ELLENOPHONIA

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Σ. Παυλίδης, Το Αριστοτέλειο στη θέση 158

TO AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΤΟ 2012 ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΕΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ 158 ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
Στη γενικευμένη αμφισβήτηση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, το επιχείρημα του ανίκανου και διεφθαρμένου δημόσιου πανεπιστημίου αναπαράχθηκε και πολλαπλασιάστηκε από τα ΜΜΕ. Μια μόνο απάντηση από τις πολλές :

Μεταξύ 20.372 Ανωτάτων ιδρυμάτων του κόσμου το Α.Π.Θ. ΑΝΕΒΗΚΕ   από την  407Η ΘΕΣΗ (2011) στην 158Η (2012). Κατατάσσεται στο 0.78% καλύτερο ποσοστό Παγκοσμίως και είναι 1ο μεταξύ 23 Ελληνικών Πανεπιστημίων και 64 συνολικά Ιδρυμάτων της χώρας. Η Ελλάδα είναι στις 50  καλύτερες χώρες στην Ανώτατη Εκπαίδευση (44η) συνολικά στον κόσμο, μεταξύ 238 χωρών.

Στην ταξινόμηση webometrics  (9/3/12) εμφανίζονται από την ΕΛΛΑΔΑ 64  ιδρύματα (13 περισσότερα από το 2011) εκ των οποίων: 23 Πανεπιστήμια, 16 ΤΕΙ, 20 ιδιωτικές δομές, 2 στρατιωτικές ακαδημίες, 2 ωδεία και ένα «άλλο».

Για τα πανεπιστήμια

Α. Οι πρώτες 30 θέσεις του πίνακα καλύπτονται από δημόσια ανώτατα ιδρύματα.

Β. Στις 15 πρώτες θέσεις βρίσκονται μόνο δημόσια πανεπιστήμια

Γ. Πέντε (5) πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Πατρών, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Κρήτης) βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%.

Δ. Άλλα τρία (3) πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Αιγαίου και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.

Ε. Άλλα έξι (6) ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (Θεσσαλίας, ΟΠΑ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας, Πειραιώς και Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

Στ. Μεταξύ 2011 και 2012, 18 από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, η αύξηση αυτή είναι εντυπωσιακή.

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΧΘΟΥΝ, ΑΓΑΠΟΥΝ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ή ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΟΙΔΟΡΟΥΝ, !!……..!...?

Αν και οι  διεθνείς λίστες ταξινόμησης είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα θα ήταν δυνατόν να βρεθούν εκείνα τα αντικειμενικά  κριτήρια που θα αντανακλούσαν με αξιοπιστία την πραγματικότητα του κάθε ιδρύματος. Αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, αλλά οι υπάρχουσες κατατάξεις έχουν πολύ μεγάλη απήχηση ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς, φοιτητές ΜΜΕ και τον κόσμο.

Στην ταξινόμηση του world ranking universities (http://www.webometrics.info/) που περιλαμβάνει το «σύνολο» των αντίστοιχων ιδρυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που μπορεί να δώσει μια συνολική εικόνα της κατάστασης (στο πλαίσιο της λογικής μιας ταξινόμησης)  εμφανίζονται και αξιολογούνται-ταξινομούνται  σε αυτή τη λίστα  συνολι8κά 20.372 ιδρύματα.

Το πλήρες κείμενο  στην ιστοσελίδα του Δικτύου του Πανεπιστημίου Πάτρας: http://hepnet.upatras.gr/

Σπύρος Β. Παυλίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: