ELLENOPHONIA

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ


Αναγόρευση του καθηγητή του πολιτειακού παν/μίου του Michigan
κ. Γεράσιμου Καραμπάτσου
σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας
της Σχολής Θετικών Επιστημών
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, ώρα 11:00
Αίθουσα Τελετών Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής

Χαιρετισμός Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού
Καθηγήτριας Δέσπως Αθ. Λιάλιου

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητές και αγαπητοί φοιτητές,

Με ιδιαίτερη χαρά παρίσταμαι σήμερα ανάμεσά σας, εκπροσωπώντας τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσλονίκης, καθηγητή Ιωάννη Μυλόπουλο.

Το Πανεπιστήμιό μας έχει, όπως γνωρίζετε, μακρά παράδοση στην αναγόρευση Επίτιμων Διδακτόρων-επιστημόνων, αλλά και εξεχουσών προσωπικοτήτων της χώρας μας, αλλά και της αλλοδαπής.

Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που υποδεχόμαστε τον Γεράσιμο Καραμπάτσο, ο οποίος προβάλλει επάξια τη χώρα μας διεθνώς.  Ορμώμενος από τη Χωματάδα Μεσσηνίας, (χωματένιος και πνευματικός άμα), ένα μικρό χωριό έξω από την ιστορική κωμόπολη της Πύλου, κατέκτησε τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς και τη θέση του Προέδρου για 11 χρόνια στο Τμήμα Χημείας του εν λόγω πανεπιστημίου.  Επιπροσθέτως, η συμβολή του στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης και ιδιαίτερα η παρουσία του στο Τμήμα Χημείας, υπήρξε ακόμη περισσότερο καθοριστική.  Το γεγονός ότι το Τμήμα αυτό κατέχει μιαν επίζηλη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών Τμημάτων Χημείας είναι αψευδής μάρτυρας.

 Ο καθηγητής Καραμπάτσος με την έρευνά του συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Οργανικής Χημείας, ερευνώντας το μηχανισμό των χημικών ενώσεων, και τα συμπεράσματα των ερευνών του έχουν σήμερα συμπεριληφθεί στα διδακτικά εγχειρίδια και διδάσκονται ως βασική ύλη.

 Το πλούσιο ερευνητικό του έργο, έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης  από τον επιστημονικό κόσμο, και ο κ. Καραμπάσος έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας. 

Δε θα ήθελα να αναλώσω περισσότερο από τον πολύτιμο χρόνο σας.  Άλλωστε οι συνάδελφοι του Τμήματος Χημείας θα αναφερθούν στο έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου.

Κύριε Καραμπάτσε,
Εκ μέρους των πρυτανικών αρχών σας καλωσορίζω στην οικογένεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: