ELLENOPHONIA

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δέσπω Λιάλιου, Περί διατάξεων του Ν.4009/2011




ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                                ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΙΣ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Τηλ.: 2310 99 6712•Fax: 2310 99 6729
541 24 Θεσσαλονίκη


Θεσσαλονίκη 12 Δεκεμβρίου 2011
Αριθμ.  13587

ΠΡΟΣ
Τον Αν. Υπουργό ΠΔΒΜΘ
Καθ. κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο
Ανδρέα Παπανδρέου 37
151 80 Μαρούσι- Αθήνα
________________________
Κοινοποίηση
Τον Καθ. κ.  Βασίλειο Παπάζογλου
Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης
Του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ


Κύριε Υπουργέ,
Σχετικώς με την Εγκύκλιο Ερμηνεία διατάξεων του Ν.4009/2011, Αρ. πρωτ. Βαθμ. Προτ. Φ.122.1/350/141732/Β2 /9-12-11, υπογραφόμενη από τον Ειδ. Γραμματέα κ. Β. Παπάζογλου,
σας παρακαλώ να επανεξετάσετε τη διατύπωση:
(Α.7) Θέσεις μελών ΔΕΠ της βαθμίδας του Λέκτορα, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση κρίσης (εκλογή υποψηφίου), δεν είναι δυνατό να πληρωθούν. Δεδομένης της κατάργησης της βαθμίδας του Λέκτορα και της μη ύπαρξης μεταβατικών διατάξεων που να ρυθμίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα, καλούνται οι Πρυτάνεις να ανακαλέσουν τις εν λόγω προκηρύξεις και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για προκήρυξη των θέσεων αυτών στις υφιστάμενες βάσει του νέου νόμου, βαθμίδες),
σε συνδυασμό με το Άρθρο 77, 2 « Οι διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης σε θέσεις μελών Δ.Ε.Π. για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση από τον ενδιαφερόμενο για εξέλιξη μέλος Δ.Ε.Π. έως την 1.7.2011, καθώς και οι διαδικασίες μετάκλησης που εκκρεμούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, μετά τη συγκρότηση των σχολών και των οργάνων τους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπου γίνεται αναφορά σε όργανα του τομέα ή του τμήματος, νοείται ο κοσμήτορας».
Στην εγκύκλιο έχει εμφιλοχωρήσει η εξής ερμηνευτική παραδρομή: η παράγραφος 2 του Άρθρου 77 (ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) δεν αποκλείει από την εκλογή ή την εξέλιξη καμιά από τις παλιές βαθμίδες ΔΕΠ (άρα δεν αποκλείει και την εκλογή λέκτορα), εφόσον έχει έχει αρχίσει η διαδικασία πριν τη δημοσίευση του Ν. 4009. Είναι γνωστόν δε ότι η έναρξη της διαδικασίας προκύπτει από την προκήρυξη με τη δημοσίευση ΦΕΚ, και ο Ν. 4009 στο Άρθρο 77.2 αναφέρει ως όριο και την προκήρυξη. Εξάλλου το Άρθρο 77.2 αναφέρει "διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης σε θέσεις μελών ΔΕΠ", στο οποίο ΔΕΠ περιλαμβάνεται και η βαθμίδα του λέκτορα. Αντίθετα, αν ήθελε ο νομοθέτης να αποκλείσει τις εν εξελίξει εκλογές λεκτόρων, αντί για τις λέξεις "μελών ΔΕΠ" (που είναι όρος αποκλειστικά και μόνο της προηγούμενης νομοθεσίας) θα χρησιμοποιούσε τη λέξη "καθηγητών", όπως αναφέρεται στην επομένη παράγραφο του Άρθρου 77.3 (σύμφωνα με την ορολογία του νέου νόμου).
Σε κάθε περίπτωση, η διατύπωση της Εγκυκλίου είναι απόλυτη, καθώς δεν συνυπολογίζει ότι κάποιες από τις εν εξελίξει εκλογές λεκτόρων αφορούν σε περιπτώσεις που η απόφαση της κρίσης καθυστέρησε, λόγω φόρτου εργασίες στις μεγάλες Σχολές, ή έχει ακυρωθεί είτε δικαστικά είτε μετά από έλεγχο νομιμότητας των ΑΕΙ, ή ακόμη και από το Υπουργείο . Είναι, κατά τη γνώμη μου προφανές ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι διαδικασίες θα συνεχιστούν με τις παλιές διατάξεις κατά την επιταγή του Άρθρου 77.2, πράγμα το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετά Τμήματα του ΑΠΘ κατ’ αυτάς και μέχρι σήμερα, ολοκληρώνοντας αρξάμενες διαδικασίες προ της δημοσιεύσεως του Ν. 4009/6-9-11.
Με τιμή,
Η Αντιπρύτανις



Δέσπω Αθ. Λιάλιου
Καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και κοινωνικής Θεολογίας
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έγινε ανακοινοποίηση εις το ορθόν, ως εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ
Μαρούσι, 20-12-2011...

Α.6) Θέσεις μελών ΔΕΠ της βαθμίδας του Λέκτορα, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί
(έχουν δημοσιευθεί) έως την 1-7-2011 αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση
κρίσης (εκλογή υποψηφίου), εντάσσονται στη ρύθμιση του άρθρου 77 παρ. 2 του
Ν.4009/2011.
(Δηλ. ολοκληρώνεται η διαδικασία κατά το προϊσχύον του Ν. 4009 θεσμικό πλαίσιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: