ELLENOPHONIA

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Έχεις γράμμα-ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Σελίδα:25
Εχεις γράμμα…

Αγαπητές και αγαπητοί οπαδοί του Κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου,
Θα παρακολουθείτε  την  συκοφαντική προσπάθεια, στην οποία  εδώ και αρκετούς μήνες  το Υπουργείο Παιδείας  έχει επιδοθεί, μετά ζήλου, όσον αφορά στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και , ίσως να μην ήταν και άξια σχολιασμού , τα όσα λέγονται από αδαείς αλλά φιλόδοξους πολιτικούς,  τα όσα δηλώνονται ή τα όσα διαρρέουν,  από «διορισμένους φίλους»,  οι οποίοι, ως νεοκαλβινιστές,  ζητούν να εφαρμοστούν δήθεν «ηθικά προστάγματα»,   που  εκείνοι δεν εφάρμοσαν, κατά την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, αν δεν  αφορούσαν στο μέλλον της Ελλάδας. Γιατί η εκπαίδευση των παιδιών μας  είναι ακριβώς το μέλλον αυτής της πολύπαθης χώρας.
Κατ αρχήν,  θέλω να σημειώσετε ότι δεν έχει περάσει ούτε ΕΝΑΣ υπουργός Παιδείας, από τη μεταπολίτευση ως σήμερα,  ο οποίος να μην φιλοδόξησε να  «βάλει τη σφραγίδα του» σε μία «ανασυγκρότηση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  φέρνοντας «νέο»  νόμο στη Βουλή. Αλλά, σφραγίδα ο ένας, σφραγίδα ο άλλος, κατάντησαν την εκπαίδευση μία «τεράστια κουρελού», την οποία οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, εντίμως, και αγογγύστως υπηρετούν, με αυταπάρνηση . Το εγκληματικό έναντι της Ανωτάτης Εκπαίδευσης είναι ότι την «σφραγίδα» δεν την βάζει ο  υπουργός, που θα τον συνόδευε,  ως  ανάληψη  πολιτικής ευθύνης στο μετέπειτα δημόσιο βίο του. Την αποποιείται, κατ ιδίαν,  είτε γιατί δεν μπορεί να επιβληθεί στους υφισταμένους του,  είτε γιατί  σφουγκοκωλάριοι,  που μισούν το Πανεπιστήμιο, εμφανίζονται ως  «ειδήμονες» , επειδή, μίζερα,  πέρασαν  από αυτό, χωρίς να αισθανθούν τη χαρά της δημιουργίας  και την  άνοιξη της γνώσης, πλάϊ στον φοιτητή.
Θα σας έλεγα , πρώτη εγώ, ότι η ανώτατη εκπαίδευση –πολύ περισσότερο η μέση και η στοιχειώδης- χρειάζεται  εκσυγχρονισμό. Αλλά  όχι προς την κατεύθυνση, που την οδηγεί το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή,  να την καταντήσει «πτωχό συγγενή» των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, στερώντας της ακόμη και  την έρευνα. Η ανώτατη εκπαίδευση, στην Ελλάδα, προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου στους φοιτητές αλλά και γερό στήριγμα στη βαρέως χειμάζουσα ελληνική οικονομία. Και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω το τετριμμένο παράδειγμα ότι «τα παιδιά διαπρέπουν στα μεταπτυχιακά  πεδία» των ξένων πανεπιστημίων», ούτε να αναφερθώ, σήμερα τουλάχιστον, στα εκατομμύρια ευρώ, που φέρνουν  τα πανεπιστήμια από  τις ευρωπαϊκές ή άλλες   πηγές. Όμως, χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ,  που το 1982, μετέβαλε την  ανώτατη εκπαίδευση, σε «πεδίο ελεύθερης κομματικής  βολής»,  να έρθει σήμερα, με γενναιότητα,  να αποκαταστήσει την ακαδημαϊκή τάξη. Και η τάξη δεν θα αποκατασταθεί με διορισμένες πρυτανικές αρχές, υφυπουργικών φίλων, ούτε με τη συνεισφορά «ξένων σοφών», που απέχουν από την ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα και αναφέρονται, αφ υψηλού,  σε συνθήκες μοντέλων ισχυρής επιδότησης, ούτε με εκφοβισμούς προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, ούτε με πάγωμα των  εξελίξεων, ούτε με έγγραφα που «κρατούνται» επί τρίμηνο για να απαντηθούν,  κρατώντας πρυτανικές αρχές σε ομηρία, ούτε με εξόφθαλμες  παράνομες εντολές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Το ελληνικό Πανεπιστήμιο  βρίσκεται σ έναν δρόμο αυτο-ανασυγκρότησης, αυτό-εγρήγορσης,    αυτο-ελέγχου, γιατί κανένα μέλος του  δεν θέλει να απαξιώνεται η επιστημονική και κοινωνική δουλειά  που, με αυταπάρνηση, προσφέρει.  Γιατί τα «ψίχουλα», που παίρνει από το κράτος,  μπορεί να μην του επιτρέπουν να διαβιεί με αξιοπρέπεια αλλά έχει τη  χαρά να διδάσκει τον ανθό της χώρας, πράγμα που  δεν υπακούει σε  συμψηφισμούς.
Σας φιλώ
Αννα Παναγιωταρέα


Dialogos-DEP mailing list
Dialogos-DEP@faedrion.ee.auth.gr
https://faedrion.ee.auth.gr/mailman/listinfo/dialogos-dep
DIALOGOS-DEP site
http://diafaneia.ee.auth.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: