ELLENOPHONIA

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Δέσπω Αθ. Λιάλιου, ΑΔΙΠ και αξιολόγηση ΑΕΙ

Σχόλιο στο ESOS 17-8–12: http://www.esos.gr/dimosia-ekpaidefsi/tritovathmia/item/29432-adip-ston-aera-oi-ereynitikoi-poroi-kai-ta-metaptyxiaka-ton-aei-eksaitias-diakopis-ton-aksiologiseon.html


Να πώς έδρασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: Από τη μία καθυστερούσε, (σχεδόν είχε ακυρώσει) τις  εξωτερικές αξιολογήσεις (συκοφαντώντας τα Πανεπιστήμια, ότι δεν δέχονται να αξιολογηθούν, (μέχρι και στην πρόσφατη συζήτηση στη Μορφωτικών και τη Βουλή αυτό λέγανε και κάποιοι πολύ «διαβασμένοι» βουλευτές μας, και ο σχεδόν πάντα απρεπώς ομιλών και τηλεοπτικώς Πάγκαλος, ο και παίζων επιτυχώς, δεν μπορώ να μην το σημειώσω, το ρόλο και του «λαγού») και από την άλλη δεν ενέκρινε (στοίβαζε κατά κυριολεξία τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, μεταξύ αυτών και τα Διακρατικά, στις αποθήκες του (έτσι, να φαίνεται ότι τα Ελληνικά ΑΕΙ δεν έχουν διεθνή παρουσία, ίσως γιατί δεν μπορούν, κι ας έχουμε περάσει οι περισσότεροί μας ένα μέρος των σπουδών μας στο εξωτερικό, κι ας έχουν τα Ελληνικά ΑΕΙ τη μεγαλύτερη ερασμιακή κίνηση μέσα στην ΕΕ), και... τα έστελνε πίσω μετά από παρέλευση έτους και πλέον) «γράφοντας» ότι δεν εγκρίνονται, γιατί τα Τμήματα δεν πέρασαν εξωτερική αξιολόγηση. Ουσιαστικά η Διαμαντοπούλου (συνεπικουρούντος και του αγαπητού Βασίλη Παπάζογλου και του ακριβοθώρητου Πανάρετου) έκανε το παν να μην εφαρμοσθεί ο νόμος Γιαννάκου, γι᾽ αυτό πάγωσε τους τετραετείς προγραμματισμούς, ακύρωσε το έργο της ΑΔΙΠ, δηλ. την εξωτερική αξιολόγηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, και πάγωσε τη μεταπτυχιακή έρευνα. Ας μην ειπωθεί τίποτα για τη χρηματοδότηση, το κούρεμα των αποθεματικών (για να μην τίθεται θέμα εξαιρέσεως των ΑΕΙ-ΤΕΙ από την κοινή μοίρα) και τις προκηρύξεις νέων θέσεων που χρονολογείται το πάγωμα από τον Αύγουστο του 2010 (δηλ. 0 από 0=0, κατά τα μηδενικά της Διαμαντοπούλου). Ο διορισμός των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ κτλ. είναι κάτι που ανάγεται στη βίωση του τραγικού των «ερριμένων» στο πουθενά του Σάρτρ. Κατά τα άλλα έκανε 70 τραπέζια των 20/30 ατόμων (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=416654), και καναδυό συνδέσμους με τα ίδια άτομα, ως υπογάστριο των πολιτικών της φιλοδοξιών. Αξίζει αυτά «τα έργα και αι ημέραι» να τύχουν έρευνας με ένα μεταπτυχιακό, με πολλές πολλές υποσημειώσεις ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες, για να μην πέσει και το επίπεδο... Ξέρουν οι πανεπιστημιακοί των σαράντα χρόνων υπηρεσίας πώς εκδικείται η ιστορία τους συκοφάντες. (Προς τους διαχειριστές της σελίδας: Το ότι δεν δημοσιεύετε, ή μερικές φορές τροποπείτε κάποια σχόλιά μου, ουδόλως με ενδιαφέρει, γιατί τα υποβαλλόμενα τα δημοσιεύω στο προσωπικό μου blog http://ellenophonia.blogspot.gr/, καταγράφοντας το γεγονός της μη δημοσιεύσεως από μέρους σας).
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις του ΑΠΘ

Και η μόλις προ ολίγου δημοσίευση στο ESOS:
Να πώς έδρασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: Από τη μία καθυστερούσε, (σχεδόν είχε ακυρώσει) τις εξωτερικές αξιολογήσεις (συκοφαντώντας τα Πανεπιστήμια, ότι δεν δέχονται να αξιολογηθούν, (μέχρι και στην πρόσφατη συζήτηση στη Μορφωτικών και τη Βουλή αυτό λέγανε και κάποιοι πολύ «διαβασμένοι» βουλευτές μας, και ο σχεδόν πάντα απρεπώς ομιλών και τηλεοπτικώς Πάγκαλος, ο και παίζων επιτυχώς, δεν μπορώ να μην το σημειώσω, το ρόλο και του «λαγού») και από την άλλη δεν ενέκρινε (στοίβαζε κατά κυριολεξία τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, μεταξύ αυτών και τα Διακρατικά, στις αποθήκες του (έτσι, να φαίνεται ότι τα Ελληνικά ΑΕΙ δεν έχουν διεθνή παρουσία, ίσως γιατί δεν μπορούν, κι ας έχουμε περάσει οι περισσότεροί μας ένα μέρος των σπουδών μας στο εξωτερικό, κι ας έχουν τα Ελληνικά ΑΕΙ τη μεγαλύτερη ερασμιακή κίνηση μέσα στην ΕΕ), και... τα έστελνε πίσω μετά από παρέλευση έτους και πλέον) «γράφοντας» ότι δεν εγκρίνονται, γιατί τα Τμήματα δεν πέρασαν εξωτερική αξιολόγηση. Ουσιαστικά η Διαμαντοπούλου (συνεπικουρούντος και του αγαπητού Βασίλη Παπάζογλου και του ακριβοθώρητου Πανάρετου) έκανε το παν να μην εφαρμοσθεί ο νόμος Γιαννάκου, γι᾽ αυτό πάγωσε τους τετραετείς προγραμματισμούς, ακύρωσε το έργο της ΑΔΙΠ, δηλ. την εξωτερική αξιολόγηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, και πάγωσε τη μεταπτυχιακή έρευνα. Ας μην ειπωθεί τίποτα για τη χρηματοδότηση, το κούρεμα των αποθεματικών (για να μην τίθεται θέμα εξαιρέσεως των ΑΕΙ-ΤΕΙ από την κοινή μοίρα) και τις προκηρύξεις νέων θέσεων που χρονολογείται το πάγωμα από τον Αύγουστο του 2010 (δηλ. 0 από 0=0, κατά τα μηδενικά της Διαμαντοπούλου). Ο διορισμός των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ κτλ. είναι κάτι που ανάγεται στη βίωση του τραγικού των «ερριμένων» στο πουθενά του Σάρτρ. Κατά τα άλλα έκανε 70 τραπέζια των 20/30 ατόμων , και καναδυό συνδέσμους με τα ίδια άτομα, ως υπογάστριο των πολιτικών της φιλοδοξιών. Αξίζει αυτά «τα έργα και αι ημέραι» να τύχουν έρευνας με ένα μεταπτυχιακό, με πολλές πολλές υποσημειώσεις ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες, για να μην πέσει και το επίπεδο... Ξέρουν οι πανεπιστημιακοί των σαράντα χρόνων υπηρεσίας πώς εκδικείται η ιστορία τους συκοφάντες. (Προς τους διαχειριστές της σελίδας: Το ότι δεν δημοσιεύετε, ή μερικές φορές τροποπείτε κάποια σχόλιά μου, ουδόλως με ενδιαφέρει, γιατί τα υποβαλλόμενα τα δημοσιεύω στο προσωπικό μου blog , καταγράφοντας το γεγονός της μη δημοσιεύσεως από μέρους σας).
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις του ΑΠΘ

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 00:16 posted by Στέλιος Παπαδάς
Αγαπητή κ. Αντιπρύτανη,

σίγουρα στα έργα και ημέραι θα πρέπει χωρίς δισταγμό να προσθέσει ο κάθε λογικός πολίτης αυτή της χώρας και την πυγμή που επιδείξατε με γνωστούς και μη εξαιρετέους συναδέλφους σας προκειμένου να εμποδίσετε την εφαρμογή νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή .

Απάντηση συνέχεια  στο ESOS:

Οφείλετε, κ. Στέλιο Παπαδά, να τεκμηριώνετε το λόγο σας, για να διεκδικείτε και τον τίτλο του λογικού και τον τίτλο του πολίτη. Η αιτίασή σας πρέπει να έχει τα στοιχεία του πότε, πού, με ποιές ενέργειες, άλλως θα πω ότι κινείσθε σε ένα ομαδικό φαντασιακό χώρο σκοπευμένης παράκρουσης και ιδιοτέλειας, που επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος ότι στα ΑΕΙ δεν τηρούνται οι νόμοι, συν το ότι «μεταβαίνετε εις έτερον γένος», μεταφέροντας το ανύπαρκτο επιχείρημά σας σε γενικότητες ομαδικής ψυχοθεραπείας. Κοινώς συκοφαντείτε. Να είστε σίγουρος ότι, αν υπήρχε έστω και το παραμικρό τεκμήριο παραβάσεως καθήκοντος, θα είχα υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Αντιθέτως υπέστην τη βιαιότητα συγκεκριμένως και κατ᾽ επανάληψη, γιατί επεδίωξα μετά συνεπείας την εφαρμογή του νόμου, ως είχα χρέος. Η Ελληνική Πολιτεία παρέχει τα μέσα για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, τα ένδικα μέσα αμφισβήτησης, καθώς και τους τρόπους ελέγχου των οργάνων της. Κανείς όμως δεν θα μπορέσει να μου επιβάλει την άποψη ότι ο νόμος 4009, ακόμη και με τις πρόσφατες τροποποιήσεις, (με όσες ομαδούλες κι αν κάνει κι όσα κομματικοπολιτικά μέσα κι αν χρησιμοποιήσει), είναι ένας λειτουργικός νόμος, όπως εκείνος της κ. Γιαννάκου, τόσο κατά την καθημερινή πράξη ως προς την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία όσο και ως προς το κλίμα ασφάλειας και δικαιοσύνης για την αξιοπρέπεια των πάσης φύσεως συναδέλφων μου, πράγματα προϋποθετικά για την παραγωγή μη εξαρτημένης γνώσης, ακόμη και σε μια πτωχή πατρίδα.


Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Shanghairanking και ΑΠΘ

1. Εν DIALOGOS  μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ 16-8-12
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, χρόνια πολλά. Σας κοινοποιώ το σύνδεσμο της shanghairanking, όπου το Αριστοτέλειο καταγράφεται στις επιστήμες Engineering/Technology and Computer Sciences-2012 (http://www.shanghairanking.com/FieldENG2012.html) στη θέση 101-150, (ακριβώς κάτω από το Yale και αγκαλιά με το Boston, απ᾽ όπου εσχάτως είχαν προσαχθεί στην Αθήνα και αρκετοί σύμβουλοι, αν δεν κάνω λάθος για τα αγαθοεργά δρώμενα), ενώ συνολικά, μαζί με το Καποδιστριακό, το Αριστοτέλειο βρίσκεται στη θέση 301-400 (http://www.shanghairanking.com/ARWU2012.html). Mε σχεδόν 65% κάτω στη χρηματοδότηση και με υπερπερίσσευση των ανακριβειών και της παγκάλειας αγένειας παραμένετε/ουμε, παρά ταύτα, αστασιάστως δημιουργικοί.
Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους των διακεκριμένων επιστημών εύχομαι προς όλες κι όλους καλή συνέχεια, και καλή αντάμωση μέ τινας εξ υμών από βδομάδα,
Δέσπω Αθ. Λιάλιου

ΥΓ. Συνημμένο το ΦΕΚ των πρόσφατων τροποποιήσεων. Ασφαλώς θα χρειασθεί να εκδοθούν και Εγκύκλιοι, γιατί φοβούμαι, αλλιώς, μην, για κάποιες περιπτώσεις, περιμένουμε να ξαναγίνει της Άρτας το γιοφύρι...

ΦΕΚ 10-8-12, τεύχ. Α´, Αρ. Φ. 159

2.  Εν DIALOGOS  μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ 16-8-12
Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,
χωρίς να κάνω κατάχρηση χρόνου, 1) κοινοποιώ και τη σελίδα του Α.Π.Θ. στη Shanghairanking, όπου φαίνονται όλα, στοιχεία και δείκτες(http://www.shanghairanking.com/Institution.jsp?param=Aristotle%20University%20of%20Thessaloniki), κατά τα πλέον αξιόπιστα ηλεκτρονικά στοιχεία του ΑΠΘ και δη και της ΜΟ.ΔΙ.Π. Ασφαλώς η χρηματοδότηση, ο αριθμός όλων των εγγεγραμμένων φοιτητών και η μη δυνατότητα εγγραφής φοιτητών έξω από το εθνικό σύστημα εξετάσεων ή υποτροφιών συγκεκριμένων κατηγοριών, είναι τα πλέον αδύνατα σημεία κατά το υπό συζήτηση σύστημα κατατάξεων, τα οποία, σημειωτέον, εκφεύγουν και της διαχείρισης του ΑΠΘ. Χάριτας οφείλουμε στα πάσης φύσεως ερασμιακά και την Πρακτική, και ας μην αναλύσουμε τώρα πώς μπήκαν στο γύψο εδώ και δύο χρόνια τα πάσης φύσεως Μεταπτυχικά, και ιδίως τα διακρατικά. 2) Στη σελίδα της ΜΟ.ΔΙ.Π. (http://qa.auth.gr/) με τον κωδικό σας έχετε πρόσβαση σε όλες τις «καρτέλες» των παρουσιάσεων του ΑΠΘ, μηδέ των κατατάξεων εξαιρουμένων, που ενημερώνονται επιμόνως σχεδόν ανά εβδομάδα από τη Γραμματεία μου και τη ΜΟ.ΔΙ.Π., και στην ανάλυση κατά τις δημόσιες ημερίδες της ΜΟ.ΔΙ.Π., οι οποίες επίσης είναι ανηρτημένες. 3) Είναι εξάπαντος ιδιαίτατο γεγονός η σταθερή διάκριση σχεδόν καθ᾽ όλα τα είδη των κατατάξεων του Πολυτεχνείου μας και των συναφών, αν αναλογισθούμε ότι «ανέρχεται κατερχόμενο την κλίμακα» υπερβαίνον ακόμη και τα Πολυτεχνεία της Γερμανίας της Αριστείας των Milliarden Εuro (νομίζω στην παρούσα κατάταξη μόνο ένα προηγείται του ΑΠΘ). Γι᾽ αυτό είναι όμορφη κι η μέρα στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.
Καλό σας απόγευμα,
Δέσπω Αθ. Λιάλιου

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Περί αποσπάσεων σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας

Σχόλιο στο ESOS http://esos.gr/dimosia-ekpaidefsi/defterovathmia/item/29296-pask-deo-ypoyrgos-egrafe-kai-esvine-onomata-analoga-me-tis-pieseis-poy-toys-askoysan.htmlhttp: 


