ELLENOPHONIA

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Διεθνείς κατατάξεις και Α.Π.Θ.

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Α. Το θέμα των διεθνών κατατάξεων δεν είχε απασχολήσει το Α.Π.Θ. προ του Σεπτεμβρίου 2010, ή μάλλον οι διοικήσεις του Α.Π.Θ. (τουλάχιστον μέχρι την Πρυτανεία του μακαριστού Γιάννη Αντωνόπουλου που έχω προσωπική γνώση) ήταν αρνητικά διακείμενες. Η θέση αυτή είναι ευεξήγητη, καθότι το Α.Π.Θ., όπως και όλα τα εν Ελλάδι ΑΕΙ –ΤΕΙ, περιορίζονται από το σύστημα εισαγωγής φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άρα η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών (ένας από τους έμμεσους [ή και άμεσους] στόχους των συστημάτων κατάταξης) εκφεύγει του σκοπού υπάρξεως ενός δημόσιου ΑΕΙ εν Ελλάδι. Οι αλλοδαποί φοιτητές μας εγγράφονται, ως γνωστόν, όχι ως ιδιώτες αλλά ή ως υπότροφοι ή μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ως εκ τούτου η συμμετοχή στα συστήματα κατατάξεων, ουσιαστικώς η ανταπόκριση με την αποστολή στοιχείων, ηλεκτρονικών συνεντεύξεων, παρεμβάσεων για διόρθωση στοιχείων, μάλλον είχε θεωρηθεί κατά το παρελθόν χαμένος κόπος, συν το γεγονός ότι απαιτεί καλό χειρισμό Η/Υ και συνεπή απάντηση στα mails. Αν κάποιος δεν μπει σε μια τέτοια διαδικασία τότε η άποψη ότι πρέπει να διατίθεται και ένα χρηματικό ποσό ύψους, κατά τα θρυλούμενα, τουλάχιστον 30.000Ε, καθιστά ακόμη και μία προκαταρκτική συζήτηση ατελέσφορη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υφίστανται και περισσότερο επινοητικοί τρόποι αποφυγής χρηματικής καταβολής με την επιλεκτική συμμετοχή.

Β. Η ανάγκη συμμετοχής στις διεθνείς κατατάξεις προήλθε από την επιτακτική ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης του δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο και της συνειδητοποίησης για ανάγκη μελέτης των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου, που αποτέλεσαν κεντρικό άξονα του πρυτανικού μας σχήματος. Έτσι με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε "Επιτροπή Παρακολούθησης των Διεθνών συστημάτων Κατάταξης και Ταξινόμησης Πανεπιστημίων" (συνεδρίαση ΠΣ 1496/5-10-2010, έγγραφο Α.Π.Θ. υπ. αριθμ. Πρωτ. 14860/1-11-2010), με Πρόεδρο τη γράφουσα, Αντιπρόεδρο τον Καθ. κ. Γ. Ζώτο, μέλη τους Καθ. κ. Γ. Καρακιουλάκη, κ. Μ. Λαζαρίδου, κ. Δ. Ραπτόπουλο και διοικητική-γραμματειακή υποστήριξη από τις κ. Π. Αναστασίου-Μόσχου, τ. Προϊσταμένη της Δ/νσης Διοικητικού και κ. Αλεξάνδρα Τζανεράκη, υπάλληλο του Γραφείου της Πρυτανείας. Πάντως μέχρι σήμερα  η δράση υλοποιήθηκε με τη συμβολή του κ. Ζώτου σε σχέση με την QS, με τον οποίο παραμένει η επικοινωνία και μετά την αποχώρησή του από το Α.Π.Θ., ο οποίος με προσωπική πρωτοβουλία είχε απαντήσει στην QS το ακαδ. έτος 2009-10 για το Τμήμα του. Για τη συλλογή των στοιχείων, την ενγένει αλληλογραφία, την αλληλογραφία με τους φορείς των διεθνών κατατάξεων, τη μελέτη της βιβλιογραφίας και την οργάνωση του ηλεκτρονικού αρχείου προς συγκρότηση βάσης δεδομένων εργάσθηκαν και εργάζονται μέχρι σήμερα η κ. Τζανεράκη και οι συνεργάτισσες του ερευνητικού έργου της Αντιπρυτανείας Ακαδημαϊκών κ. Χριστίνα Μαντασασβίλη, και part time η υποψ. Διδ. κ. Ιωάννα Γιαννακοπούλου και ουδείς έτερος. Σημειώνεται ότι το Α.Π.Θ. δεν διέθεσε χρήματα για καμία συνδρομή και έχει σταθερό προσανατολισμό για συντονισμένη συμμετοχή κυρίως στις ευρωπαϊκές κατατάξεις με πολύ στοχευμένη συνεδριακή συμμετοχή και παρέμβαση ως προς τους δείκτες (εξ ου και η 158η θέση).
Η παράλληλη βέβαια ενεργοποίηση του ερευνητικού έργου της ΜΟ.ΔΙ.Π, στο οποίο μεταξύ άλλων μετέχουν και οι προαναφερθέντες συνάδελφοι και η σύμπτωση της γραμματειακής υποστήριξης αμφοτέρων των δράσεων (ΜΟ.ΔΙ.Π- Επιτροπή κατατάξεων) από την κ. Τζανεράκη δεν πρέπει να παράγουν ανακρίβειες για τη δράση και τη συμβολή των επιμέρους προσώπων. Επ᾽ αυτού παρατίθενται από τον υποβληθέντα στη Σύγκλητο και την Επιτροπή Ερευνών Απολογισμό της Αντιπρυτανείας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού για το διάστημα 1-9-10/29-7-11 τα αφορώντα στις κατατάξεις, επιλέξει και περιληπτικώς:

«… 2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Κρίθηκε απαραίτητη η παρακολούθηση των διεθνών συστημάτων κατάταξης και ταξινόμησης των ΑΕΙ, αλλά και η συμμετοχή του ΑΠΘ, όπου κρίνεται σκόπιμο, προκειμένου τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται να παρέχονται από το ίδιο το ΑΠΘ και να είναι έγκυρα και αξιόπιστα.

Μέχρι σήμερα

1. Καταγραφή αναγνωρισμένων φορέων κατάταξης και ταξινόμησης, και περιγραφή κριτηρίων, μεθοδολογίας κλπ.

2. Επικοινωνία με αναγνωρισμένους φορείς κατάταξης διεθνώς.

3. Αποστολή πληροφοριών στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

4. Συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής U-MULTIRANK (αποστολή στοιχείων Δεκέμβριος 2010).

•  Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για το Ίδρυμα με συλλογή στοιχείων από τις υπηρεσίες της Διοίκησης και από τα Τμήματα.
•  Συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών.
•  Συμπλήρωση ερωτηματολογίων από φοιτητές των παραπάνω Τμημάτων.
•  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας, το πρόγραμμα είναι υλοποιήσιμο (όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο), αλλά λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα.
•  Αρχές του φθινοπώρου θα σταλούν στα μετέχοντα Ιδρύματα τα στοιχεία/αποτελέσματα που τα αφορούν.

5. Συμμετοχή στη διαδικασία διεθνούς κατάταξης του Οργανισμού QS.

•  Συλλογή από τα μέλη ΔΕΠ όλων των τμημάτων των στοιχείων προτεινόμενων Academic Reviewers από όλο τον κόσμο (Ιανουάριος 2011- σύνολο 622- θεωρείται ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός για πρώτη φορά).
•  Επικοινωνία με όλα τα Επιμελητήρια που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη για συλλογή στοιχείων Employer Reviewers (λίγα λόγω ανεπάρκειας χρόνου).
•  Συμπλήρωση ιδρυματικού ερωτηματολογίου, με συλλογή στοιχείων από όλα τα Τμήματα (ερευνητική δραστηριότητα, ετεροαναφορές κλπ). Δεν έχουν απαντήσει 3 από τα 42 Τμήματα, ενώ η ανταπόκριση των υπολοίπων αφενός ανέρχεται περίπου στο 60%-70%, αφετέρου -για την πλειονότητα των Τμημάτων- επιτεύχθηκε μετά από επανειλημμένες οχλήσεις.
•  Συστηματική παρακολούθηση των θεματικών κατατάξεων και ενημέρωση της κοινότητας του ΑΠΘ.
•  Στενή επικοινωνία με αρμοδίους της QS και απόκτηση πληροφοριών προ της δημοσιοποίησής τους (θέσεις Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Γεωλογίας).

6. Συμμετοχή στη διαδικασία διεθνούς κατάταξης του Πανεπιστημίου της Σανγκάης (Center for World-Class Universities του Shanghai Jiao Tong University) (Μάρτιος 2011).

7. Συμμετοχή σε 2 Διεθνή Συμπόσια για τις κατατάξεις των Πανεπιστημίων (Βρυξέλλες, Απρίλιος 2011 και Παρίσι, Μάιος 2011).

Με τις παραπάνω ενέργειες επιτεύχθηκε η συλλογή στοιχείων που μέχρι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμα στην κεντρική Διοίκηση. Έτσι έχουν συγκεντρωθεί και ενοποιηθεί οι διακρίσεις -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών, τα ερευνητικά προγράμματα (με δημοσιεύσεις) που έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με τη βιομηχανία, καθώς  και οι πατέντες –που δεν ήταν καταχωρημένα στη βάση της Επιτροπής Ερευνών.

Δεδομένου ότι η εν λόγω πληροφόρηση είναι σημαντική για την αναγνώριση του έργου των μελών του ΑΠΘ, αποφασίστηκε –στο πλαίσιο της ΜΟ.ΔΙ.Π- τα συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς επίσης και όλες οι δραστηριότητες των Τμημάτων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, να συλλέγονται συστηματικά και να δημιουργηθούν οι ανίστοιχες βάσεις δεδομένων».


Ασφαλώς πάνω και πέραν από κάθε στοιχείο και οργάνωση παραμένουν οι συνάδελφοι όλων των κατηγοριών, οι υπάλληλοι, οι φοιτητές του Α.Π.Θ., όλοι οι προϋπάρξαντες και οι αδιαλείπτως μοχθούντες προς φιλοκαλία.
Συναδελφικά,

Δέσπω Αθ. Λιάλιου

ΣΗΜ.: Παρέμβαση στο DialogosΑγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δεν υπάρχουν σχόλια: