ELLENOPHONIA

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Άννα Παναγιωταρέα, Η σκληρή καθημερινότητα

Aristotle University

Blog της Άννας Παναγιωταρέα και των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η σκληρή καθημερινότητα 28/3/12


΄Αραγε πόσο καιρό έχει να πάει να ψωνίσει σ’ ένα σούπερ μάρκετ η υπουργός Ανάπτυξης …και τα λοιπά; Υποθέτω,  θα στέλνει κάποιον από το υπηρετικό προσωπικό για τέτοιου είδους πεζές ενασχολήσεις. Θα μου πείτε πώς είναι «λαϊκισμός» να ζητάμε από μία υπουργό να πηγαίνει ΚΑΙ στο σούπερ μάρκετ , όταν έχει  τόση δουλειά σ’ ένα υπουργείο. Μα, όσο κατέστρεφε το Υπουργείο Παιδείας δεν της ζήτησε κανείς να πάει «για ψώνια στον μπακάλη». Το πολύ- πολύ να της ζητούσαμε να πήγαινε σε κανένα σχολείο για να έβλεπε πώς τα παιδιά ασκούνται στα μαθήματα χωρίς βιβλία! Θα ήταν, ομολογουμένως,  εμπειρία από πρώτο χέρι! Το συζητάμε τώρα που και «το καλάθι νοικοκυράς» -του πατρός Παπανδρέου- ανήκει στο Υπουργείο στο οποίο -ατυχώς-προϊσταται, αφού δεν θυμάμαι σε καμία  κυβερνητική θέση να άφησε  κανένα έργο…Αν, λοιπόν, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου δεν γνωρίζει  πόσο τιμώνται τα βασικά προϊόντα, πώς θα αντιληφθεί ότι ο  μισθός που μας δίνει η κυβέρνηση του, δεν φτάνει ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο, όταν  οι τιμές είναι ανεξέλεγκτες. Από τη μια μέρα στην άλλη «κάτι τσιμπούν», που όμως αυτό το «κάτι» συμποσούμενο στο τέλος του μήνα αποτελεί μία γενναία αύξηση. Αν δηλαδή, ο μήνας ξεκινήσει με ένα προϊόν σε τιμή 2,3 και στο τέλος φτάσει σε 2,7 η διαφορά είναι σημαντική και δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί «πήρε αύξηση», όταν εμείς υφιστάμεθα συνεχείς μειώσεις. Οιαφορμές  εκ  της τιμής των καυσίμων, της ανόδου των τιμολογίων  ΔΕΗ δεν μπορεί να δικαιολογηθούν  για προϊόντα όπως πχ. είναι τα γαλακτοκομικά. Αλλά πού να γίνει  έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες-που  έχουν αποψιλωθεί από έμπειρο προσωπικό-  ώστε  να διαπιστωθεί πόσες τιμές κινούνται εντός ορίων «καρτέλ»…
Κάθε τόσο η κ. Υπουργός εκφράζει «την αγωνία της» για το που πηγαίνει ο «σοσιαλισμός», για το «πού πρέπει να πάνε οι μη ψηφίσαντες το μνημόνιο», για το «πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση Λ.Παπαδήμου και να μη γίνουν εκλογές». Ότι τρέμει το αποτέλεσμα της κάλπης της Α΄Αθηνών-και δικαίως- δεν υπάρχει  αμφιβολία. Οι εσωτερικές μετρήσεις του ΠΑΣΟΚ, την εμφανίζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι που  έστερξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- μεγαλοθύμως-  και  αφαιρέθηκε η Φώφη Γεννηματά από το ψηφοδέλτιο, ώστε να υπάρχει μία βέβαιη έδρα…
Τώρα η κ. Υπουργός  ασχολείται με την «πασχαλινή αγορά». Δεν λέω πώς δεν πρέπει να είναι μέλημά της αλλά με την καθημερινή αγορά σκέπτεται να κάνει τίποτε; Γιατί ώσπου να φτάσουμε στο Πάσχα το τερπνόν, μεσολαβούν 18 ημέρες αλλά εν τω μεταξύ, όσο κι αν είναι Σαρακοστή,το  «στήσιμο της κατσαρόλας» είναι  καθημερινή ανάγκη. Πριν , λοιπόν , επισκεφθεί -με την εθιμική φωτογράφιση-την κρεαταγορά για «να διαπιστώσει» επάρκεια, τι καλά θα ήταν αν  έλεγχε την καθημερινή ανεπάρκεια ελέγχου τιμών. Και αυτό μπορεί  να γίνει άμεσα. Δεν χρειάζεται διαγωνισμός, δεν χρειάζονται βιβλία, δεν χρειάζονται φωτοτυπίες…ούτε καν ο Πανάρετος, που δεν τον ξεχνούμε όσα χρόνια κι αν περάσουν…
A.Π

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ILIAS KETS NY: *** Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ILIAS KETS NY: *** Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Άννα Παναγιωταρέα, H δική μας ευθύνη

Η δική μας ευθύνη
Τι προσφέρεται για να γράψει κανείς σήμερα; Να καταδικάσει πχ. τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν στις παρελάσεις: Πρώτη φορά είδαμε αστυνομικούς να υπερασπίζονται τα σιδερένια κιγκλιδώματα με το σώμα τους, στο ύψος του Αγίου Παύλου, της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Τα λαμπερά νιάτα σε συνάρτηση με το σιδερένιο τείχος προστασίας των «επισήμων» ήταν εικόνα εφιαλτική. Από εκεί που στα δικά μας χρόνια η παρέλαση και η σημαιοφορία ήταν επιβεβαίωση της υψηλής απόδοσης στα μαθήματα και επιβράβευση του ήθους, σήμερα κατάντησε πολιτικό διακύβευμα: Οι μαθητές παρελαύνουν οργισμένοι, χωρίς να σέβονται τις αξίες που τιμούν με το «παρών» τους στον Αγνωστο Στρατιώτη. Οι δε «επίσημοι» ανασφαλείς, διστακτικοί και περίφοβοι ενώπιον της νέας γενιάς που, δίκαια, «απαιτεί τα εαυτής».
Προσφέρεται, επίσης, να ξεφουλκήσουμε εναντίον του κράτους, που και χτες ύψωσε «υψηλά τείχη» για να περιφρουρήσει τους «επισήμους» του στη στρατιωτική παρελάση. Λες και οι στρατευμένοι νέοι άνδρες που θα περνούσαν από μπροστά τους δεν έχουν την αίσθηση της ιστορικής στιγμής, ενώ οι θεατές βρίσκονται εκεί για να αποδείξουν στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ελλάδα δεν σέβεται την Ιστορία της.
Τί γίνεται; Τα έχουμε χαμένα ως χώρα; Οι «αρχές» βρίσκονταν κάτω από την τέντα, γιατί , σύμφωνα με το πρωτόκολλο εκεί έχουν θέση; Οι στρατιώτες παρέλασαν «επετειακά» και οι μαθητές γιατί το απαιτεί η μέρα; Οι Πολίτες κρατήθηκαν μακριά γιατί είθισται να αποδοκιμάζουν τους επισήμους; Εντέλει, μόνον ο «άγνωστος στρατιώτης» ως μη επώνυμος, ως μη επίσημος παρέμεινε στη θέση του, παρόλη την κόκκινη μπογιά που του εκσφενδονήθηκε κατά κεφαλή, σε προηγούμενη διαμαρτυρία;
Διαβάζω τους χαιρετισμούς των «επισήμων». Δεν χρειάζεται να ξέρεις να διαβάζεις κάτω από τις γραμμές για να αντιληφθείς τον πανικό που τους κατέχει: Φταίνε οι ευρωπαίοι «που μας κακομεταχειρίζονται». «Εμείς, ενώπιον τόσων εχθρών θα νικήσουμε». Αλλά δεν τόλμησε να βγεί μπροστά ένας τους για να προσθέσει: «…αφού πρώτα νικήσουμε τους εαυτούς μας». Απλούστατα, γιατί κανείς δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του: Οι μεν πολιτικοί ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης και εν ονόματι της « της ελπίδας, της αισιοδοξίας» έχουν στυλωμένο το βλέμμα στην κάλπη. Ο ανώτατος άρχοντας έχοντας υποστεί την αδόκιμη αποδοκιμασία της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει ότι ο αγώνας είναι να αποδείξουμε στους «ξένους» ότι άδικα μας κακομεταχειρίζονται. Ο πρωθυπουργός πιστεύει στη «νίκη», εφόσον εξακολουθήσει να είναι και στο μέλλον πρωθυπουργός. Κι εμείς, που σταθήκαμε κοιτάζοντας από μακριά, ελάχιστα συνειδητοποιήσαμε την ευθύνη των επιλογών μας: Τους «καταστροφείς», «τους κηπουρούς», τους «ανίδεους», «τους απάτριδες», τους «άχρηστους», τους «προδότες», τους «ερασιτέχνες», τους…τους…τους κάτω από την τέντα, ακούμε από το 1974 και μετά συνεχώς. Τους χειροκροτήσαμε, ενθουσιαστήκαμε. Τους ψηφίσαμε. Τους παραδώσαμε την εξουσία. Δεν έχουμε καμιά ευθύνη;
Συμπέρασμα από τις δυο κατηφείς παρελάσεις: Ας προετοιμαστούμε ώστε στις εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον των παιδιών μας, να ψηφίσουμε συνειδητά υπέρ πατρίδος, παραμερίζοντας τις κομματικές αγκυλώσεις του παρελθόντος μας. Ας αναλάβουμε πρώτοι τη δική μας κολοσσιαία ευθύνη, πριν ως Επιμηθείς, την αναζητήσουμε στους «όποιους άλλους».
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 26 Μαρτίου 2012
(Αντιγραφή από τη Φατσόβιβλο, με την άδεια της συγγραφέως)

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Συμεών Πασχαλίδης, Μία απάντηση στη νοοτροπία της καπηλείας των θεσμικών οργάνων του Αριστοτελείου

Α´. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ
Αγαπητοί κύριοι,
λαμβάνω την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω μαζί σας εκ του θεσμικού μου ρόλου ως Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Και τούτο, διότι με έκπληξη ανέγνωσα το Δελτίο Τύπου που αποστείλατε σε μένα, όπως και σε μια σειρά από άλλους αποδέκτες, όπου εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής της Στρογγυλής Τράπεζας «Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο», το «Μεταπτυχιακό σεμινάριο Μαθημάτων των Τομέων: "Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας" και "Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης" του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ». Οφείλω να σας ενημέρωσω ότι τέτοιο Σεμινάριο δεν υφίσταται θεσμικά, αφού ποτέ δεν υποβλήθηκε σχετική αίτηση στην Γεν. Συνέλευση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ώστε να λάβει την απαιτούμενη έγκριση, όπως έχει συμβεί με το Σεμινάριο Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας, το οποίο λειτουργεί από το 2006 με σχετική απόφαση της Γεν. Συνέλευσης του Τμήματός μας. Επιπλέον, οφείλω να σας πληροφορήσω ότι τόσο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματός μας όσο και σε όλα τα ΠΜΣ των ΑΕΙ, τα οποία λειτουργούν με βάση το νόμο 3685/2008, δεν υφίστανται Τομείς. Κατά συνέπεια είναι ανακριβές στο Δελτίο Τύπου που αποστείλατε και στη συνημμένη αφίσα για τη Στρογγυλή Τράπεζα, ότι φορέας συνεργασίας είναι κάποιο, μη υφιστάμενο θεσμικά, Σεμινάριο του ΠΜΣ που έχω την τιμή να διευθύνω, για την ύπαρξη του οποίου δεν είχα ποτέ καμία ενημέρωση και από κανένα συνάδελφο που διδάσκει στο εν λόγω Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. Είναι επίσης ανακριβές ότι το «Σεμινάριο» αυτό αφορά σε μαθήματα μη υφιστάμενων Τομέων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Άλλωστε, στην τελευταία αναμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού του ΠΜΣ του Τμήματός μας, που εγκρίθηκε ομοφώνως από τη ΓΣΕΣ του και από τη Σύγκλητο Ειδικής Σύνθεσης του ΑΠΘ κατά τις αρχές του παρόντος ακαδημαϊκού έτους, δεν συμπεριλήφθηκε κανένα τέτοιο Σεμινάριο, ούτε και υφίστανται Τομείς στη λειτουργία του ΠΜΣ, παρά μόνον ειδικεύσεις.
Κατά συνέπεια, το ορθό είναι να αναφέρονται μαθήματα ειδικεύσεων και ειδικότερα, με βάση τους συμμετέχοντες στην Στρογγυλή Τράπεζα συναδέλφους, των ειδικεύσεων «Κανονικού Δικαίου» και «Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού».
Σας παρακαλώ να διορθώσετε την εσφαλμένη αναγραφή των ανωτέρω και να επανακοινοποιήσετε στους αποδέκτες σας την ανακοίνωσή σας, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη «χρήση», η οποία σαφώς και παραβιάζει σχετικές ρήτρες της πανεπιστημιακής νομοθεσίας, δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες από κανέναν εκ των συνδιοργανωτών της. Σε αντίθετη περίπτωση, με λύπη μου θα διαπιστώσω ότι δεν ισχύει η πεποίθηση μου αυτή.

Με εκτίμηση,

Σίμος Πασχαλίδης
Διευθυντής ΠΜΣ Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

ΣΗΜ. Προς την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου




 AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Αξιότιμε κ. Πασχαλίδη,

Λυπάμαι, αλλά είμαι παντελώς αναρμόδιος να αποφασίσω περί θεμάτων οργάνωσης μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. Νομίζω, λοιπόν, πως το ηλεκτρονικό σας μήνυμα έχει λάθος αποδέκτη: αντί για εμένα θα έπρεπε να απευθυνθεί στα εμπλεκόμενα με την εκδήλωση μέλη ΔΕΠ του Τμήματός σας.

Επιτρέψετε μου, επιπλέον, να παρατηρήσω ότι ενώ το μήνυμά σας, στο οποίο επικαλείστε ζητήματα τάξεως, μας εστάλη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Πέμπτη το βράδυ 22-3-2012, στις 10.30, και επομένως λογικό θα ήταν να αναμένετε, έστω και για λίγο, τις τυχόν διευκρινίσεις και εξηγήσεις μας, το ίδιο βράδυ, λίγα λεπτά της ώρας αργότερα, το περιεχόμενο του μηνύματός σας είχε ήδη αναρτηθεί σε ιδιωτικό ιστολόγιο (και την επομένη σε πλειάδα ιστολογίων και ιστοσελίδων του θρησκευτικού-εκκλησιαστικού χώρου), και μάλιστα με τον ηχηρό και καθόλου φιλικό τίτλο: "Μία απάντηση στη νοοτροπία της καπηλείας των θεσμικών οργάνων του Αριστοτελείου".

Για την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, πάντως, και για εμένα προσωπικά, πέρα και πριν από όλα αυτά, προέχει ο θεολογικός διάλογος και η ακαδημαϊκή ελευθερία της οποίας κατεξοχήν χώρος έκφρασης και προστασίας είναι το Πανεπιστήμιο και οι πάσης φύσεως ακαδημαϊκοί θεσμοί. Ελπίζω να συμμερίζεστε και εσείς τις ίδιες αξίες και προτεραιότητες.

Με εκτίμηση,

Παντελής Καλαϊτζίδης,

Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου



Β´. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ
Αγαπητέ κύριε Καλαϊτζίδη,
ενώ σκεφτόμουν αν θα σας απαντούσα ή όχι, έλαβα το δεύτερο, εν μέρει διορθωμένο Δελτίο Τύπου για την προγραμματιζόμενη Στρογγυλή Τράπεζά σας, με συνημμένο το ηλεκτρονικό μήνυμα που μου αποστείλατε σήμερα το μεσημέρι. Επειδή θα το χαρακτήριζα χωρίς περιστροφή «φιλόψογον» και «υπεκφεύγον», με επικοινωνιακή και μόνο σκοπιμότητα, αναγκάζομαι να σας απαντήσω με τον ίδιο «ανοικτό» τρόπο, δηλ. κοινοποιώντας το μήνυμά μου στους παραλήπτες του δικού σας.
Θα παραθέσω καταρχήν το πρώτο μήνυμα που σας απέστειλα την Πέμπτη το βράδυ, ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις και να γίνει κατανοητή η χρονική αλληλουχία των γεγονότων:

«Αγαπητοί κύριοι,
λαμβάνω την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω μαζί σας εκ του θεσμικού μου ρόλου ως Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Και τούτο, διότι με έκπληξη ανέγνωσα το Δελτίο Τύπου που αποστείλατε σε μένα, όπως και σε μια σειρά από άλλους αποδέκτες, όπου εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής της Στρογγυλής Τράπεζας «Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο», το «Μεταπτυχιακό σεμινάριο Μαθημάτων των Τομέων: "Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας" και "Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης" του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ». Οφείλω να σας ενημέρωσω ότι τέτοιο Σεμινάριο δεν υφίσταται θεσμικά, αφού ποτέ δεν υποβλήθηκε σχετική αίτηση στην Γεν. Συνέλευση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ώστε να λάβει την απαιτούμενη έγκριση, όπως έχει συμβεί με το Σεμινάριο Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας, το οποίο λειτουργεί από το 2006 με σχετική απόφαση της Γεν. Συνέλευσης του Τμήματός μας. Επιπλέον, οφείλω να σας πληροφορήσω ότι τόσο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματός μας όσο και σε όλα τα ΠΜΣ των ΑΕΙ, τα οποία λειτουργούν με βάση το νόμο 3685/2008, δεν υφίστανται Τομείς. Κατά συνέπεια είναι ανακριβές στο Δελτίο Τύπου που αποστείλατε και στη συνημμένη αφίσα για τη Στρογγυλή Τράπεζα, ότι φορέας συνεργασίας είναι κάποιο, μη υφιστάμενο θεσμικά, Σεμινάριο του ΠΜΣ που έχω την τιμή να διευθύνω, για την ύπαρξη του οποίου δεν είχα ποτέ καμία ενημέρωση και από κανένα συνάδελφο που διδάσκει στο εν λόγω Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. Είναι επίσης ανακριβές ότι το «Σεμινάριο» αυτό αφορά σε μαθήματα -μη υφιστάμενων- Τομέων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Άλλωστε, στην τελευταία αναμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού του ΠΜΣ του Τμήματός μας, που εγκρίθηκε ομοφώνως από τη ΓΣΕΣ του και από τη Σύγκλητο Ειδικής Σύνθεσης του ΑΠΘ κατά τις αρχές του παρόντος ακαδημαϊκού έτους, δεν συμπεριλήφθηκε κανένα τέτοιο Σεμινάριο, ούτε και υφίστανται Τομείς στη λειτουργία του ΠΜΣ, παρά μόνον ειδικεύσεις.
Κατά συνέπεια, το ορθό είναι να αναφέρονται μαθήματα ειδικεύσεων και ειδικότερα, με βάση τους συμμετέχοντες στην Στρογγυλή Τράπεζα συναδέλφους, των ειδικεύσεων «Κανονικού Δικαίου» και «Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού».
Σας παρακαλώ να διορθώσετε την εσφαλμένη αναγραφή των ανωτέρω και να επανακοινοποιήσετε στους αποδέκτες σας την ανακοίνωσή σας, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη «χρήση», η οποία σαφώς και παραβιάζει σχετικές ρήτρες της πανεπιστημιακής νομοθεσίας, δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες από κανέναν εκ των συνδιοργανωτών της. Σε αντίθετη περίπτωση, με λύπη μου θα διαπιστώσω ότι δεν ισχύει η πεποίθηση μου αυτή.

Με εκτίμηση,

Σίμος Πασχαλίδης
Διευθυντής ΠΜΣ Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας»

Καί έρχομαι τώρα στο σημερινό μήνυμά σας, ξεκινώντας από την τελευταία, άνευ ερείσματος, επισήμανσή σας ότι «πέρα και πριν από όλα αυτά, προέχει ο θεολογικός διάλογος και η ακαδημαϊκή ελευθερία της οποίας κατεξοχήν χώρος έκφρασης και προστασίας είναι το Πανεπιστήμιο και οι πάσης φύσεως ακαδημαϊκοί θεσμοί». Η κοινότυπη αυτή δήλωσή σας είναι άνευ αντικειμένου -πολλώ δε μάλλον το συνοδευτικό υπονοούμενο «Ελπίζω να συμμερίζεστε και εσείς τις ίδιες αξίες και προτεραιότητες»-, αφού δεν σας ζήτησα να ματαιώσετε την Στρογγυλή Τράπεζα, αλλά σας παρακάλεσα «να διορθώσετε την εσφαλμένη αναγραφή των ανωτέρω και να επανακοινοποιήσετε στους αποδέκτες σας την ανακοίνωσή σας». Αυτό το έπραξα μετά την ανάγνωση του ανακριβούς Δελτίου Τύπου που εκδώσατε την Πέμπτη το απόγευμα και κατά παράκληση πολλών συναδέλφων του Τμήματος και των δύο Τομέων τους οποίους εμφανίζετε ως συνδιοργανωτές. Και ορθώς απευθύνθηκα σε εσάς, αφού, και στην αφίσα που επισυνάψατε, ως κύριος διοργανωτής της εκδήλωσης εμφανίζεται η Ακαδημία σας και ως συνεργαζόμενο το «Μεταπτυχιακό σεμινάριο μαθημάτων…».
Για το αν η απάντησή μου αναρτήθηκε σε ιδιωτικό ιστολόγιο 35 λεπτά αργότερα, θα μου επιτρέψετε να δηλώσω, όπως κι εσείς στο μήνυμά σας, «παντελώς αναρμόδιος». Κοινοποίησα το μήνυμά μου σε όσους συναδέλφους απευθύνθηκαν σε μένα για την ανακοίνωσή σας και πέραν αυτού ουδέν. Επιτρέψτε μου όμως να σας δηλώσω, μετά και από το σημερινό μήνυμά σας, ότι τείνω να συμμερισθώ τον τίτλο που δόθηκε εκεί. Και τούτο, διότι τόσο εσείς όσο και το πρόσωπο που προώθησε τη σχετική Πρόσκληση, μετά από εσάς, στο ηλεκτρ. ταχυδρομείο των μελών του Τμήματος, κάνατε λόγο για συνδιοργάνωση με «το Σεμινάριο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που πραγματοποιείται με την συνεργασία των Τομέων Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας και Λειτουργικής, Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης». Τίποτε πιο ανακριβές από αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα ΑΕΙ και δη στα Τμήματα που λειτουργούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το πάσης φύσεως σχετικό προπτυχιακό και μεταπτυχιακό έργο ανατίθεται στα μέλη ΔΕΠ από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τομέων και εγκρίνεται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως πληροφορήθηκα από τους διευθυντές των δύο ανωτέρω Τομέων, ποτέ δεν συζητήθηκε και συνεπακόλουθα δεν λήφθηκε απόφαση των δύο Τομέων για διοργάνωση κοινού Σεμιναρίου, ούτε, πολύ περισσότερο σε συνεργασία με άλλο φορέα, όπως η Ακαδημία σας. Γι αυτό και σας έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα ότι η εν λόγω εκδήλωσή σας πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας σας με τους συναδέλφους κάποιων ειδικεύσεων του ΠΜΣ του Τμήματός μας, οι οποίοι ασφαλώς έχουν την απόλυτη ελευθερία και αυτοδυναμία στην οργάνωση της διδασκαλίας των μαθημάτων τους.
Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, τότε λυπούμαι ειλικρινά, κύριε Καλαϊτζίδη. Δείχνετε να αγνοείτε επιμελώς ότι και ο «τύπος» συνιστά ουσιώδες τμήμα της «ουσίας» και την διαφυλάσσει.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας,

Αν. Καθηγητής Σ. Πασχαλίδης





Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Διεθνείς κατατάξεις και Α.Π.Θ.

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Α. Το θέμα των διεθνών κατατάξεων δεν είχε απασχολήσει το Α.Π.Θ. προ του Σεπτεμβρίου 2010, ή μάλλον οι διοικήσεις του Α.Π.Θ. (τουλάχιστον μέχρι την Πρυτανεία του μακαριστού Γιάννη Αντωνόπουλου που έχω προσωπική γνώση) ήταν αρνητικά διακείμενες. Η θέση αυτή είναι ευεξήγητη, καθότι το Α.Π.Θ., όπως και όλα τα εν Ελλάδι ΑΕΙ –ΤΕΙ, περιορίζονται από το σύστημα εισαγωγής φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άρα η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών (ένας από τους έμμεσους [ή και άμεσους] στόχους των συστημάτων κατάταξης) εκφεύγει του σκοπού υπάρξεως ενός δημόσιου ΑΕΙ εν Ελλάδι. Οι αλλοδαποί φοιτητές μας εγγράφονται, ως γνωστόν, όχι ως ιδιώτες αλλά ή ως υπότροφοι ή μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ως εκ τούτου η συμμετοχή στα συστήματα κατατάξεων, ουσιαστικώς η ανταπόκριση με την αποστολή στοιχείων, ηλεκτρονικών συνεντεύξεων, παρεμβάσεων για διόρθωση στοιχείων, μάλλον είχε θεωρηθεί κατά το παρελθόν χαμένος κόπος, συν το γεγονός ότι απαιτεί καλό χειρισμό Η/Υ και συνεπή απάντηση στα mails. Αν κάποιος δεν μπει σε μια τέτοια διαδικασία τότε η άποψη ότι πρέπει να διατίθεται και ένα χρηματικό ποσό ύψους, κατά τα θρυλούμενα, τουλάχιστον 30.000Ε, καθιστά ακόμη και μία προκαταρκτική συζήτηση ατελέσφορη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υφίστανται και περισσότερο επινοητικοί τρόποι αποφυγής χρηματικής καταβολής με την επιλεκτική συμμετοχή.

Β. Η ανάγκη συμμετοχής στις διεθνείς κατατάξεις προήλθε από την επιτακτική ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης του δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο και της συνειδητοποίησης για ανάγκη μελέτης των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου, που αποτέλεσαν κεντρικό άξονα του πρυτανικού μας σχήματος. Έτσι με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε "Επιτροπή Παρακολούθησης των Διεθνών συστημάτων Κατάταξης και Ταξινόμησης Πανεπιστημίων" (συνεδρίαση ΠΣ 1496/5-10-2010, έγγραφο Α.Π.Θ. υπ. αριθμ. Πρωτ. 14860/1-11-2010), με Πρόεδρο τη γράφουσα, Αντιπρόεδρο τον Καθ. κ. Γ. Ζώτο, μέλη τους Καθ. κ. Γ. Καρακιουλάκη, κ. Μ. Λαζαρίδου, κ. Δ. Ραπτόπουλο και διοικητική-γραμματειακή υποστήριξη από τις κ. Π. Αναστασίου-Μόσχου, τ. Προϊσταμένη της Δ/νσης Διοικητικού και κ. Αλεξάνδρα Τζανεράκη, υπάλληλο του Γραφείου της Πρυτανείας. Πάντως μέχρι σήμερα  η δράση υλοποιήθηκε με τη συμβολή του κ. Ζώτου σε σχέση με την QS, με τον οποίο παραμένει η επικοινωνία και μετά την αποχώρησή του από το Α.Π.Θ., ο οποίος με προσωπική πρωτοβουλία είχε απαντήσει στην QS το ακαδ. έτος 2009-10 για το Τμήμα του. Για τη συλλογή των στοιχείων, την ενγένει αλληλογραφία, την αλληλογραφία με τους φορείς των διεθνών κατατάξεων, τη μελέτη της βιβλιογραφίας και την οργάνωση του ηλεκτρονικού αρχείου προς συγκρότηση βάσης δεδομένων εργάσθηκαν και εργάζονται μέχρι σήμερα η κ. Τζανεράκη και οι συνεργάτισσες του ερευνητικού έργου της Αντιπρυτανείας Ακαδημαϊκών κ. Χριστίνα Μαντασασβίλη, και part time η υποψ. Διδ. κ. Ιωάννα Γιαννακοπούλου και ουδείς έτερος. Σημειώνεται ότι το Α.Π.Θ. δεν διέθεσε χρήματα για καμία συνδρομή και έχει σταθερό προσανατολισμό για συντονισμένη συμμετοχή κυρίως στις ευρωπαϊκές κατατάξεις με πολύ στοχευμένη συνεδριακή συμμετοχή και παρέμβαση ως προς τους δείκτες (εξ ου και η 158η θέση).
Η παράλληλη βέβαια ενεργοποίηση του ερευνητικού έργου της ΜΟ.ΔΙ.Π, στο οποίο μεταξύ άλλων μετέχουν και οι προαναφερθέντες συνάδελφοι και η σύμπτωση της γραμματειακής υποστήριξης αμφοτέρων των δράσεων (ΜΟ.ΔΙ.Π- Επιτροπή κατατάξεων) από την κ. Τζανεράκη δεν πρέπει να παράγουν ανακρίβειες για τη δράση και τη συμβολή των επιμέρους προσώπων. Επ᾽ αυτού παρατίθενται από τον υποβληθέντα στη Σύγκλητο και την Επιτροπή Ερευνών Απολογισμό της Αντιπρυτανείας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού για το διάστημα 1-9-10/29-7-11 τα αφορώντα στις κατατάξεις, επιλέξει και περιληπτικώς:

«… 2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Κρίθηκε απαραίτητη η παρακολούθηση των διεθνών συστημάτων κατάταξης και ταξινόμησης των ΑΕΙ, αλλά και η συμμετοχή του ΑΠΘ, όπου κρίνεται σκόπιμο, προκειμένου τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται να παρέχονται από το ίδιο το ΑΠΘ και να είναι έγκυρα και αξιόπιστα.

Μέχρι σήμερα

1. Καταγραφή αναγνωρισμένων φορέων κατάταξης και ταξινόμησης, και περιγραφή κριτηρίων, μεθοδολογίας κλπ.

2. Επικοινωνία με αναγνωρισμένους φορείς κατάταξης διεθνώς.

3. Αποστολή πληροφοριών στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

4. Συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής U-MULTIRANK (αποστολή στοιχείων Δεκέμβριος 2010).

•  Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για το Ίδρυμα με συλλογή στοιχείων από τις υπηρεσίες της Διοίκησης και από τα Τμήματα.
•  Συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών.
•  Συμπλήρωση ερωτηματολογίων από φοιτητές των παραπάνω Τμημάτων.
•  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας, το πρόγραμμα είναι υλοποιήσιμο (όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο), αλλά λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα.
•  Αρχές του φθινοπώρου θα σταλούν στα μετέχοντα Ιδρύματα τα στοιχεία/αποτελέσματα που τα αφορούν.

5. Συμμετοχή στη διαδικασία διεθνούς κατάταξης του Οργανισμού QS.

•  Συλλογή από τα μέλη ΔΕΠ όλων των τμημάτων των στοιχείων προτεινόμενων Academic Reviewers από όλο τον κόσμο (Ιανουάριος 2011- σύνολο 622- θεωρείται ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός για πρώτη φορά).
•  Επικοινωνία με όλα τα Επιμελητήρια που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη για συλλογή στοιχείων Employer Reviewers (λίγα λόγω ανεπάρκειας χρόνου).
•  Συμπλήρωση ιδρυματικού ερωτηματολογίου, με συλλογή στοιχείων από όλα τα Τμήματα (ερευνητική δραστηριότητα, ετεροαναφορές κλπ). Δεν έχουν απαντήσει 3 από τα 42 Τμήματα, ενώ η ανταπόκριση των υπολοίπων αφενός ανέρχεται περίπου στο 60%-70%, αφετέρου -για την πλειονότητα των Τμημάτων- επιτεύχθηκε μετά από επανειλημμένες οχλήσεις.
•  Συστηματική παρακολούθηση των θεματικών κατατάξεων και ενημέρωση της κοινότητας του ΑΠΘ.
•  Στενή επικοινωνία με αρμοδίους της QS και απόκτηση πληροφοριών προ της δημοσιοποίησής τους (θέσεις Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Γεωλογίας).

6. Συμμετοχή στη διαδικασία διεθνούς κατάταξης του Πανεπιστημίου της Σανγκάης (Center for World-Class Universities του Shanghai Jiao Tong University) (Μάρτιος 2011).

7. Συμμετοχή σε 2 Διεθνή Συμπόσια για τις κατατάξεις των Πανεπιστημίων (Βρυξέλλες, Απρίλιος 2011 και Παρίσι, Μάιος 2011).

Με τις παραπάνω ενέργειες επιτεύχθηκε η συλλογή στοιχείων που μέχρι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμα στην κεντρική Διοίκηση. Έτσι έχουν συγκεντρωθεί και ενοποιηθεί οι διακρίσεις -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών, τα ερευνητικά προγράμματα (με δημοσιεύσεις) που έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με τη βιομηχανία, καθώς  και οι πατέντες –που δεν ήταν καταχωρημένα στη βάση της Επιτροπής Ερευνών.

Δεδομένου ότι η εν λόγω πληροφόρηση είναι σημαντική για την αναγνώριση του έργου των μελών του ΑΠΘ, αποφασίστηκε –στο πλαίσιο της ΜΟ.ΔΙ.Π- τα συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς επίσης και όλες οι δραστηριότητες των Τμημάτων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, να συλλέγονται συστηματικά και να δημιουργηθούν οι ανίστοιχες βάσεις δεδομένων».


Ασφαλώς πάνω και πέραν από κάθε στοιχείο και οργάνωση παραμένουν οι συνάδελφοι όλων των κατηγοριών, οι υπάλληλοι, οι φοιτητές του Α.Π.Θ., όλοι οι προϋπάρξαντες και οι αδιαλείπτως μοχθούντες προς φιλοκαλία.
Συναδελφικά,

Δέσπω Αθ. Λιάλιου

ΣΗΜ.: Παρέμβαση στο DialogosΑγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Δ. Λιάλιου, Ψηφίσματα της Έκτακτης Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. με αριθμό 2844/14.03.2012

Ψηφίσματα της Έκτακτης Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. με αριθμό 2844/14.03.2012

Μαρ
14
Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Οι Πρυτανικές Αρχές σας ενημερώνουν ότι η Σύγκλητος στην αριθμ. 2844/14.03.2012  έκτακτη  συνεδρίασή της, με μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης «Σχετικά με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Α.Π.Θ.» αποφάσισε τα παρακάτω ψηφίσματα:

Ψήφισμα 1.
 Η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων που οδήγησαν στη ματαίωση των εκλογών για Συμβούλιο Διοίκησης, εκφράζει, αν και αυτονόητα, την αποδοκιμασία της για οποιαδήποτε πράξη παρεμπόδισης έκφρασης της ελεύθερης γνώμης στον ακαδημαϊκό χώρο.
Επισημαίνει ότι μια αστυνομική παρέμβαση στις περιπτώσεις αυτές, θεμιτή κατά τον ισχύοντα νόμο, θα αποτελούσε  πάντως επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης.
Πιστεύει ότι όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών, ώστε μια μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο να μην έχει ως ορόσημο διχασμό  και συγκρούσεις.
Απευθύνουμε προς όλους, τόσο προς τους φορείς νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, όσο και προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την έκκληση να προταχθεί ο ουσιαστικός διάλογος για τις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες, πολύ περισσότερο σήμερα που υπάρχουν ώριμες και επεξεργασμένες  θέσεις.
Η Σύγκλητος θεωρεί ως εκ τούτου, ότι η Οργανωτική Επιτροπή για τις εκλογές Συμβουλίου του ΑΠΘ έχει περατώσει το έργο της και ότι οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου.

Ψήφισμα 2
Στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διακοπή της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής για τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης στις 8-2-2012, μηνύονται εκλεγμένοι σε Δ.Σ. Συλλόγων μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενοι και φοιτητές του Α.Π.Θ.
Θεωρούμε ότι η δίωξη συνδικαλιστών, καθηγητών, εργαζομένων, φοιτητών, και μάλιστα με ατεκμηρίωτες καταγγελίες, συνιστά πλήγμα των ακαδημαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών.
Οι Πρυτανικές Αρχές,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Σ. Παυλίδης, Το Αριστοτέλειο στη θέση 158

TO AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΤΟ 2012 ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΕΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ 158 ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
Στη γενικευμένη αμφισβήτηση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, το επιχείρημα του ανίκανου και διεφθαρμένου δημόσιου πανεπιστημίου αναπαράχθηκε και πολλαπλασιάστηκε από τα ΜΜΕ. Μια μόνο απάντηση από τις πολλές :

Μεταξύ 20.372 Ανωτάτων ιδρυμάτων του κόσμου το Α.Π.Θ. ΑΝΕΒΗΚΕ   από την  407Η ΘΕΣΗ (2011) στην 158Η (2012). Κατατάσσεται στο 0.78% καλύτερο ποσοστό Παγκοσμίως και είναι 1ο μεταξύ 23 Ελληνικών Πανεπιστημίων και 64 συνολικά Ιδρυμάτων της χώρας. Η Ελλάδα είναι στις 50  καλύτερες χώρες στην Ανώτατη Εκπαίδευση (44η) συνολικά στον κόσμο, μεταξύ 238 χωρών.

Στην ταξινόμηση webometrics  (9/3/12) εμφανίζονται από την ΕΛΛΑΔΑ 64  ιδρύματα (13 περισσότερα από το 2011) εκ των οποίων: 23 Πανεπιστήμια, 16 ΤΕΙ, 20 ιδιωτικές δομές, 2 στρατιωτικές ακαδημίες, 2 ωδεία και ένα «άλλο».

Για τα πανεπιστήμια

Α. Οι πρώτες 30 θέσεις του πίνακα καλύπτονται από δημόσια ανώτατα ιδρύματα.

Β. Στις 15 πρώτες θέσεις βρίσκονται μόνο δημόσια πανεπιστήμια

Γ. Πέντε (5) πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Πατρών, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Κρήτης) βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%.

Δ. Άλλα τρία (3) πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Αιγαίου και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.

Ε. Άλλα έξι (6) ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (Θεσσαλίας, ΟΠΑ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας, Πειραιώς και Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

Στ. Μεταξύ 2011 και 2012, 18 από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, η αύξηση αυτή είναι εντυπωσιακή.

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΧΘΟΥΝ, ΑΓΑΠΟΥΝ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ή ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΟΙΔΟΡΟΥΝ, !!……..!...?

Αν και οι  διεθνείς λίστες ταξινόμησης είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα θα ήταν δυνατόν να βρεθούν εκείνα τα αντικειμενικά  κριτήρια που θα αντανακλούσαν με αξιοπιστία την πραγματικότητα του κάθε ιδρύματος. Αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, αλλά οι υπάρχουσες κατατάξεις έχουν πολύ μεγάλη απήχηση ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς, φοιτητές ΜΜΕ και τον κόσμο.

Στην ταξινόμηση του world ranking universities (http://www.webometrics.info/) που περιλαμβάνει το «σύνολο» των αντίστοιχων ιδρυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που μπορεί να δώσει μια συνολική εικόνα της κατάστασης (στο πλαίσιο της λογικής μιας ταξινόμησης)  εμφανίζονται και αξιολογούνται-ταξινομούνται  σε αυτή τη λίστα  συνολι8κά 20.372 ιδρύματα.

Το πλήρες κείμενο  στην ιστοσελίδα του Δικτύου του Πανεπιστημίου Πάτρας: http://hepnet.upatras.gr/

Σπύρος Β. Παυλίδης