Υπάρχει κάτι το τραγικό στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚ, γιατί ξέρουν πολύ καλά οι συνδικαλιστές ότι είναι σχεδόν οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που είχαν αποσπασθεί στους φορείς και πέρσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι, και κάποιοι, ίδιοι μοιραίοι για τους υπόλοιπους, αποσπώνται διά βίου..., (ιδίως στους φορείς της Εκκλησίας, σάμπως και δεν πρέπει να απασχολήσει η Εκκλησία στρατιές άνεργων μεταπτυχιακών και διδακτόρων  Θεολογίας), ίσως μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν μπήκαν ποτέ σε τάξη. Τί τιμητικό... («Φώτα κι Αποκριές», κατά τη λαϊκή ρήση, ακόμα από την εποχή του μακαρίτη του Χριστόδουλου, και πιο παλιά, με διάκριση πρέπει να πω, γιατί εκείνοι οι δεσποτάδες ήταν άλλης στόφας άνθρωποι). Στην ίδια μοιραία θέση και η ΠΑΣΚ, που βγήκε μόλις φέτος να καταγγείλει τον κακό Αρβανιτόπουλο... (που, ως άνθρωπος τουλάχιστον, είναι ασύγκριτος εν σχέσει με όλους τους προηγηθέντες που θυμάμαι χρόνια και ζαμάνια). Έτσι φτιάχνονται Βιογραφικά, ισχυρές παρέες, η διαπλοκή των δια βίου παρατρεχάμενων, που κυκλώνουν την εκάστοτε αυλή της κομματικής - πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των ΜΜΕ, όχι γιατί φορείς της Εκκλησίας πάνε πίσω (τραγικό να το λέω, συνειδητά θρησκευάμενη...). Σ᾽ αυτούς ανήκουν κατά βάση και οι 550 που αποσπώνται σχεδόν διά βίου στα κεντρικά του Υπουργείου Παιδείας (χωρίς καμιά προκήρυξη, θαρρώ), που κάτι μου λέει ότι απαρτίζουν το δίχτυ που παράγει την εικονική πραγματικότητα στην ηγεσία του Υπουργείου, παρουσιάζοντες εαυτούς και ως άβουλα όντα. Και δεν συμπεριλαμβάνω σ᾽ αυτούς τους ειδικούς συμβούλους, μια ομάδα άκρως αγενών και επηρμένων συμπολιτών μας, που πολλοί εξ αυτών ενοχλούνται και μόνο που τους απευθύνεις το λόγο. (Αυτοί, ως ειδήμονες, απαντούν {που δεν απαντούν συνήθως} με βάση τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητά τους,  όσο κι αν πω με εξαιρέσεις). Σαράντα χρόνια μαστόρισσα σ᾽ αυτό το Υπουργείο, με προϋπηρεσία σχεδόν σ᾽ όλες τις βαθμίδες, είδαν κι είδαν τα ματάκια μου, και τώρα ο νους μου συνθέτει και ερμηνεύει την περιπέτεια όχι των γεροντότερων, παρά των ταλαιπωρημένων νεότερων. Γι᾽ αυτό, Κωστή, υπογράφουμε με το ονοματάκι μας το τρανό, ή δεν γράφουμε τίποτα, παρά λέμε: να το πάρει το ποτάμι, μήπως και γενεί καμιά φορά θάλασσα και κατακλυσμός και σβήσει τις ανομίες τις πολλές...

Υποβλήθηκε, αλλά δεν εγκρίθηκε, γι᾽ αυτό μέχρι σήμερα 26/8/12 δεν το αναρτήσανε. Ελευθεροτυπία γάρ...

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Σύνοδος Πρυτάνεων 31-7-2012

Ομόφωνο Ψήφισμα Έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων
Λαύριο, 31 Ιουλίου 2012
 Ο Νόμος 4009 / 2011 βύθισε τα Πανεπιστήμια σε κρίση. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με στόχο την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων, εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλει σειρά ρεαλιστικών προτάσεων υπέρβασης των αδιεξόδων. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αλλαγών που κατ’ ελάχιστον θεωρήθηκαν αναγκαίες συμπεριλαμβάνουν:
• Την ανάθεση μόνο εποπτικών και ελεγκτικών και κατ’ ουδένα τρόπο διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στο Συμβούλιο Ιδρύματος.
• Την άμεση και χωρίς προεπιλογή εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
• Την πλήρη αποκατάσταση της διεθνώς καθιερωμένης διοικητικής δομής, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα αποτελεί βασική ακαδημαϊκή μονάδα.
• Την θεσμική διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης της λειτουργίας των ΑΕΙ και της φοιτητικής μέριμνας.
• Την αλλαγή του συστήματος της ταξινομικής ψήφου μαζί με την ανάκληση των οργανωτικών επιτροπών των εκλογών.
Το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αυτές αλλαγές που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Αντίθετα, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, όπως αυτά των αποφασιστικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος, του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των εκλογικών διαδικασιών, της προεπιλογής από το Συμβούλιο των υποψηφίων για τα μονοπρόσωπα πανεπιστημιακά όργανα, καθώς και της θεσμικής διασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης. Διατηρεί τέλος διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας.
Το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ.
Οι διοικήσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων, παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα Ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ.