ELLENOPHONIA

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Κατά του Πανάρετου στρέφονται οι πανεπιστημιακοί

Με μηνυτήριες αναφορές κατά του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου απειλούν καθηγητές Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, εξαιτίας της στάσιμης κατάστασης που επικρατεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου, Ν. Σταυρακάκης, δήλωσε ότι: "Αποφασίστηκε να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά εναντίον του υπουργείου Παιδείας, εξ' αιτίας του αδικαιολόγητου παγώματος των εξελίξεων μελών Διδακτικού Προσωπικού που ουσιαστικά μπλοκάρει ολόκληρα ιδρύματα."
Ο υφυπουργός Παιδείας έστειλε έγγραφο προς όλα τα Πανεπιστήμια, στο οποίο αναφέρεται ότι: "Από έντονες διαμαρτυρίες ενδιαφερομένων σχετικά με την επιλεκτική επίσπευση ή μη των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ εκ μέρους των αρμοδίων πανεπιστημιακών οργάνων, σε τμήματα στα οποία επίκεινται εκλογές προέδρων και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας, παρακαλούμε να μεταθέσετε χρονικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών (π.χ. συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, ορισμό τριμελών εισηγητικών επιτροπών, κρίση κλπ.) μέχρι την ανάδειξη των Προέδρων των οικείων Τμημάτων της νέας ακαδημαϊκής περιόδου".
Από την πλευρά των πανεπιστημιακών ο Ν. Σταυρακάκης δήλωσε: "Συνάδελφοι χωρίς «πλάτες» και «συζύγους» μπλοκάρονται και αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. Το ότι το υπουργείο δεν υπογράφει τις εξελίξεις, αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα με ακαδημαϊκές συνέπειες. Δεν θα φορέσω εγώ μπότες στον κ. Πανάρετο".
Στη συνέχεια ο Σταυριανάκης υπογράμμισε: "Τα πανεπιστήμια πρέπει να ελέγχονται και να αξιολογούνται από ανεξάρτητη αρχή. Κι όλα αυτά που λέμε είναι μια επαναστατική αλλαγή. Η σημερινή ηγεσία όμως του υπουργείου Παιδείας δεν έχει δυνατότητα για τέτοια αλλαγή, γιατί θα πρέπει να σκοτώσει την μήτρα που την έχει γεννήσει. Έχουμε μειωμένες προσδοκίες για το τι θα προκύψει από το υπουργείο, όσον αφορά στον νέο νόμο, αν φυσικά προκύψει κάτι».
Απάντηση πρυτανικών αρχών στην επιστολή
Απόσυρση του σχετικού εγγράφου ζητά το Πρυτανικό Συμβούλιο του Α.Π.Θ. από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.  Ενώ ζητά από το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του πριν δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή στα πανεπιστήμια της χώρας λόγω της παράβασης των νόμιμα προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις προθεσμιών.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=272842


Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Οι πρυτάνεις ζητούν ανάκληση οδηγίας Πανάρετου
13-05-2011 - 11:21
 
Σε ανταρσία προχωρούν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ κατά του υπ. Παιδείας καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν εγκύκλιο του υφυπουργού κ. Ιωάννη Πανάρετου, στην οποία ζητεί από τα ΑΕΙ να αναβάλουν τις διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης πανεπιστημιακών. Ειδικότερα, σε επιστολή προς την υπουργό κ. Αννα Διαμαντοπούλου, το τριμελές προεδρείο της Συνόδου ζητά την ανάκληση της Οδηγίας του κ. Πανάρετου (εκδόθηκε στις 4/5), η οποία ανέφερε ότι υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες για επιλεκτική αντιμετώπιση διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων, σε Τμήματα στα οποία επίκεινται εκλογές προέδρων». Γι’ αυτό ο κ. Πανάρετος ζήτησε να «παγώσουν» οι σχετικές διαδικασίες σε όλα τα ΑΕΙ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογές. Το προεδρείο αναφέρει ότι «η εφαρμογή της Οδηγίας θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ λόγω της υπέρβασης των προθεσμιών εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης μελών ΔΕΠ». Και τονίζει: «Οι πρυτανικές αρχές δεν προτίθενται να διενεργήσουν έλεγχο νομιμότητας κατά παράβαση της νομοθεσίας».
Την ίδια στιγμή, σε παραίτηση φέρεται να εξαναγκάσθηκε από τη θέση του στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου κ. Απόστολος Γέροντας. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη γνωμοδότηση του κ. Γέροντα ότι άλλη εγκύκλιος του κ. Πανάρετου είναι παράνομη. Η παραίτηση ζητήθηκε από τον κ. Γέροντα στις αρχές της εβδομάδας, μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης στο φύλλο της «Κ» το περασμένο Σάββατο 7 Μαΐου.
VIA ALFAVITA

Δεν υπάρχουν σχόλια: