και την Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξής του, η οποία –παρά τις συνεχείς ανάγκες για  την ανάπτυξη του συστήματος- καταβάλλει ιδιάιτερες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των μελών του ΑΠΘ στη χρήση του. Η εξυπηρέτηση πραγματοποιείται τηλεφωνικά, με emails και μέσω της ιστοσελίδας της ΜΟΔΙΠ, με ειδική φόρμα επικοινωνίας.

ε. Συνεργασίες-Συνέργειες
·            Η ΜΟΔΙΠ είναι σε στενή συνεργασία με την ΑΔΙΠ τόσο σε ό,τι αφορά τη σύνταξη των Εκθέσεων Εσωτερικής Αξιολόγησης, όσο και σε σχέση με την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας.
·            Κατά τη διάρκεια του ακ. έτους ο υπεύθυνος του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Ερευνών και Πληροφοριακών συστημάτων ΜΟΔΙΠ-ΑΔΙΠ της ΑΔΙΠ επισκέφτηκε το ΑΠΘ και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της ΑΔΙΠ για τη λειτουργία της ΜΟΔΙΠ και την ανάπτυξη του ΣΔΠ-ΑΠΘ.
·            Η ΜΟΔΙΠ έχει στενή συνεργασία με όλες τις Διοικητικές και Ακαδημαϊκές Μονάδες του ΑΠΘ για τη συλλογή και την παροχή των απαιτούμενων για τις Εκθέσεις Εσωτερικής Αξιολόγησης στοιχείων, για τις διασυνδέσεις με τις υπάρχουσες Βάσεις Δεδομένων, για τη συνεχή επικαιροποίηση της δίγλωσσης παρουσίασης του ΑΠΘ, για τη συλλογή των διακρίσεων των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών, για τη συλλογή των εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό.
·            Συνεχίστηκε η επιτυχής συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης Διεθνών Συστημάτων Κατάταξης & Ταξινόμησης των Πανεπιστημίων, ειδικά για την αλληλοενημέρωση σχετικά με την επίτευξη των «ορίων» (thresholds) για τις διεθνείς κατατάξεις, καθώς και για την παροχή των κατάλληλων στοιχείων στους διεθνείς φορείς κατατάξεων.
·            Η ΜΟΔΙΠ συμμετείχε ενεργά στην Ειδική Επιτροπή για την Εφαρμογή του Diploma Supplement στο ΑΠΘ.
·            Για τη διαμόρφωση του σκέλους των μαθησιακών αποτελεσμάτων του Ατομικού Απογραφικού Δελτίου Μέλους ΔΕΠ ζητήθηκαν οι απόψεις των Τμημάτων της Φιλοσοφικής και της Παιδαγωγικής Σχολής, της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών και του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση εργασίας.
·            Πρέπει να τονιστεί η πολύ στενή συνεργασία της ΜΟΔΙΠ και της Ομάδας Έργου ΣΔΠ-ΑΠΘ με την Κεντρική Βιβλιοθήκη για την τροποποίηση πεδίων του ΙΚΕΕ και την καταχώρηση όλων των δημοσιεύσεων των μελών ΔΕΠ στο Ιδρυματικό Καταθετήριο Ερευνητικών Εργασιών (υπό εξέλιξη), με συναντήσεις σε επίπεδο Επιτροπών, διοικητικής υποστήριξης και Ομάδων Ανάπτυξης.

στ. Λοιπές δράσεις ΜΟΔΙΠ
1.  Δημιουργία και επικαιροποίηση ιστοσελίδας ΜΟΔΙΠ-Πύλης ΣΔΠ-ΑΠΘ, στα ελληνικά και στα αγγλικά
2. Συνεχής επικαιροποίηση και ανάπτυξη της συνολικής παρουσίασης του ΑΠΘ (.ppt) σε σύντομη και αναλυτική μορφή, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Απεστάλη σε όλες τις διοικητικές και ακαδημαϊκές Μονάδες του ΑΠΘ και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ για αξιοποίηση από όλα τα μέλη του ΑΠΘ
3.  Συνέχιση συλλογής και καταγραφής διακρίσεων μελών ΔΕΠ και φοιτητών (2011-2012). Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ (ελληνικά και αγγλικά). Υπό ανάπτυξη είναι τα Δελτία καταχώρησης διακρίσεων μέσω της ιστοσελίδας
4.  Συνέχιση συλλογής και καταγραφής εκδηλώσεων των Σχολών/Τμημάτων για το ευρύ κοινό. Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ (ελληνικά και αγγλικά). Υπό ανάπτυξη είναι τα Δελτία καταχώρησης διακρίσεων μέσω της ιστοσελίδας

ζ. Διοργάνωση εκδηλώσεων/συναντήσεων
Η ΜΟΔΙΠ καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για την καλύτερη και -κατά το δυνατόν- πληρέστερη ενημέρωση όλων των μελών του ΑΠΘ, ξεκινώντας από τους άμεσα εμπλεκομένους (Πρόεδροι Σχολών/Τμημάτων, Συντονιστές ΟΜΕΑ, Γραμματείες, Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης κλπ), ώστε να είναι όλες οι δράσεις γνωστές και κατανοητές σε όλους, προκειμένου να επιτευχθεί σταδιακά η ενεργός συμμετοχή στις εξελίξεις για τη διαμόρφωση κουλτούρας ποιότητας.
Πλέον της συνεχούς και συστηματικής –αποκλειστικά και μόνο- ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους ενδιαφερομένους και της ανάρτησης των ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα της, η ΜΟΔΙΠ έκρινε απαραίτητη τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων ώστε να δοθεί και η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων στα μέλη του ΑΠΘ.
Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες συναντήσεις:
1. 18/05/2012, Τελλόγλειο Ίδρυμα: Συνολική παρουσίαση δραστηριοτήτων ΜΟΔΙΠ & ΣΔΠ-ΑΠΘ.
2. 13/07/2012, Αίθουσα Συγκλήτου: Παρουσίαση Ατομικού Απογραφικού Δελτίου Μέλους ΔΕΠ-Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ηλεκτρονικής αξιολόγησης.
3. 22/08/2012, Αίθουσα Συγκλήτου: Δημιουργία Κεντρικής Βάσης Βιβλιογραφικών Δεδομένων.
4. Πραγματοποιήθηκαν 4 εκπαιδεύσεις προσωπικού (108 άτομα) στη χρήση του RefWorks (3,4,5,17 Σεπτεμβρίου 2012).
5. Πραγματοποίηση Διεθνούς Συνεδρίου «Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Διοίκηση και Καλές Πρακτικές» (ΚΕΔΕΑ-ΑΠΘ, 20-21/09/2012). Το Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της ΑΔΙΠ, που μετείχε με δύο (2) εισηγήσεις. Κύρια ομιλήτρια ήταν η Πρόεδρος της EUA, με εισήγηση συμμετείχε μέλος τους ΔΣ του ENQA, με SKYPE συμμετείχαν ο υπεύθυνος έρευνας του φορέα διενέργειας Διεθνών κατατάξεων QS και Καθηγητής από το Harvard.
Το Συνέδριο –που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω livestreaming- χαρακτηρίστηκε από τους μετέχοντες ως πολύ πετυχημένο, τόσο από πλευράς περιεχομένου και εισηγήσεων, όσο και οργανωτικής πλευράς. Πραγματοποιήθηκαν 47 εισηγήσεις, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν 207 σύνεδροι, από 22/24 Πανεπιστήμια, 12/16 ΤΕΙ και 2 ΑΣΠΑΙΤΕ. (http://qa.auth.gr/conference)

η. Συμμετοχή σε Συνέδρια/Ημερίδες/Εργαστήρια
1. 09/2011, Λάρισα: Συνέδριο για Διασφάλιση Ποιότητας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-ΤΕΙ Λάρισας)-Εισήγηση από το μέλος Επιτροπής ΜΟΔΙΠ-ΑΠΘ, Καθ. Κ. Μάτη, Εισήγηση από τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Ποιότητας, συμμετοχή Γραμματέως ΜΟΔΙΠ.
2. 12/2011, Groningen: Workshop του COIMBRA GROUP για το Diploma Supplement-Συμμετοχή Υπευθύνου Διαχείρισης Ποιότητας.
3. 11/2011, Αμβέρσα: Ετήσιο FORUM της EUA για την ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση-Συμμετοχή Γραμματέως ΜΟΔΙΠ.
4. 02/2012, Δουβλίνο: Workshop του ENQA για τα μαθησιακά αποτελέσματα και τη διασφάλιση ποιότητας - Συμμετοχή Γραμματέως ΜΟΔΙΠ και Υπευθύνου Διαχείρισης Ποιότητας.
5. 05/2012. Σέρρες: Ημερίδα του ΤΕΙ Σερρών «Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Απολογισμός από τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Σερρών”- Συμμετοχή Υπευθύνου Διαχείρισης Ποιότητας.
6. 06/2012, Αθήνα: Ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών “Ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση - Συμμετοχή Υπευθύνου Διαχείρισης Ποιότητας.
7. 20-21/9/12: Διεθνές Συνέδριο ΜΟΔΙΠ-ΑΠΘ «Διασφάλιση και Διοίκηση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Διοίκηση και καλές πρακτικές». Εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ-ΑΠΘ και το μέλος της Επιτροπής ΜΟΔΙΠ-ΑΠΘ,  Καθ. Μ. Λαζαρίδου, 2 εισηγήσεις πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Ποιότητας.
8.10/12: Εβδομάδα επιμόρφωσης Διοικητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (staff training week) του ΤΕΕΠ-ΑΠΘ. Συμμετοχή με παρουσίαση της Γραμματέως της ΜΟΔΙΠ.
8. 11/2012, Ταλλίνν: Ετήσιο FORUM της EUA για την ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση-Συμμετοχή Γραμματέως ΜΟΔΙΠ..
9. 11/2012, Θεσσαλονίκη: Συνέδριο των ΜΟΔΙΠ του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Διασφάλιση της ποιότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Μοχλός ανάπτυξης». Συμμετοχή με εισήγηση του Υπευθύνου Διαχείρισης Ποιότητας και της Γραμματέως της ΜΟΔΙΠ.

θ. Επιμόρφωση προσωπικού
LLP-ERASMUS STAFF TRAINING PROGRAMME: Συμμετοχή της Γραμματέως της ΜΟΔΙΠ (με προσωπική πρόταση προγράμματος): Μετάβαση (11/6-15/6/12) στο Συμβούλιο Αξιολόγησης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Φινλανδίας, Ελσίνκι (FINHEEC-Finnish Higher Education Evaluation Council)-Συναντήσεις με στελέχη FINHEEC και υπευθύνους των Μονάδων Διασφάλισης Ποιότητας τεσσάρων (4) Πανεπιστημίων, με σκοπό την ενημέρωση για τα κριτήρια, τον τρόπο και τις μεθόδους διασφάλισης και αξιολόγησης ποιότητας στα ΑΕΙ της Φινλανδίας, τα πληροφοριακά τους συστήματα, την εκμάθηση καλών πρακτικών.

ι. Περαιτέρω ενέργειες/Στόχοι
α. Δημιουργία-περιγραφή συστήματος Δισφάλισης Ποιότητας του ΑΠΘ.
β. Δημιουργία Εγχειριδίου Ποιότητας του ΑΠΘ.
γ. Δημιουργία ενημερωτικού εντύπου.
δ. Είναι υπό ανάπτυξη και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο 2013.
1. Η δημιουργία της Κεντρικής Βάσης Βιβλιογραφικού Έργου.
2. Ο καθορισμός των κριτηρίων/δεικτών ποιότητας και η δημιουργία συστήματος υπολογισμού τους.
3. Συνεχής παραγωγή ποικίλων στατιστικών αναφορών.
4. Η διαχείριση των Εκθέσεων Αξιολόγησης (αυτόματος υποολογισμός ΠΙνάκων μέσω του συστήματος, η αναγκαία μορφοποίηση για την αυτόματη εξαγωγή Πινάκων, η on line επεξεργασία του κειμένου της Έκθεσης).
ε. Τελούν υπό μελέτη και ανάπτυξη οι ακόλουθες διασυνδέσεις του ΣΔΠ-ΑΠΘ με:
1. Το Έργο της Ψηφιακής Σύγκλισης.
2. Το Έργο Υπηρεσίες Αποφοίτων.
3. Το Έργο Πρακτική Άσκηση.
4. Το Έργο «Αποτύπωση, καταγραφή και ηλεκτρονική διαχείριση ακινήτων, κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών ΑΠΘ» (GSI/«Αιθουσιολόγιο»).
5. Με τη Μονάδα Σημασιολογικού Ιστού.
6. Με τις Βάσεις Τμημάτων Κεντρικής Διοίκησης (η ΜΟΔΙΠ θα συνδράμει στην κατάλληλη ανάπτυξη και βελτίωσή τους για να είναι εφικτή η ενοποίησή τους).
στ. Πραγματοποίηση συνάντησης για την κατάθεση προβλημάτων και παρατηρήσεων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μετά από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΔΠ-ΑΠΘ (Άνοιξη 2013).
ζ. Πρόθεση πραγματοποίησης συναντήσεων ανάλογα με τις ανάγκες.




2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Η εν λόγω Επιτροπή συνέχισε την παρακολούθηση των διεθνών συστημάτων κατάταξης και ταξινόμησης των ΑΕΙ, καθώς και τη συστηματική παροχή έγκυρων και αξιόπιστων στοιχείων.
Καταγράφηκε η θέση του ΑΠΘ –ιδρυματικά και ανά επιστημονικό πεδίο-στις διεθνώς αναγνωρισμένες και ο σχετικός Πίνακας ενσωματώθηκε στην παρουσίαση του ΑΠΘ, που έχει δημιορυγήσει και επικαιροποιεί η ΜΟΔΙΠ, και αναρτήθηκε σε ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ.
α. Συμμετοχή σε Διεθνείς κατατάξεις:
1. Συμμετοχή στη διαδικασία διεθνούς κατάταξης της QS
I.  Συστηματική παρακολούθηση των θεματικών κατατάξεων και ενημέρωση της κοινότητας του ΑΠΘ.
II.  Στενή επικοινωνία με αρμοδίους της QS και απόκτηση πληροφοριών προ της δημοσιοποίησής τους.
III. Εξασφάλιση δωρεάν καταχώρησης για το ΑΠΘ σε έκδοση της QS.
2. Συμμετοχή στη διαδικασία διεθνούς κατάταξης του Πανεπιστημίου της Σανγκάης (Center for World-Class Universities του Shanghai Jiao Tong University) (Μάρτιος 2012).
3. Συμμετοχή στη διαδικασία διεθνούς κατάταξης των THOMSON REUTERS/TIMES (το 2010 είχαν ζητήσει συνδρομή, φέτος προσέγγισαν αυτοί το ΑΠΘ) (Μάιος 2012).
β. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις
1. Εξασφάλιση δωρεάν συμμετοχής σε έκθεση ΜΠΣ της QS (Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2011, Οκτώβριος 2012).
2. Ημερίδα μη κυβερνητικού Οργανισμού Equal Society-Κοινωνία ίσων ευκαιριών με θέμα: Διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων & ελληνική πραγματικότητα. Απονομή υποτροφιών στους επιτυχόντες του προγράμματος «Σπουδάζω με υποτροφία». Επίσημη ανακοίνωση των διεθνώς κορυφαίων ΑΕΙ της Ελλάδας βάσει της παγκόσμιας κατάταξης  QS-Συμμετοχή ΑΠΘ και εισήγηση -μετά από πρόσκληση- της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού, Καθηγήτριας Δέσπως Αθ. Λιάλιου (Αθήνα, 25.9.2012).

Δ. ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ
α. Έρευνες
1) Προσφερόμενες θέσεις εργασίας σε διεθνές επίπεδο: πρόσφατες εξελίξεις – μηχανισμοί προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
2) Απορρόφηση αποφοίτων από την αγορά εργασίας: ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία.
3) Οδηγοί περιγραφής επαγγελμάτων: αποσαφήνιση του περιεχομένου εργασίας – απαιτήσεις σε εκπαίδευση και δεξιότητες.
4) Ζητούμενες ειδικότητες από την αγορά εργασίας: ποσοτικά στοιχεία, μελέτες περιπτώσεων και προτάσεις πολιτικής.

β. Μελέτες απορρόφησης αποφοίτων
1)          Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων ΑΠΘ για τα έτη 2003 – 2005.
2)          Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων ΑΠΘ για τα έτη 2005-2006 (θα παραδοθεί το 12/2012).

γ. Μελέτες εμπειρογνωμοσύνης
1. Προμελέτη βιωσιμότητας του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ.
2. Δικτύωση του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ με εργοδοτικούς φορείς.
3. Μελέτη αναγκών των χρηστών των υπηρεσιών του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ.
4. Ανάπτυξη και προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ.

δ. Εκδηλώσεις-Συνέδρια
1.           Ενημερωτική εκδήλωση επιχειρηματικότητας με θέμα «Σχεδιάζω την επιχείρησή μου» & «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα». Την εκδήλωση παρακολούθησαν 250 φοιτητές και απόφοιτοι.
2.           Στις 5/10/2011 ο σύμβουλος επιχειρηματικότητας του ΓΔ έδωσε διάλεξη σε αίθουσα του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό στον αγροτικό χώρο.
3.           Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία». Την εκδήλωση παρακολούθησαν 65 φοιτητές και απόφοιτοι.
4.           Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σπουδές και Υποτροφίες στο Εξωτερικό». Την εκδήλωση παρακολούθησαν 284 φοιτητές και απόφοιτοι.
5.           Το ΓΔ συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EURES της Ελλάδας και με την υπηρεσία EURES της Γερμανίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 80 άτομα.
6.           Ενημερωτικές συναντήσεις για σπουδές στη Γαλλία. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν 51 φοιτητές και απόφοιτοι.
7.           Ενημερωτικές συναντήσεις για σπουδές στη Γερμανία. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν 101 φοιτητές και απόφοιτοι.
8.           Ενημερωτική εκδήλωση για την αγορά εργασίας με θέμα «Ψάχνω εργασία σε περίοδο κρίσης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 77 φοιτητές και απόφοιτοι.
9.           Το Γραφείο Διασύνδεσης του Α.Π.Θ. φιλοξένησε Ενημερωτική Εκδήλωση στα πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος «Διερεύνηση των Δυνατοτήτων και των Προοπτικών Ένταξης των Αφρικανών Μεταναστών στην Ελληνική Κοινωνία Υποδοχής. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 25 φοιτητές και απόφοιτοι.
10.       Το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών & Σταδιοδρομίας του Α.Π.Θ., υπό την αιγίδα του Ιδρύματος και, σε συνεργασία με τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν, για πέμπτη φορά, μια τριήμερη εκδήλωση με θέμα «Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 4000 μαθητές λυκείου.
11.       Εκδήλωση προβολής του Προγράμματος Ανάπτυξης Μελλοντικών Ηγετών της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Future Leaders.
12.       Στις 29/2/2012, στις 1/3/2012, στις 3/10/2012 και στις 11/10/2012  πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα "ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ", που παρακολούθησαν συνολικά 64 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής .
13.       Συμμετοχή στις 2-4/3/2012 στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης “Εκπαίδευση και Εργασία”, Αθήνα, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
14.       Το Τμήμα Διασύνδεσης του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργάνωσαν την εκδήλωση Ημέρα Ενημέρωσης για σπουδές και έρευνα στην Ολλανδία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 1100 άτομα.
15.       Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας διοργάνωσαν την Έκθεση Γερμανικών Πανεπιστημίων, για σπουδές και έρευνα στη Γερμανία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 800 άτομα.
16.       Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση: «Συμβουλές για την Κατάρτιση ενός Εξαγωγικού Επιχειρηματικού Σχεδίου». Την εκδήλωση παρακολούθησαν 169 άτομα.
17.       Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες Α.Π.Θ.». Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 304 άτομα.
18.       Διοργανώθηκε το πρώτο πανελλήνιο workshop με θέμα «Ηλεκτρονική υποβολή (προσομοίωση) χρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων, σύμφωνα με τον επενδυτικό νόμο».
19.       Το Γραφείο Διασύνδεσης διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Social media και αγορά εργασίας. Η περίπτωση του Linkedin». Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 230 άτομα (175 στο αμφιθέατρο και 55 μέσω internet).
20.       «Νεολαία σε κίνηση» στην πλατεία Αριστοτέλους. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στόχος της ήταν η βελτίωση της κατάρτισης και της εκπαίδευσης στην Ευρώπη.
22. Στις 3/10 και 4/10/2012, η Ιατρική Σχολή, το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική Ειδικότητα στη Γερμανία». Τη διάλεξη παρακολούθησαν περίπου 60 φοιτητές και απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής.
23. Στις 4/10/2012, τo Open Coffee Thessaloniki σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Διαγωνισμό i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία της Εθνικής Τράπεζας διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Start-ups & Εφαρμοσμένη Έρευνα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 120 άτομα.
24. Στις 1/11/2012 η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνδιοργάνωσαν διήμερη εκδήλωση επιχειρηματικόητας με θέμα: BusinessInnovation Valorization GuestSpeakerJanJongbloed. Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δύο κύκλοι παιχνιδιού επιχειρηματικότητας «XLXEntrepreneursGame”. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 97 άτομα.
25. Στις 8/11/2012 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Τσιούμης» η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Σπουδές και Υποτροφίες στο εξωτερικό, πληροφόρηση και συμβουλευτική». Την εκδήλωση παρακολούθησαν 280 άτομα.
26. Στις 8/11/2012 πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα με θέμα: "Το Πάθημα, Μάθημα" στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων η οποία συνδιοργανώθηκε με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 105 φοιτητές (89 από το Α.Π.Θ., 16 από το Παν. Μακεδονίας) και 2 επιχειρηματίες).
27. Στις 14/11/2012 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Θέλω να γίνω…» στην αίθουσα Συνεδρίων (1ος όροφος) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η οποία συνδιοργανώθηκε από τα Γραφεία Διασύνδεσης του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Future Leaders. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 140 φοιτητές του Α.Π.Θ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
28. Στις 28/11/2012 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα: «Ισότητα στην Επιχειρηματικότητα» η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τα Γραφεία Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 49 άτομα.
29. Στις 29/11/2012 πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Εκδήλωση "Ιατρική Ειδικότητα στη Γερμανία". Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 43 φοιτητές και απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής.
30. Στις 7/12/2012 η Co.Mv.o.S σε συνεργασία με τη Δ.Α.ΣΤΑ του Α.Π.Θ 2012 πραγματοποίησε την ημερίδα με θέμα: «Φοιτητική Επιχειρηματικότητα». Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 120 φοιτητές του ΑΠΘ.
31. Στις 11/12/2012 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση σταδιοδρομίας με θέμα: «Να μείνω ή να φύγω?» στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά 132 άτομα, φοιτητές και απόφοιτοι του ΑΠΘ.

ε. Ατομική συμβουλευτική και συμβουλευτική επιχειρηματικότητας
1)           153 επωφελούμενοι/ες (περισσότερες από 200 ώρες ατομική συμβουλευτική).
2)           Αξιολόγηση 25 προσχέδιων επιχειρηματικών σχεδίων.
στ. Ομαδική συμβουλευτική
1)           26α και 27α ομαδικά εργαστήρια επαγγελματικού προσανατολισμού.: στρατηγικές αναζήτησης εργασίας, stress & time management, βιογραφικό σημείωμα & συνοδευτική επιστολή, συνέντευξη επιλογής προσωπικού,  ενίσχυση αυτογνωσίας και λήψη αποφάσεων, γυναίκες και επαγγελματική εξέλιξη. Τα ομαδικά εργαστήρια παρακολούθησαν συνολικά 180 φοιτητές και απόφοιτοι.
2)           Ομαδικά εργαστήρια επιχειρηματικότητας. Πραγματοποιήθηκαν 6 κύκλοι ομαδικών εργαστηρίων: επιχειρηματική ιδέα, επιχειρηματικό πλάνο, εξαγωγική ετοιμότητα, μορφές χρηματοδότησης επενδύσεων. Τα ομαδικά εργαστήρια παρακολούθησαν συνολικά 273 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι.
3)           «Βιωματικά Εργαστήρια – Η Επαφή με τον Δημιουργικό Εαυτό ως μέσον για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία» του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Τα εργαστήρια παρακολούθησαν περίπου 43 άτομα.

ζ. Παρεμβάσεις για φοιτητές/τριες ΑΜΕΑ και φοιτητές/τριες προερχόμενους από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
1) Ατομική συμβουλευτική
Συνολικά 16 άτομα συμβουλεύτηκαν και δήλωσαν ότι ανήκουν σε αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες.
2)  Ομαδική συμβουλευτική
Εργαστήριο: Διαφορετικότητα και απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στις 3/5/2012.

η. Διαγωνισμοί
1)           Στις 7/3/2012 το Γραφείο Διασύνδεσης διοργάνωσε ειδική εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακή Καινοτομία και Νέα Επιχειρηματικότητα». Σκοπός της εκδήλωσης, που οργανώθηκε στα πλαίσια του 5ου Φοιτητικού Διαγωνισμού E-nnovation (www.ennovation.gr. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 85 άτομα εκ των οποίων 20 άτομα από το Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.
2) Στις 19-20/5/2012 και στις 6 και 7/10/2012 πραγματοποιήθηκαν ο online διαγωνισμοί Bloomberg Assessment Test (BAT), που διοργανώθηκαν από το Γραφείο Διασύνδεσης σε συνεργασία με το Bloomberg Institute. Συμμετείχαν συνολικά 142 φοιτητές (80 από το ΑΠΘ, 40 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και 22 από άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

θ. Πρακτική άσκηση
Το ΓΔ δέχτηκε 3 άτομα για την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης.

ι. Επισκεψιμότητα
Από 1-9-2010 μέχρι σήμερα επισκέφθηκαν τα τέσσερα συνολικά ΓΔ 4051 άτομα που εξυπηρετήθηκαν για θέματα σπουδών και εργασίας, ενώ απαντήθηκαν ηλεκτρονικά  (μέσω email) 145 μηνύματα.

ια. Θέσεις εργασίας από  εργοδοτικούς φορείς-Δίκτυο παραγωγικών φορέων
Το δίκτυο παραγωγικών φορέων περιλαμβάνει 1.390 επιχειρήσεις και πάνω από 500 εργοδοτικοί φορείς έχουν ανακοινώσει θέσεις εργασίας μέσω του ΓΔ.

ιβ. Μέλη ΓΔ – Δίκτυο συν-εργασία
Συνολικά μέλη ΓΔ: 6626, Δίκτυο συν-εργασία: 2406

ιγ. Συνεργασίες
1)           Cardinal Stefan Wyszynski University της Βαρσοβίας   
2)           QS World University Rankings σχετικά με μεταπτυχιακές σπουδές και υποτροφίες στο εξωτερικό
3)           Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
4)           Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών
5)           Πανεπιστήμιο του Montpellier
6)           Αρσάκειο Γενικό Λυκείο Θεσσαλονίκης
7)           Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης
8)           Γεωπονική Σχολή
9)          Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
10)       Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
11)       Aiesec
12)       Ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης
13)       British council
14)       Ολλανδικό Ινστιτούτο
15)       Γερμανικό προξενείο
16)       EURES
17)       ΑTEI Θεσσαλονίκης

ιδ. Επιμόρφωση προσωπικού
Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επιμορφώθηκαν τα στελέχη του Γραφείου Διασύνδεσης:
1.           Στο συνέδριο Winnet8, Καστοριά.
2.           Στο ΙΚΥ.
3.           Σε σεμινάρια επιχειρηματικότητας, Αθήνα.
4.           Στο 1ο Εντατικό Σχολείο Επιχειρηματικότητας 2011, Βόλος.
5.           Στο Ireland International Conference on Education, Δουβλίνο, Ιρλανδία.
6.           Στην Επίσκεψη Μελέτης του Προγράμματος Δια βίου Μάθησης Lifelong Learning Program (LLP) Study Visit “The Bologna Process & graduate career tracking system”, Βουδαπέστη, Ουγγαρία.
7.           Σε σεμινάριο Ευαισθητοποίησης στο αντικείμενο της πολυπολιτισμικής συμβουλευτικής στην εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση σε ειδικούς πληθυσμούς (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστες, τσιγγάνους κ.ά.).
8.           Στην 5η ημερίδα επιμόρφωσης Γραφείων Διασύνδεσης με θέμα «Σπουδές, έρευνα και εργασία στη Γερμανία».
9.           Σε σεμινάριο με θέμα: «Social Networking: The Network Community, Social Media στη Διαχείριση Επαγγελματικού Προφίλ, Διαχείριση της Πληροφορίας, Επαγγελματική & Εταιρική Επικοινωνία», Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
10.       Στην ημερίδα με θέμα «ICT: Market Trends and Employment Opportunities” – “E-nnovation” Competition 2012», Θεσσαλονίκη.
11.       Στην Επίσκεψη Μελέτης του Προγράμματος Δια βίου Μάθησης Lifelong Learning Program (LLP) Study Visit με θέμα ‘Creative community learning for social inclusion’, Λονδίνο.
12.       Στην εκδήλωση ''Learning & Working Pathways in Europe'' την οποία συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το CEDEFOP και το Κέντρο πληροφόρησης Europe Direct (EDIC).
13.       Στο student counseling and career staff training week του University of Iceland, όπου παρoυσίασαν τις υπηρεσίες του Γραφείου Διασύνδεσης, καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
14.       Στο διήμερο εργαστήριο με τον τίτλο Business Model Generation & Masterclass της εταιρίας Business Model Foundry GmbH, Βερολίνο, Γερμανία
15.       Στην διημερίδα «Ερευνώ- Καινοτομώ-Επιχειρώ», Αθήνα.
16.       Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Καριέρας και Σταδιοδρομίας του Δι.Πα.Ε. με θέμα ''Using Social Media for Career Development''.
17.       Στο Διακρατικό Συνέδριο «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Οικονομική Κρίση».
18.       Στην εκδήλωση Careers in White στο Electra Palace.
19. Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με θέμα "Ο ρόλος της συμβουλευτικής ψυχολογίας σε συνθήκες κρίσης", το Γραφείο Διασύνδεσης συμμετείχε με τρεις παρουσιάσεις.
20. Στο "StartUp & Pitching Workshop - Idea Slam".
21. Στην ενημερωτική εκδήλωση: "Piraeus GEREMIE Tech catalyst Fund".
22. Στο σεμινάριο Συμβουλευτική Κινητικότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων Συμβούλων Σταδιοδρομίας και το Βιωματικό Εργαστήριο μαθητών- σπουδαστών, Κινητικότητα στην Ευρώπη: Πόσο έτοιμος/η είσαι για μια εμπειρία κινητικότητας;
23. Στο "Study and research destination Germany".

ιε. Ιστοσελίδα ΓΔ
Αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 από τη νέα ιστοσελίδα του ΔΑΣΤΑ.
Παλαιά Ιστοσελίδα www.cso.auth.gr
Συνολική Επισκεψιμότητα:                                                       1.692.565
Επισκέψεις για θέσεις εργασίας:                                             685.083
Επισκέψεις για Μεταπτυχιακά:                                               414.559
Επισκέψεις για Υποτροφίες:                                                    72.075
Επισκέψεις για Αναζήτηση ιατρικών αναμονών:               156.403
Επισκέψεις για Ακαδημαϊκούς Συμβούλους:                       5.931
Nέα Ιστοσελίδα ΔΑΣΤΑ www.dasta.auth.gr 
Αφορούν στην περίοδο από 15/2/2012 μέχρι 31/12/2012
- Επισκέψεις στη σελίδα των Θέσεων Εργασίας:                154.239
- Επισκέψεις στις Αναμονές Ιατρικών Ειδικοτήτων:         39.320
- Επισκέψεις στα Μεταπτυχιακά:                                           39.356
- Επισκέψεις στις Υποτροφίες:                                                39.652
- Επισκέψεις στους Ακαδημαϊκούς Σύμβουλους:               4.639

ιστ. Δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης facebook
Το Γραφείο Διασύνδεσης διαθέτει σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/#!/careerauth, η οποία έχει 6434 φίλους. Καθημερινά ανακοινώνονται σημαντικές δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις, υποτροφίες, πρακτική άσκηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δια βίου μάθηση, κ.α.



Ε. ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
1. ΤΜΗΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Πραγματεύεται θέματα που αφορούν το Διδακτικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου (μέλη ΔΕΠ, διδάσκοντες σύμφωνα με το ΠΔ 407/80).

Ειδικότερα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 υλοποιήθηκαν τα παρακάτω:
Α/Α
Στοιχεία Τμήματος ΔΕΠ από 1/9/2011 – 31/12/2012

1.          
Διορισμοί (‘Ελεγχος Νομιμότητας)
279
2.          
Νέοι Διορισμοί (Ορκωμοσίες)
80
3.          
Εξελίξεις (Ορκωμοσίες)
154
4.          
Αποχωρήσεις (Παραιτήσεις-Θάνατοι-Μετακινήσεις-
Λύσεις υπηρεσιακής σχέσης)
47
5.          
Αυτοδίκαιες αποχωρήσεις 31/8/2012 (σε εξέλιξη)
57
Αποστολή δικαιολογητικών συνταξιοδότησης στο ΓΛΚ και σε Ταμεία
16
6.          
Προκηρύξεις (έλεγχος νομιμότητας)
476
7.          
Προκηρύξεις (ανακοίνωση στον ημερήσιο Τύπο)
(Αριθμός Προκηρύξεων 310)
100
8.          
Αναρτήσεις στη Διαύγεια
1342
9.          
Προσλήψεις ΠΔ 407/80 (αριθμός συμβάσεων)
272
10.        
Τροποποιήσεις συμβάσεων ΠΔ 407/80
69
11.        
Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΠΔ 407/80
37
12.        
Εκπαιδευτικές άδειες
99
13.        
Αναρρωτικές άδειες

Για Επιτροπή
55
Πράξεις Χορήγησης
60
14.        
Άλλες άδειες (Διδ.-Ερευν. Λόγους, για Δίκη)
12
15.        
Άδειες άνευ αποδοχών
7
16.        
Άδειες κύησης- τοκετού
28
17.        
Άδειες ανατροφής παιδιού
29
18.        
Πιστοποιητικά
565
19.        
Αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας (εσωτερικού-εξωτερικού Ε.Ε.)
72
20.        
Πειθαρχικά Μελών ΔΕΠ (άτομα)
29
21.        
ΕΔΕ
5
22.        
Απογραφή στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου

Επιβεβαίωση στοιχείων μελών ΔΕΠ
2.150
Υπαγωγή συμβασιούχων με ΠΔ 407/80
272
23.        
Εγκρίσεις μετακίνησης Μελών ΔΕΠ άλλων Α.Ε.Ι.
195





-Χορήγηση στατιστικών στοιχείων σε ΕΣΔΕΠ, ΥΠΔΒΜΘ, ΜΟΔΙΠ, Επιτροπή Ερευνών, Πρυτανεία.
-Καταχώρηση μεταβολών μελών ΔΕΠ στο σύστημα Cardisoft (ορκωμοσίας, αδειών, προϋπηρεσιών).
-Αποστολή δικαιολογητικών συνταξιοδότησης προς Γ.Λ.Κ. και τα Ταμεία ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ ΚΑΙ ΤΠΔΥ.
-Ενημέρωση μελών ΔΕΠ για συνολικό χρόνο υπηρεσίας, δικαίωμα σε εκπαιδευτική ή άλλου είδους άδεια, κ.ά. θέματα.
-Διαβίβαση: Πράξεων ένταξης μελών ΔΕΠ σε κατηγορία μερικής απασχόλησης στο Υπουργείο, Πράξεων αναστολής Μελων ΔΕΠ, δικαιολογητικών για αναγνώριση προϋπηρεσιας (από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) στο Γενικό Λογιστήριο Του Κράτους από αρμόδια Επιτροπή.
-Αποστολή στοιχείων για εκδίκαση υποθέσεων.

2. ΤΜΗΜΑ ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Πραγματεύεται όλα τα θέματα των βοηθών, επιστημονικών συνεργατών, των μελών ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, των Δασκάλων Ελληνικής και Ξένης Γλώσσας, των αλλοδαπών δασκάλων, των ειδικευόμενων ιατρών του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, καθώς και τις άδειες των αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά κατά την περίοδο αναφοράς:
1.           Ενέργειες για την μετατροπή θέσεων πρώην βοηθών και επιστημονικών συνεργατών σε θέσεις ΔΕΠ.
2.           Έλεγχος νομιμότητας μονιμοποιήσεων.
3.           Υπηρεσιακές μεταβολές μελών ΕΤΕΠ & ΕΕΔΙΠ [μετατάξεις (5), μετακινήσεις (4), βαθμολογικές εξελίξεις (18)].
4.           Υπολογισμός κενών θέσεων ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ.
5.           Υποβολή διοικητικού φακέλου με έκθεση απόψεων σχετικά με αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης (5 περιπτώσεις).
6.           Χορήγηση μισθολογικών κλιμακίων.
7.           Χορήγηση επιδόματος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.
8.           Αυτοδίκαιες αποχωρήσεις, παραιτήσεις όλων των μελών και αποστολή δικαιολογητικών στο Γ.Λ.Κ. και στα επικουρικά ταμεία (60 περιπτώσεις).
9.    Χορήγηση πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών για σύνταξη, για χορήγηση δανείων, αναγνώριση προϋπηρεσίας, χορήγηση πάσης φύσεως αδειών.
10.       Προσλήψεις ειδικευόμενων ιατρών στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας (3 περιπτώσεις).
11.       Αναρτήσεις εγγράφων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (69 περιπτώσεις).
12.       Ενημέρωση του μητρώου μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.
13.       Καταχώρηση στο σύστημα Cardisoft όλων των υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού.


3. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Το Τμήμα πραγματεύεται θέματα που αφορούν στο Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου (μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου).
Ενδεικτικά κατά τη χρονική περίοδο από 1-9-2011 έως 31-12-2012:
1.  Χορήγηση μισθολογικών κλιμακίων όλου του διοικητικού προσωπικού.
2.  Αναγνώριση προϋπηρεσιών.
3.  Κατάταξη όλου του διοικητικού προσωπικού σε βαθμούς, σύμφωνα με το νέο Ν. 4024/2011.
4. Αυτοδίκαιες αποχωρήσεις, απολύσεις, παραιτήσεις, εργασιακή εφεδρεία του διοικητικού προσωπικού (περιπτώσεις 112).
5. Κατάργηση κενών οργανικών θέσεων μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ, με αντίστοιχη δημοσίευση στο ΦΕΚ (Ν. 4024/2011).
6. Αποστολή δικαιολογητικών συνταξιοδότησης (προς το Γ.Λ.Κ. και τα υπόλοιπα Ταμεία των μόνιμων υπαλλήλων.
7. Χορήγηση πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών και δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας.
8. Χορήγηση πάσης φύσεως αδειών
9. Προώθηση διαφόρων θεμάτων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (περιπτώσεις 175)
10.       Μετατάξεις, μεταφορές και αποσπάσεις υπαλλήλων από και προς το ΑΠΘ (περιπτώσεις 45).
11.        Μετατάξεις υπαλλήλων σε ανώτερη Κατηγορία ή σε άλλο κλάδο/ειδικότητα της ίδιας Κατηγορίας (περιπτώσεις 13).
12.       Τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου με τις υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού.
13.       Παροχή στατιστικών στοιχείων στα Υπ. Παιδείας ΘΠΑ και Εσωτερικών (σε μηνιαία, τρίμηνη και ετήσια βάση) για το διοικητικό προσωπικό (προσλήψεις, αποχωρήσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις κλπ).
14.        Αποστολή στη Νομική Επιτροπή του Πανεπιστημίου των φακέλων για εκδίκαση υποθέσεων ύστερα από αγωγές, καθώς και σύνταξη των σχετικών εκθέσεων.
15.       Αναρτήσεις στη «Διαύγεια» (περιπτώσεις 150).
16.       Ανανέωση συμβάσεων πρακτικής άσκησης μαθητών του ΟΑΕΔ στο Πανεπιστήμιο.
17.       Μοριοδότηση μονίμων και ΙΔΑΧ για τυχόν επιλογές Προϊσταμένων Τμημάτων του ΑΠΘ.
18.       Γνωστοποίηση των εκθέσεων αξιολόγησης στους υπαλλήλους.

4. ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στο Τμήμα Διοίκησης υπάγεται η διεκπεραίωση όλων των γενικών διοικητικών θεμάτων που δεν μπορούν να υπαχθούν σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα, η έκδοση πρυτανικών πράξεων για καταστροφή/ανακύκλωση, ο έλεγχος των Φ.Ε.Κ. και η ενημέρωση Σχολών και Τμημάτων επί του περιεχομένου τους με αλληλογραφία, η βεβαίωση από τον προϊστάμενο ή από το νόμιμο αναπληρωτή του της ακρίβειας αντιγράφων, φωτοαντιγράφων ή φωτοτυπιών οποιωνδήποτε εγγράφων και γενικά δικαιολογητικών καθώς και η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του προσωπικού και των πολιτών.
Ειδικότερα για το διάστημα αναφοράς το Τμήμα Διοίκησης ασχολήθηκε με τα εξής:
1.           Έκδοση Πρυτανικών Πράξεων επιτροπών διενέργειας πρόχειρων διαγωνισμών.
2.           Έκδοση Πρυτανικών Πράξεων προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργων
3.           Έκδοση Πρυτανικών Πράξεων παραλαβής υλικών.
4.           Έκδοση Πρυτανικών Πράξεων Τμήματος Προμηθειών, Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Τεχνικής Γενικής Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης
5.           Έκδοση Πρυτανικών Πράξεων διαγωνισμών για διάφορα έργα.
Σημείωση: Το Τμήμα Διοίκησης  εξέδιδε τις άνωθι Πρυτανικές Πράξεις μέχρι τις  31/12/2011. Από τις αρχές του 2012 (αλλαγή νόμου) τις πράξεις αυτές τις εκδίδει η Γραμματεία του Πρυτανικού Συμβουλίου.
6.           Έλεγχος νομιμότητας και διαβίβαση στο Υπουργείο πρακτικών Εκλογών Προέδρων / Κοσμητόρων.
7.           Έλεγχος νομιμότητας των πρακτικών εκλογών Διευθυντών Πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων.
8.           Διεκπεραίωση των θεμάτων που αφορούν στις αποσπάσεις των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ
9.           Έκδοση Πρυτανικών Πράξεων για ορισμό Διμελών Επιτροπών καταστροφής και ανακύκλωσης αρχείων, υλικών κτλ.
10.        Συνεργασία με τον ΟΠΑΔ για όλα τα θέματα περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΑΠΘ και της Παν/κής Φοιτητικής Λέσχης (φοιτητές με περίθαλψη από το ΑΠΘ).
11.        Έκδοση και θεώρηση βιβλιαρίων υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πανεπιστημιακούς και τα μέλη των οικογενειών τους.
12.        Τήρηση βάσης δεδομένων για Σχολές/Τμήματα (με Διευθυντές Τομέων, τίτλους εργαστηρίων, κλινικών, σπουδαστηρίων κτλ.) με τα ιδρυτικά τους ΦΕΚ.  Καταγράφηκαν 295 Εργαστήρια, 23 Σπουδαστήρια, 61 Κλινικές, 17 Βιβλιοθήκες, 7 Μουσεία, 4 Αρχεία και 3 Κέντρα Έρευνας.
13.        Επικαιροποίηση του Μητρώου όλου του προσωπικού του πανεπιστημίου (ΕΤΕΠ/ΕΕΔΙΠ, διοικ/κων υπαλ/λων, και εργολαβικών).
14.        Γραμματειακή υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής επιτροπής (ΑΠΘ, ΠΦΛ, του Αγροκτήματος και του Παν/μίου Μακεδονίας).
15.       Έκδοση υπηρεσιακής Πανεπιστημιακής Κάρτας.


5. ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ
α. Εκδόσεις –Επανεκδόσεις- Περιοδικά
Την περίοδο αναφοράς, με ευθύνη των Τμημάτων του ΑΠΘ και του Τμήματος Εκδόσεων εκτυπώθηκαν και διεκπεραιώθηκαν τα εξής δημοσιεύματα:
1)  Περιοδικό ‘’Φαινόμενον’’ του Τμήματος Φυσικής
2)  Περιοδικό ‘’Syn-Theses’’ του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας
3)  Περιοδικό ‘’Χρονικά’’ του Πειραματικού Σχολείου
4)  Περιοδικό ‘’Aristotle University Medical Journal’’ της Ιατρικής Σχολής
5)  Περιοδικό ‘’Αθλητική απόδοση και υγεία’’ του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού
6)  Περιοδικό ‘’Journal of Biological Research’’ του Τμήματος Βιολογίας
7)  Περιοδικό ‘’Gramma΄’ του Τμήματος Φιλολογίας

β. Σημειώσεις
Εκτυπώθηκαν οι παρακάτω σημειώσεις:
1)          Εκατόν σαράντα τεσσάρων (144) τίτλων διδακτορικών διατριβών σε 20 αντίτυπα ανά τίτλο.
2)          Εκτύπωση εβδομήντα ενός (71) βιβλίων του πειραματικού σχολείου και διαφόρων σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης σε τριάντα (30) αντίτυπα ανά βιβλίο
3)          Εκτύπωση μηνιαίου προγράμματος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων.
4)          Εκτύπωση εμβόλιμων εργασιών με εντολή από την Πρυτανεία του ΑΠΘ.
5)          Εκτύπωση ογδόντα δύο (82) σημειώσεων για τις ανάγκες των Τμημάτων του Α.Π.Θ.σε απλή φωτοτυπική αναπαραγωγή.

γ. Αποστολή περιοδικών και Επιστημονικών Επετηρίδων του Α.Π.Θ.
Κατά το ημερολογιακό έτος 2011-2012, πραγματοποιηθηκαν συνολικά οι παρακάτω αποστολές σε εσωτερικό και εξωτερικό:
1)           Επιστημονική επετηρίδα Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
2)           Περιοδικό Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ‘’Διακείμενα’’
3)           Περιοδικό Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ‘’Gramma’’
4)           Περιοδικό Τμήματος Βιολογίας  ‘’Biological Research’’
5)           Περιοδικό ‘’Syn-Theses’’ του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας
6)           Περιοδικό ‘’Χρονικά’’ του Πειραματικού Σχολείου

δ. Συνεργασίες
Κατά το ημερολογιακό έτος 2011-2012 ξεκίνησε η συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο του ΑΠΘ:
·            Καταχώρηση (15) δεκαπέντε νέων τίτλων βιβλίων  στην βάση δεδομένων ‘’ΕΥΔΟΞΟΣ’’  και συνεχής ενημέρωση.
·            Συνεχής ενημέρωση για τον αριθμό αντιτύπων και παράδοση επιλεγμένων βιβλίων στους φοιτητές που το επέλεξαν.
·            Συνεργασία του Εκδοτικού Οίκου με σημεία διανομής  από άλλες πόλεις της Ελλάδος και αποστολή βιβλίων μας σε αυτά για την ομαλή παραλαβή των βιβλίων μας από φοιτητές άλλων ιδρυμάτων.
·            Πώληση  τριακοσίων πενήντα δύο (352)  δημοσιευμάτων του ΑΠΘ και του Εκδοτικού οίκου σε φυσικά πρόσωπα και εξωπανεπιστημιακούς  φορείς.

ε. Περαιτέρω ενέργειες
Αν και έχει αρχίσει σταδιακά η μεταφορά του αρχείου του Τμήματος Εκδόσεων από το υπόγειο του Κτιρίου της Ν.Ο.Π.Ε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη στο 1ο υπόγειο σε δικό του χώρο παραμένει σε εκκρεμότητα η συνολική μεταφορά του αρχείου σε δικό του χώρο στο αγρόκτημα του ΑΠΘ.


6. ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τo Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει:
1)           Την ενημέρωση – μέσω Η/Υ – των καταλόγων της εντός και εκτός του Πανεπιστημίου εθιμοτυπίας (Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων).
2)           Την πλήρη οργάνωση και προβολή των επίσημων Τελετών του Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα της Πρυτανείας.
3)           Βοηθάει ποικιλοτρόπως σε αναγορεύσεις Επίτιμων Διδακτόρων, καθώς και στην οργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων, Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ.ά.
4)           Διαχειρίζεται και ενημερώνει την κεντρική ιστοσελίδα του Α.Π.Θ. www.auth.gr.
5)           Διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Word Press» (πρόγραμμα καταχώρησης και δημοσίευσης των εκδηλώσεων, ανακοινώσεων, προκηρύξεων θέσεων μελών ΔΕΠ, διαγωνισμών, συνεδρίων, του Πανεπιστημίου και από τρίτους).
6)           Διαχειρίζεται το κεντρικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) του Πανεπιστημίου (contentmaster@auth.gr) – απάντηση ή προώθηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΠΘ.
7)           Καταγράφει τις εκδηλώσεις που διεξάγονται στις Αίθουσες Τελετών του ΑΠΘ, (Κεντρική και Παλαιάς Φιλοσοφικής), στο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, σε μηνιαία βάση.
8)           Τηρεί Φωτογραφικό Αρχείο από τις Επίσημες Τελετές του Πανεπιστημίου.
9)           Διαχειρίζεται την Τηβεννοθήκη του Πανεπιστημίου.
10)       Συνέβαλε και συμμετείχε στον ανασχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ιστοχώρου του Α.Π.Θ. Συγκεκριμένα μέλος του τμήματος εργάστηκε στην ομάδα περιεχομένου που είχε σαν αντικείμενο το site map την συλλογή υλικού και πληροφοριών, καθώς και τον έλεγχό τους.
11)       Από το Μάιο του 2012, στο πλαίσιο που όρισαν οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ., από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων γίνεται η προβολή του έργου του Ιδρύματος στα Μ.Μ.Ε.
Ειδικότερα:
α. Διοργάνωση εκδηλώσεων
Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων αναλαμβάνει την διοργάνωση των καθιερωμένων και επισήμων Τελετών του Πανεπιστημίου κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας, διοργάνωσε τις εκδηλώσεις που παρατίθενται παρακάτω:
1)   26.10.2011: Την επίσημη Τελετή της 26ης Οκτωβρίου 2011
2)   26.1.2012: Τον εορτασμό της Ημέρας των 3 Ιεραρχών 2012
3)   26.1.2012: Την επίσημη κοπή της Βασιλόπιτας όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας
4)   26.1.2012: Την εκδήλωση τιμής στους Ομότιμους Καθηγητές του Α.Π.Θ.
5)  30.1.2012: Τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των αειμνήστων καθηγητών και λοιπού προσωπικού
6)  25.3.2012: Την επίσημη Τελετή για τον εορτασμό της επετείου της Εθνεγερσίας
7)  24-27.5.2012: Τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου
8)  29.08.2012: Την εκδήλωση για τα αποχωρήσαντα μέλη του Πανεπιστημίου
9)  26.10.2012: Την Επίσημη Τελετή της 26ης Οκτωβρίου 2012

β. Συμμετοχή  στη διοργάνωση εκδηλώσεων
1.           21.09.2011: Τιμητική Εκδήλωση για τις επιστημονικές ομάδες φοιτητών και διδασκόντων οι οποίες κατέκτησαν σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο
2.           30.11.2011: Τελετή Εγκαινίων- Παρουσίαση του Εκδοτικού Οίκου του Α.Π.Θ.
3.           16.12.2011: Τελετή της επίσημης έναρξης λειτουργίας του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών»
4.           20.12.2011: Τελετή εγκαινίων του καταστήματος «Λογότυπος» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
5.           30.3-1.4.2012: Ι' Πανελλήνιο Συνέδριο “Η Γλώσσα της Παιδείας και των Μεταρρυθμίσεων”
6.           27.4.2012: Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ -Πρώτη Ιδρυτική συνάντηση του Συλλόγου
7.           8.6.2012: Συνάντηση των Πρυτανικών αρχών με τους τοπικούς βουλευτές και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το θέμα των εργαζομένων στις εργολαβικές υπηρεσίες του ΑΠΘ.
8.           5.09.2012: Transform 2012 «Το κουτί της Πανδώρας» στο Τελλόγλειο
9.          21.09.2012: Εγκαίνια περιοδικής Έκθεσης «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών ιστορίες της πόλης»

γ. Αναγορεύσεις Επιτίμων Διδακτόρων
Παρακάτω παρατίθενται, κατά χρονολογική σειρά, οι τελετές αναγόρευσης Επίτιμων Διδακτόρων στη διοργάνωση των οποίων συνέβαλε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων.
1.           17.10.2011: Δικηγόρος Αθηνών Χρήστος Μανέας, Επίτιμος Διδάκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.
2.           7.12.2011: Εκδότης, κριτικός Λογοτέχνης, Επιμελητής και Εκπαιδευτικός κ. Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Φιλολογίας
3.           16.12.2011: Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Universite Libre de Bruxelles κ. Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής
4.           22.2.2012: Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου κ. Hans Jurgen Moller, Επίτιμος Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής
5.           29.2.2012: Καθηγητής του Πανεπιστημίου Aix-en-Provence κ. Louis Coutelle, Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Φιλολογίας
6.           4.4.2012: Διεθνούς φήμης Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Roberto Begnini, Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Κινηματογράφου
7.           30.5.2012: Καθηγητής του Carnegie Mellon University κ. Χρήστος Φαλούτσος, Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Πληροφορικής
8.           4.10.2012: Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος Παντελής Βούλγαρης, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου.


7. ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ
α. Ο συνολικός αριθμός των εγγράφων που κατατέθηκαν στο Τμήμα Πρωτοκόλλου και Διεκπεραίωσης του Α.Π.Θ το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και μέχρι τις 31.08.2012, πρωτοκολλήθηκαν και χρεώθηκαν στις Υπηρεσίες του Παν/μίου είναι 43.515.
1) Τα 34.354 είναι εισερχόμενα έγγραφα και έλαβαν απάντηση ή διαβιβάστηκαν τα 12.584 έγγραφα.
2) Ο αριθμός των εγγράφων που συντάχθηκαν από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου είναι 9.165 έγγραφα.
Συνολικά διεκπεραιώθηκαν 21.749 έγγραφα.

β. Ταχυδρομείο
Αντικείμενα που ταχυδρομήθηκαν μέσω του Ταχυδρομείου του Α.Π.Θ. από 1.9.11 μέχρι 31.12.2012:
1) Δαπανήθηκαν 42577 € για την πληρωμή ταχυδρομικών τελών για την αποστολή 34.540 ταχυδρομικών αντικειμένων (φακέλων και δεματων), όπως καταγράφηκε από την αυτόματη μηχανή γραμματοσήμανσης που λειτουργεί στο Τμήμα και εξυπηρετεί τις ανάγκες αλληλογραφίας του Α.Π.Θ. στο σύνολό του.
2) Ταχυδρομήθηκαν επίσης 1130 φάκελοι με προπληρωμένο τέλος και με επίδοση την επόμενη ημέρα για τους οποίους το κόστος είχε καταβληθεί πριν από 6 χρόνια.


8. ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Το Τμήμα αποτελεί το Σύνδεσμο του Πανεπιστημίου με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και είναι υπόλογος των υλικών κινητού εξοπλισμού για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Διοικητικού.
Στην αρμοδιότητα του Τμήματος υπάγονται ακόμη:
·            Oι επικυρώσεις εγγράφων
·            Η θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής
·            Η τήρηση του Γενικού Aρχείου όλων των εξερχόμενων και ορισμένων εισερχόμενων εγγράφων.  Στο Αρχείο υπάρχουν 48 φάκελοι και 201 υποφάκελοι  για την κάθε ακαδημαϊκή χρονιά. Την περίοδο αναφοράς αρχειοθετήθηκαν 21282 έγγραφα.
Ειδικότερα πραγματοποιούνται οι ακόλουθες ενέργειες:
1.           καθημερινή παραλαβή εξερχόμενων εγγράφων (σχεδίων) από το Τμήμα Διεκπεραίωσης
2.           χαρακτηρισμός εγγράφου (αριθμός φακέλου)
3.           μηχανογράφηση
4.           ανεύρεση φακέλου
5.           καταχώρηση εγγράφου
6.           τοποθέτηση εγγράφου στον φάκελο
7.           όσα έγγραφα έχουν χαρακτηριστεί ΑΦ (ατομικός φάκελος) παραδίδονται καθημερινά
8.           με λίστα παραλαβής στο Αρχείο ατομικών φακέλων, όπου τοποθετούνται στους ατομικούς φακέλους
9.           εισερχόμενα έγγραφα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τους αρμόδιους διεκπεραιωτές ως αρχείο καταλήγουν στο Αρχείο και ακολουθούν την ίδια διαδικασία των εξερχόμενων εγγράφων
Το αρχείο των τελευταίων τριών ετών βρίσκεται στο χώρο του γραφείου του Γενικού αρχείου, ενώ των προηγούμενων ετών φυλάσσεται στο β´ υπόγειο του Κτιρίου Διοίκησης όπου είναι ταξινομημένοι όλοι οι φάκελοι κατά έτη.