ELLENOPHONIA

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΠΟΝΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝΤΕΣ


 Τα αναφερόμενα από  http://taxalia.blogspot.com/2011/03/blog-post_2230.html ουδεμία σχέση έχουν με το περιεχόμενο της συζητήσεως στη Σύγκλητο στις 23-03-2011.

Και ασφαλώς δεν έλαβα χρήματα για παραγωγή υλικού προβολής. Διπλογραμμένα (!) τα 4000Ε, δόλια, από την ανώνυμη πηγή του blog (κάτι φοβάται και κρύβεται, όπως όλοι οι δειλοί):
http://taxalia.blogspot.com/2011/03/blog-post_3310.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FnJOIs+%28TaXalia%3A+Macedonia%27s+Nr.1+blog%29.

Η απάντηση που στάλθηκε στο παραπάνω blog έχει ως εξής: ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙ ΤΟΥ Νέο ανώνυμο και αποκαλυπτικό μέιλ για το «Σκάνδαλο Μυλόπουλου» στο ΑΠΘ! (http://taxalia.blogspot.com/2011/03/blog-post_3310.html). Καμία σχέση δεν έχω με το πρόγραμμα Σχεδιασμός και παραγωγή υλικού για την προβολή του ΑΠΘ και το αναφερόμενο ποσό των 4000Ε. Ο ανώνυμος θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις. Ως μέλος της Επιτροπής Ερευνών κατά την τριετία 2006-7/ 2009-10, σας πληροφορώ ότι τα πρυτανικά προγράμματα ήταν 500.000Ε ανά έτος. Είναι τυχαίο ότι δεν είχε εγερθεί από κανέναν καμία αμφισβήτηση, ενώ τώρα που η Πρυτανεία λειτουργεί ώς τις 9 το βράδυ ή πολλές φορές μέχρι τα μεσάνυχτα και τα σαββατοκύριακα εγείρεται η απαίτηση οι υπάλληλοι να είναι εθελοντές; Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις ΑΠΘ.

Τα περί ανωνύμου mail δεν είναι αληθή, γιατί με το ίδιο περιεχόμενο στάλθηκε ανώνυμο mail σε μέλη της Συγκλήτου, προς επηρεασμό τους στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου. O συντάκτης έκανε επιλεκτική αποστολή. Σε μας δεν στάλθηκε. Λέτε να είναι κι αυτό δράση του ερευνητικού προγράμματος προβολής της Πολυτεχνικής στο εξωτερικό, ή κάποιας απευθείας μελέτης;

Τα πρυτανικά προγράμματα σήμερα προβλέπεται να ανέλθουν στις 360.000Ε, κατά 35% χαμηλότερα, όπως όλες οι δαπάνες στο ΑΠΘ, με διπλάσιες σχεδόν ώρες λειτουργίας της Πρυτανείας και επιπλέον έσοδα προς το παρόν 3.000.000Ε από μείωση κόστους των εργολαβιών  και διεκδίκησης των επιτοκίων των χρημάτων της Επιτροπής Ερευνών.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘ. ΑΘ. ΚΑΪΣΗ, ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ 25-3-2011



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ Καθ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΝΤΗ

Πανοσιολογιότατε εκπρόσωπε του Μητροπολίτη μας,
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, εκπρόσωπε της Ελληνικής Κυβέρνησης
Αξιότιμοι Κύριοι βουλευτές,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των αρχών της πόλης μας,
Αγαπητά μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ,
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι όλων των βαθμίδων, εργαζόμενες και εργαζόμενοι του ΑΠΘ
Αγαπητές μας φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου μας,
Σας καλωσορίζω όλους και από μέρους του Πρύτανή μας καθ. Γιάννη Μυλόπουλου, που απουσιάζει για υπηρεσιακούς λόγους και εύχομαι η σημερινή μέρα να αποτελέσει σημείο ενίσχυσης της κοινής προσπάθεις που καταβάλλεται στο Πανεπιστήμιό μας με καινοτόμες και συντονισμένες ενέργειες, όπως και στη χώρα μας.


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΔΕΣΠΩΣ ΑΘ. ΛΙΑΛΙΟΥ

Οι αυτοί χαιρετισμοί και ευχές ισχύουν και από μέρους μου.
 Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για τον επίσημο εορτασμό της επετείου της Εθνεγερσίας, του εορτασμού ουσιαστικώς της ενάρξεως του αγώνα των Ρωμιών για την αυτοδιάθεσή τους αλλά και την οργάνωσή τους με θεσμούς κράτους κατά τα ισχύσαντα πολιτειακά πρότυπα του 19ου αι. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε έξι χρόνια ο επαναστατημένος Ελληνισμός απέκτησε με την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (1η Μαϊου 1827) το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος, με καθιέρωση δια του άρθρου 5 της λαϊκής κυριαρχίας: «η κυριαρχία ενυπάρχει εις το έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και ασκείται υπέρ αυτού».
Πέραν από τις διακυμάνσεις στην ερμηνεία των ιδεολογιών τα πραγματικά συμφραζόμενα της ιστορίας διερμηνεύονται από την ποιότητα της ανθρώπινης δημιουργίας στο επίπεδο της προσωπικής και συλλογικής καταξίωσης, πράγμα που σημαίνει ότι υφίσταται ως δυναμική η προσπάθεια ισορρόπησης ανάμεσα στο άτομο και το σύνολο, το οποίο εκφράζεται στις δημοκρατίες με τη λειτουργία της συντακτικής πρακτικής.
Μεταπολεμικά η ανάπτυξη της επικοινωνίας και της οικονομίας με την παράλληλη ανάπτυξη της πληροφορικής φαίνεται ως και να διατάραξε την ισορροπία του ζεύγους ίδιον – κοινόν, και το άτομο ανά τον κόσμο βρέθηκε «ερριμένο» και απροστάτευτο, ενώ οι συλλογικότητες αναμετρώνται με τις ποικίλες ανεξέλεκτες δυνάμεις της παγκόσμιας κοινότητας.
Η Ελλάδα, που ξεκίνησε την κρατική της ύπαρξη με το περίφημο αγγλικό δάνειο βρίσκεται και πάλι στην επώδυνη θέση επιβίωσης με δάνειες δυνάμεις, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαφυγή μας από την κρίση είναι η παιδεία και ο πολιτισμός μας με τους κανόνες που μπορούν να επιστηρίζουν σε επίπεδο θεσμών και διεκδικήσεων οι της Νομικής επιστήμης συνέλληνες. Προς τούτο κλήθηκε να αναπτύξει ενώπιόν μας το θέμα «Νομικός Πολιτισμός και Παγκοσμιοποίηση» ο Καθηγητής του Τμήματος της Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Αθανάσιος Καϊσης.

Ο Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Καϊσης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και, ως υπότροφος του DAAD, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιδιωτικού Διεθνούς και Αλλοδαπού Οικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, διδάσκει από το 1978 στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου μας Αστικό Δικονομικό Δίκαιο.

Τον παρακαλώ, λοιπόν, να ανέλθει στο βήμα, για να αναπτύξει το θέμα του.

http://noc.auth.gr/services/voice-video/streaming/vod_events.html : Η διεύθυνση για την εκδήλωση, που μεταδόθηκε ζωντανά.
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΕΡΕΥΝΑΣ



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σ. ΚΟΥΪΔΟΥ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι μέλη της Συγκλήτου,

Στην επτάμηνη θητεία μου ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών ασχολήθηκα, εκτός των άλλων καθηκόντων μου, με την αύξηση των πόρων της Επιτροπής Ερευνών, τη διαφανή λειτουργία της και τέλος, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της γραμματείας της Επιτροπής. Σχετικά με αυτά πρέπει να αναφέρω:
1.          Εφαρμόζοντας ένα σύνθετο σύστημα εκροών από το ταμείο της Επιτροπής Ερευνών, που συνέταξε και πρότεινε μετά από πρόσκλησή μου ο εκπρόσωπος του Οικονομικού τμήματος συνάδελφος κ. Βαρσακέλης, με τη βοήθεια συναδέλφων του, επετεύχθη επιπρόσθετο όφελος για την Επιτροπή της τάξεως του 900.000  Εuro ετησίως τουλάχιστον.
2.          Περιορίστηκε σημαντικότατα το σύστημα έκδοσης επιταγών και ειδικότερα προκαταβολών εν ονόματι τρίτων που μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφανείς αμοιβές. Ενδεικτικά, τέτοιες αναλήψεις περιορίστηκαν κατά 85% και εφαρμόζονται μόνο εφόσον είναι απόλυτα απαραίτητο.
3.          Επιταχύνθηκε σημαντικότατα η αποπεράτωση του ιδιόκτητου κτηρίου της Επιτροπής Ερευνών ώστε να απαλλαγεί το συντομότερο η επιτροπή από την καταβολή του υπέρογκου ενοικίου (12.887 Euro μηνιαίως). Τον Ιανουάριο ανέλαβα υποχρέωση απένταντι στον Πρόεδρο της Ιατρικής κ. Ντόμπρο, και θεωρήθηκα παράτολμη γιαυτό, να αποδώσω το κτήριο για τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 7/4/2011.  Σήμερα το κτήριο έχει αποπερατωθεί και βρίσκεται στο στάδιο του καθαρισμού με κέρδος τουλάχιστον 38.671 Euro (ποσό τρίμηνης καταβολής ενοικίων). Κατά την ολοκλήρωση καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι δαπάνες (πχ. εξοικονόμηση 4.500 ευρώ από τη δαπάνη πλακόστρωσης σε χώρο αποθήκευσης και  τουλάχιστον κατά 30.000 ευρώ από την εγκατάσταση του τηλεφωνικού συστήματος).
Για την ολοκλήρωση του έργου αυτού ασχολήθηκε με αυταπάρνηση υπάλληλος της επιτροπής (ενδεικτικά αναφέρω ότι στις 19/ και 20/3/2011 επέβλεπε στις 6 πμ υπό βροχή τη σύνδεση του αγωγού αποχέτευσης με την ΕΥΑΘ). Ως προϊσταμένη, θεωρώ ηθικό και τίμιο να τον επιβραβεύσω με πρόσθετη αμοιβή.

Στο διάστημα αυτό έλαβα συνολικά ως πρόσθετη αμοιβή 5.339 Euro (μεικτά) ενώ παράλληλα παραιτήθηκα από άλλες προβλεπόμενες αμοιβές ως ΕΥ σε ιδρυματικά προγράμματα που επιβλέπω. Ως προϊσταμένη της υπηρεσίας προσυπέγραψα επίσης παρόμοια ποσά για τα υπόλοιπα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Επειδή θεωρώ σωστό να αμοίβεται κάποιος για τις υπερβάλουσες προσπάθειες που καταβάλει εφόσον αυτές αποφέρουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, και αντιλαμβάνομαι επίσης ότι έχει τεθεί, αντίθετα με τις δικές μου απόψεις, θέμα ηθικής τάξεως, θέτω το ανωτέρω ποσό στην διάθεση της συγκλήτου.

Ωστόσο θεωρώ εαυτή αρμόδια να αποφασίζω ποιός είναι ο πυρήνας των καθηκόντων μου και πιστεύω ότι ξεκινώντας από τον «πυρήνα» των δραστηριοτήτων όλων μας πρέπει να έχουμε ως στόχο την αξιοποίηση των καρπών τους.

Με τιμή
Σ. Κουίδου-Ανδρέου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ








ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
 ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ







 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΣ 2010-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011















ΜΑΡΤΙΟΣ 2011


























ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

1.     ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
2.     ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
3.     ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
4.     ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΔΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
5.     ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
6.     ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ






1.     ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

·       Σύσταση Επιτροπών: Περιγραφή επιτροπών, μεγαλύτερο εύρος θεματικών ενοτήτων, ανοιχτή διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ενδυνάμωση του ρόλου των επιτροπών, αύξηση των διαθέσιμων πόρων
·       Διαφανής λειτουργία, πλήρης εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια»
·       Δημιουργία πλατφόρμας δημόσιας διαβούλευσης
·       Έγκριση χρηματοδότησης της πρότασης για τη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών ψηφιακής βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. (προϋπολογισμός 1.500.000 €)
·       Έγκριση χρηματοδότησης της πρότασης για την αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων ηλεκτρονικού πανεπιστημίου Α.Π.Θ (προϋπολογισμός 600.000 €)
·       Θέσπιση ενιαίας μισθολογικής πολιτικής για το έκτακτο προσωπικό
·       Ανασχεδιασμός ιστοσελίδας Α.Π.Θ.
·       Ενίσχυση συμμετοχικών διαδικασιών μέσω ανοιχτών διαγωνισμών ή/και προσκλήσεων (π.χ. φοιτητικός διαγωνισμός για το σχεδιασμό του λογότυπου του ΟΙΚΟ-Α.Π.Θ.)


2.     ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

·       Συγκρότηση Επιτροπής Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
·       ‘Ίδρυση Γραφείου Περιβάλλοντος
·       Κατάθεση δύο προτάσεων για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», συνολικού προϋπολογισμού ≈14.000.000 €
·       Υποχρεωτική αντικατάσταση πέντε (5) αυτοκινήτων της Πρυτανείας
·       Μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες 29 κτιρίων του Α.Π.Θ.
·       Μελέτη εγκατάστασης δύο φυτεμένων δωμάτων (Κτίριο Επιτροπής Ερευνών, Φιλοσοφική Σχολή)
·       Σχεδιασμός  οικολογικού πάρκου στο χώρο των πρώην λυόμενων της Παιδαγωγικής Σχολής
·       Σχεδιασμός και έναρξη εφαρμογής ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης  ανακυκλώσιμων/ επαναχρησιμοποιούμενων υλικών


3.     ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ  

·       Επαναπροκήρυξη διαγωνισμού καθαριότητας. Ετήσια μείωση του τιμήματος κατά  1.794.381 €
·       Ένταξη της εργολαβίας κήπων και πράσινου στην Ε.Α.Δ.Π. του Α.Π.Θ. Ετήσια μείωση του κόστους κατά 242.000 €
·       Ένταξη της εργολαβίας των μοντέλων της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ε.Α.Δ.Π. του Α.Π.Θ. Ετήσια μείωση του κόστους κατά 68.000 €
·       Εξορθολογισμός των δαπανών λεωφορείων για τη μετακίνηση των φοιτητών της ιατρικής. Εξοικονόμηση περίπου 25.000 €
·       Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την προκήρυξη διαγωνισμού προμήθειας χαρτιού για το Α.Π.Θ.
·       Καταγραφή χώρων διδασκαλίας του Α.Π.Θ. με στόχο την κοινή διαχείρισή τους (σε εξέλιξη)
·       Σύνταξη προμελέτης για τη μετεγκατάσταση ολόκληρης της Σχολής Καλών Τεχνών σε ιδιόκτητο κτίριο στο παράρτημα του Α.Π.Θ. στη Θέρμη


4.     ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΔΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

·       Καταγραφή της περιουσίας του Α.Π.Θ. και σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου για την αξιοποίησή της (σε εξέλιξη)
·       Καταγραφή των κληροδοτημάτων του Α.Π.Θ., διεκδίκηση της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τη διαχείρισή τους και σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου αξιοποίησης (σε εξέλιξη)
·       Αξιοποίηση της περιουσίας του Α.Π.Θ. από την Ε.Α.Δ.Π. προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρώτη εφαρμογή το κυλικείο της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε.


5.     ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

·       Αναδιάρθρωση του Γραφείου Κίνησης και δρομολόγηση λεωφορειακών γραμμών για την εξυπηρέτηση φοιτητών και εργαζομένων στο Α.Π.Θ.
·       Κατάθεση πρότασης στο ΥΠΕΠΘ για εγκατάσταση εξοπλισμού φύλαξης στο Α.Π.Θ.
·       Σύνταξη γενικού σχέδιο φύλαξης και σχεδίων φύλαξης  για κάθε κτίριο που στηρίζεται στους παρακάνω άξονες:
o    Σαφή περιγραφή των καθηκόντων των φυλάκων για κάθε θέση
o    Ύπαρξη κινητών φυλάκων-περιπόλων όλο το 24ωρο, σε συγκεκριμένους τομείς ευθύνης
o    Ύπαρξη σταθερών φυλάκων σε κάθε είσοδο του κτιρίου
o    Ασφάλιση κτιρίων Σαββατοκύριακα, αργίες και καθημερινά 22.00-06.00
o    Ενίσχυση των τεχνικών μέσων φύλαξης, πχ. φωτισμός, τοποθέτηση συναγερμών, αυτοματισμών στις εξόδους κινδύνου, ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των φυλάκων
o    Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών με διαφορετικά επίπεδα συναγερμού
o    Εκπαίδευση προσωπικού φύλαξης
o    Έλεγχος και αξιολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών

·        Σύνταξη γενικού σχεδίου καθαριότητας και σχεδίων καθαριότητας  για κάθε κτίριο που στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:
o   Οι υπηρεσίες καθαριότητας θα παρέχονται όλες τις ώρες λειτουργίας της σχολής
o   Οι υπηρεσίες καθαριότητας θα ακολουθούν συγκεκριμένο οργανόγραμμα και θα δομούνται βάσει βαρδιών και τομέων ευθύνης
o   Καθαριότητα και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και των γραφείων από την πρωινή βάρδια
o   Δημιουργία εσωτερικών και εξωτερικών συνεργείων για εκτέλεση περιοδικών, σε βάθος καθαρισμών
o   Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων από την απογευματινή βάρδια
o   Δημιουργία δύο συνεργείων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών
o   Ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων στις εγκαταστάσεις του Α.Π.Θ.
o   Έλεγχος και αξιολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών




6.     ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

·       Εφαρμογή της μελέτης για την άμεση εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες 29 κτιρίων του Α.Π.Θ.
·       Εισαγωγή βιολογικών προϊόντων στα κυλικεία του Α.Π.Θ.
·       Έναρξη διαδικασιών για την αναθεώρηση του αλγόριθμου κατανομής πόρων στις Σχολές του Α.Π.Θ.
·       Ολοκλήρωση των διαδικασιών για κοινή προμήθεια αναλώσιμων και βιβλίων στο Α.Π.Θ. (προσδοκώμενο όφελος 800.000 €)
·       Δημιουργία Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
·       Ίδρυση εκδοτικού οίκου Α.Π.Θ.
·       Σύνταξη σχεδίου διαχείρισης χώρων στάθμευσης

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ



ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Συνοπτική παρουσίαση δραστηριοτήτων
από 1η Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι 22 Μαρτίου 2011
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
1. ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
α. Υποδοχή πρωτοετών: Για πρώτη φορά αποφασίστηκε από τις νέες πρυτανικές αρχές, οργανωμένη από το Τμήμα Σπουδών, υποδοχή των νεοεισαγομένων φοιτητών, με τη συμμετοχή εθελοντών (κυρίως μεταπτυχιακών φοιτητών), με υλικό που προετοιμάστηκε από το Τμήμα Σπουδών και αφορούσε πληροφόρηση: για την εγγραφή τους, τη σίτιση, τη στέγαση, την ανεύρεση στέγης, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τους χορηγούνται, τις νησίδες υπολογιστών που λειτουργούν στο ΑΠΘ, τις βιβλιοθήκες, το χάρτη της πανεπιστημιούπολης για να μπορούν να κινούνται στο χώρο, έντυπο 62 σελίδων το οποίο προετοιμάσθηκε από τις νέες πρυτανικές αρχές, με παρουσίαση του ΑΠΘ , των υπηρεσιών που παρέχει το ΑΠΘ, με θέματα φοιτητικής μέριμνας(«Καλώς ήρθατε στο ΑΠΘ») κ.α.
β. Βράβευση αριστείας και εθελοντικής συμμετοχής: Εκδήλωση στην προετοιμασία της οποίας συμμετείχε και το Τμήμα Σπουδών, στην οποία βραβεύθηκαν φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) με εξαιρετικές επιδόσεις, όλοι οι πρωτεύσαντες στην εισαγωγή σε Σχολές/Τμήματα του ΑΠΘ το τρέχον ακαδημαϊκό έτος καθώς και όλοι οι εθελοντές μεταπτυχιακοί φοιτητές που βοήθησαν στην υποδοχή των α/ετών.
γ. Ανταποδοτικές Υποτροφίες: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα ανταποδοτικών υποτροφιών 2010 και προκηρύχθηκαν 150 ανταποδοτικές υποτροφίες για το πρόγραμμα 2011. Δήλωσαν συμμετοχή στο θεσμό 41 Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ  και ήδη 148 φοιτητές/τριες με εξαιρετική επίδοση και χαμηλά εισοδήματα από 1 Φεβρουαρίου 2011συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές/ερευνητικές δραστηριότητες των Σχολών/Τμημάτων τους οι οποίοι είναι  ασφαλισμένοι για την περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στο χώρο  παρουσίας τους.
δ. Εθελοντές: Στηρίχθηκε η λειτουργία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (κυρίως το αναγνωστήριο) και της Φοιτητικής Λέσχης με εθελοντές διμηνιαίας απασχόλησης, οι οποίοι δεν αντικατέστησαν αλλά στήριξαν τους εργαζόμενους.
ε. Θερινό πρόγραμμα γλώσσας και πολιτισμού:Προκηρύχθηκε  και έχει ήδη δρομολογηθεί το θερινό πρόγραμμα υποτροφιών του ΑΠΘ (θερινό πρόγραμμα 2011) για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό για  75 θέσεις υποτρόφων, προερχόμενους από όλο τον κόσμο (έχουν κατατεθεί πάνω από 200 αιτήσεις υποψηφιότητας).
στ. Υποτροφίες αλλοδαπών-αλλογενών: Προκηρύχθηκαν το Σεπτέμβριο 2010 υποτροφίες που χορηγούνται από το Α.Π.Θ. σε αλλοδαπούς-αλλογενείς και ομογενείς (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 και χορηγούνται ήδη (με έγκριση του Πρυτανικού Συμβουλίου) από 1 Ιανουαρίου 2011 α) 26 υποτροφίες σε προπτυχιακούς αλλοδαπούς-αλλογενείς φοιτητές β) 16 υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες επίσης αλλοδαπούς-αλλογενείς γ) 3 υποτροφίες σε ομογενείς από ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και δ) δύο υποτροφίες από την ΕΑΔΠ/ΑΠΘ (δια του Τμήματος Σπουδών) σε  αλλοδαπή μεταπτυχιακή φοιτήτρια απόφοιτη τμήματος νεοελληνικών σπουδών και σε υποψήφια διδάκτορα για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».
ζ. Συμβάσεις για συνεπικουρία μελών ΔΕΠ :Υπογράφηκαν – ύστερα από εισήγηση των αρμοδίων   Τμημάτων- 435 συμβάσεις απασχόλησης μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων για συνεπικουρία μελών ΔΕΠ και έγιναν όλες οι διοικητικές διαδικασίες για την πρόσληψή τους.
η. Προϋπολογισμοί – Οικονομική διαχείριση: Συντάχθηκαν  2 προϋπολογισμοί (ένας από τον τακτικό του ΑΠΘ και ένας από την ΕΑΔΠ/ΑΠΘ) τους οποίους διαχειρίζεται το Τμήμα Σπουδών. Επισημαίνουμε την προσπάθεια του Τμήματος και της Επιτροπής Σπουδών για εξορθολογισμό και φειδώ στη διαχείριση και των δύο προϋπολογισμών, με γνώμονα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση γενικότερα και  επίσης το διαρκή έλεγχο στη διαχείρισή τους.
θ. Ιστοσελίδα: Υπηρεσία εύρεσης στέγης για τους πρωτοετείς φοιτητές. Λειτούργησε από 25 Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου 2010. Καταχωρήθηκαν πάνω από 2.500 αγγελίες σπιτιών για ενοικίαση και η επισκεψιμότητά της ξεπέρασε τους 4.000 επισκέπτες (μόνο το διάστημα των εγγραφών των α/ετών).
ι. ΄Εντυπο – Ηλεκτρονικό υλικό: Σχετικά με το υλικό που διανέμεται από το Τμήμα Σπουδών σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και σε επισκέπτες του πανεπιστημίου μας ενημερώνουμε ότι ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο (σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων) φακέλου παρουσίασης του ΑΠΘ σε τρείς γλώσσες και επίσης βίντεο παρουσίασης του ΑΠΘ (σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου) επίσης σε τρείς γλώσσες.
ια. Εκθέσεις πανεπιστημίων: Το Φεβρουάριο του έτους 2011 το πανεπιστήμιό μας συμμετείχε στην Κρατική ΄Εκθεση Πανεπιστημίων που οργανώθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου (Το ΑΠΘ εκπροσωπήθηκε από την κ. Πιερράκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντονισμού Ακαδημαϊκών Μονάδων και την κ. Γέρμανου, υπάλληλο του Τμήματος Σπουδών). Το περίπτερο του ΑΠΘ επισκέφθηκε και ενημερώθηκε πλήθος μαθητών. Ταυτόχρονα οργανώθηκε εκδήλωση – παρουσίαση των Θεολογικών Σπουδών στο Α.Π.Θ.  από το μέλος της Επιτροπής Σπουδών αν. καθηγητή κ.Συμεών Πασχαλίδη. 
2. ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
α. Στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση (LLP/Erasmus) μετακινήθηκαν :
- Εξερχόμενα μέλη ΔΕΠ για Διδασκαλία               65
- Εξερχόμενοι φοιτητές για Σπουδές                    557
- Εξερχόμενοι φοιτητές για Πρακτική ΄Ασκηση      22
- Εισερχόμενοι φοιτητές για Σπουδές                  457
- Εισερχόμενοι φοιτητές για Πρακτική ΄Ασκηση      7
- Εισερχόμενοι φοιτητές για Erasmus Mundus      16
- Εξερχόμενα μέλη ΔΕΠ για Επιμόρφωση           1 (επίκειται η επιλογή στο τέλος του Μαρτίου)
- Εξερχόμενοι Διοικητικοί για Επιμόρφωση         -  (επίκειται η επιλογή στο τέλος του Μαρτίου)
β. 25/10/2010 – Έλεγχος από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
γ. 3/12/2010 – Εγκατάσταση και σύντομη εκπαίδευση νέου λογισμικού Moveon.
δ. 19/1/2011 -  Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τους εισερχόμενους φοιτητές.
ε. 8/2/2011 –Συνάντηση με προσκεκλημένους Προέδρους Τμημάτων, ακαδημαϊκά υπεύθυνους και Γραμματείες για την εφαρμογή ECTS-DS και προώθηση  του Erasmus Mundus  στο Α.Π.Θ.
στ. 25/2/2011 – Συνάντηση Ευαισθητοποίησης από ΙΚΥ με προσκεκλημένους Πρυτανικές Αρχές, Προέδρους Τμημάτων, εκπροσώπους, μέλη Επιτροπής ΕΕΠ, μέλη ΜΟΔΙΠ, μέλη της Ομάδας έργου ΜΟΔΙΠ και ομιλητές από ΙΚΥ καθώς και εμπειρογνώμονες για θέματα ECTS-DS και θέματα ΕΧΑΕ (Αξιολόγησης).
ζ. 1/3/2011 – Αποστολή πρότασης στο ΙΚΥ για χρηματοδότηση δράσεων του προγράμματος Erasmus για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
η. 24/3/2011 – Καλωσόρισμα (Orientation) εισερχόμενων ξένων φοιτητών.
3. ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
α. Σύναψη 5 νέων Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας με τα εξής Πανεπιστήμια: “Lucian Blaga” University of Sibiu, Ρουμανία , «Stefan Cel Mare» University of Suceana, University of MassacusettsLowell, Η.Π.Α.,Polytechnico di Milano, Ιταλίας (στο πλαίσιo του δικτύου Τ.Ι.Μ.Ε.-Τop Industrial Manager for Europe),.
β. Υπογραφή 6 νέων Memorandum of Understanding με τα εξής Ανώτατα Ιδρύματα:  Medical University of Sofia της Βουλγαρίας, Polish Academy of Sciences , Πολωνίας, University of Port Harcurt, Νιγηρίας, Balkan Association of Teacher Training, network Βαλκανικών Πανεπιστημίων, Τhe Institute of Sharia Sciences, Σουλτανάτο του Ομάν, Texas A & M University, ΗΠΑ, University Kebagsaan, Μαλαισίας, Colorado State University, ΗΠΑ
γ. Ανανεώσεις υφιστάμενων Συμφωνιών: H  Eπιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Α.Π.Θ.αφού έλαβε υπόψη τις συνημμένες εισηγήσεις των Συντονιστών των Συμφωνιών καθώς και το ενημερωτικό υλικό που τηρείται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων προέβη στην ανανέωση 16 Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας.
Οι Συμφωνίες που έχουν ανανεωθεί είναι αναλυτικά οι παρακάτω:
(Lomonosov Moscow State University, University of Belgrade,University of Lodz, University of Bucharest, Beijing Foreign Studies University, Jordan University of Science and Technology , Al. Ι. Cuza UniversityUniversity of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, University of Arts in Belgrade, Cardiff University, Beijing Institute of Education, University of Babes – Bolyai, Moscow State Institute of International Relations, Pierre et Marie Curie, University of Strasburg, UNAM Mexico)
Σημειώνεται ότι οι εν ενεργεία Σ.Ε.Σ με Πανεπιστήμια του εξωτερικού ανέρχονται σε 79
δ. Νέες προτάσεις για Σύναψη Συμφωνιών: Το Α.Π.Θ. παρέλαβε 18 προτάσεις για σύναψη νέων Συμφωνιών από Πανεπιστήμια του εξωτερικού (θα τις επεξεργασθεί η Επιτροπή τον Ιούνιο)
ε. Προτάσεις νέων Συμφωνιών ήδη υπό επεξεργασία: 12
στ. Μετακινήσεις μελών ΔΕΠ στο πλαίσιο υφισταμένων Συμφωνιών: Στο εξάμηνο φιλοξενήθηκαν 38 επισκέπτες Καθηγητές (από Ρουμανία, Λευκορωσία, Τσεχία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστρία, Σερβία , Τουρκία, Ουκρανία), και μετακινήθηκαν 26 μέλη ΔΕΠ του Α.Π.Θ. προς (Κίνα, Σερβία, Αρμενία, Καναδά, Ουκρανία, Πολωνία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Μεξικό, Λευκορωσία, Ιορδανία)
ζ. Προγραμματισμός για κινητικότητα μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ: Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων στη συνεδρίαση τής 7.2.2011 αφού εξέτασε τις 74 αιτήσεις μελών ΔΕΠ που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα εργασίας του 2011 των υφιστάμενων Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας του Α.Π.Θ. με Ανώτατα Ιδρύματα του εξωτερικού, προέβη στην επιλογή 46 μελών  ΔΕΠ για μετακίνηση προς τα συνεργαζόμενα Ανώτατα Ιδρύματα του εξωτερικού.
η. Υποτροφίες για εντατικά Θερινά Μαθήματα Γλώσσας και Πολιτισμού: Στάλθηκε επιστολή σε 15 Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια αυτά που προβλέπουν την συμμετοχή/ανταλλαγή φοιτητών σε θερινά Τμήματα εκμάθησης γλώσσας ως υποτρόφων . Προσφέρθηκαν συνολικά 37 υποτροφίες στα συνεργαζόμενα Ανώτατα Ιδρύματα του εξωτερικού.
θ. Συνέδρια: Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΑΠΘ στο Euro Meditterranean University (EMUNI) πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2011 το 3rd EMUNI Research Souk. Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του  Α.Π.Θ, συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του Συνεδρίου και στην χορήγηση βεβαιώσεων συμμετοχής σε όσους φοιτητές παρακολούθησαν ή συμμετείχαν ενεργά σε αυτό.
ι. Επισκέψεις αντιπροσωπειών από τα Πανεπιστήμια:
5 προγραμματισμένες επισκέψεις από:
Jinan University , Guangjou, Κίνα (Μάρτιος 2011)
Colorado State Univesity, ΗΠΑ (Μάρτιος 2011)
State University of Library Studies, Βουλγαρία(Μάρτιος 2011)
Academy of Arts, Tirana (Μάρτιος 2011)
Stefan Cel Mare University of Suceava, Romania (Απρίλιος 2011)
ια. Προσκλήσεις προς τον κ. Πρύτανη για μεταβάσεις στα Πανεπιστήμια:
3 προσκλήσεις :
Lucian Blaga University of Sibiu, Ρουμανία (Ιούνιος 2011)
Ministry of Endowments & Religious Affairs – Sultanate of Oman ( Φθινόπωρο 2011)
Jordan University of Science and Technology (Φθινόπωρο 2011)
ιβ. Διεθνείς συναντήσεις – Ορισμός μελών ΔΕΠ ως εκπροσώπων Πρυτανείας
1) Ομ. Καθηγήτρια κ. Δ. Παπαδοπούλου - EIUC for Human Rights and Democratisation, Venice, Italy: 5/12/2010Assembly Meeting
2) Καθηγήτρια κ. Ε. Κασάπη  - Tanta Institute of Social Sciences – India (18/11/2010) προώθηση ίδρυσης διεθνούς προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών οικογένειας
3) Καθηγ.Ι. Γκανούλης, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, European University Center at Peking University- General Assembly (21-22.3.2011, Πεκίνο)
ιγ. Πληρωμή  συνδρομών
Α)Πληρωμή της συνδρομής συμμετοχής του ΑΠΘ στο European University Center at Peking του Πεκίνου Κίνας για τα έτη 2009 και 2010 με το συνολικό ποσό των 5000 €.
Β)Πληρωμή συνδρομής έτους 2011 της συμμετοχής του ΑΠΘ στην EUA (3489€)
4. ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τo Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει:
1.                την ενημέρωση – μέσω Η/Υ – των καταλόγων τής εντός και εκτός του Πανεπιστημίου εθιμοτυπίας,
2.                την πλήρη οργάνωση και προβολή, των Επίσημων Τελετών του Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα της Πρυτανείας,
3.                Βοηθάει ποικιλοτρόπως σε αναγορεύσεις Επίτιμων Διδακτόρων, καθώς και στην οργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων, Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ.ά.
4.                Διαχειρίζεται και ενημερώνει  την κεντρική Ιστοσελίδα του Α.Π.Θ. www.auth.gr
5.                Διαχειρίζεται το  πρόγραμμα  «Word Press» (πρόγραμμα καταχώρησης και δημοσίευσης των εκδηλώσεων, ανακοινώσεων, προκηρύξεων θέσεων μελών ΔΕΠ, διαγωνισμών, συνεδρίων, του Πανεπιστημίου και από τρίτους)
6.                Διαχειρίζεται το κεντρικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) του Πανεπιστημίου (contentmaster@auth.gr) – απάντηση ή προώθηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΠΘ
7.                Καταγράφει τις εκδηλώσεις που διεξάγονται στις Αίθουσες Τελετών του ΑΠΘ, (Κεντρική και  Παλαιάς Φιλοσοφικής), στο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, σε μηνιαία βάση και εκδίδει ένα μηνιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
8.                Τηρεί Φωτογραφικό Αρχείο από τις Επίσημες Τελετές του Πανεπιστημίου
9.                Είναι υπεύθυνο για την Τηβεννοθήκη του Πανεπιστημίου
Εκδηλώσεις: Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων αναλαμβάνει την διοργάνωση των καθιερωμένων και επισήμων Τελετών του Πανεπιστημίου κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, υπό την επίβλεψη της Πρυτανείας, διοργάνωσε,  τις  εκδηλώσεις που παρατίθενται παρακάτω:
1.                26.10.2010 Την Επίσημη Τελετή της 26ης Οκτωβρίου 2010
2.                26.1.2011  Τον Εορτασμό της Ημέρας των 3 Ιεραρχών
3.                26.1.2011 Την επίσημη κοπή της Βασιλόπιτας όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας
4.                30.1.2011  Την εκδήλωση τιμής στους Ομότιμους Καθηγητές του Α.Π.Θ.
5.                Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο των αείμνηστων καθηγητών και λοιπού προσωπικού
Αναγορεύσεις επίτιμων διδακτόρων: Από την αρχή της Ακαδημαϊκής χρονιάς μέχρι σήμερα συνέβαλε επικουρικά σε έντεκα (11) αναγορεύσεις Επιτίμων Διδακτόρων, τις οποίες πραγματοποίησαν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας σε προσωπικότητες οι οποίες προέρχονται από τους χώρους των επιστημών, των τεχνών, της πολιτικής και της κοινωνίας ευρύτερα. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων συγκεκριμένα, προμήθευσε στα αντίστοιχα Τμήματα, χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για την διοργάνωση των τελετών Αναγόρευσης, με διευθύνσεις σε αυτοκόλλητες ετικέτες από την ενημερωμένη εθιμοτυπία του Τμήματος για την αποστολή προσκλήσεων,  βοήθησε στην προβολή και στην ταξιθεσία της εκδήλωσης, καθώς και σε όποιες άλλες ανάγκες .
Παρακάτω παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά οι προσωπικότητες που πήραν τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα και στις οποίες συνέβαλε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων στην οργάνωση τους.
1.                28.9.2010 Κοινωνικός Παιδαγωγός Peter Lehmman  Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Ψυχολογίας
2.                20.10.2010 Καθηγητές Reinhold Geimer, Rolf Schutze  Επίτιμοι Διδάκτορες Τμήματος Νομικής
3.                3.11.2010 Καθηγητής Peter McLaren Black Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής
4.                4.11.2010  Καθηγητής Peter Brown, Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας
5.                24.1.2011 Καθηγητής Αλέξανδρος Νεχαμάς Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής
6.                11.2.2011 Καθηγητής Jan Lindhe , Επίτιμος Διδάκτορας Οδοντιατρικής Σχολής
7.                14.2.2011 Καθηγητής Niklaus P. Lang Επίτιμος Διδάκτορας Οδοντιατρικής Σχολής
8.                28.2.2011 Αντιπρόεδρος επί τιμής του Συμβουλίου Επικρατείας Μιχαήλ Βροντάκης, Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Νομικής
9.                2.3.2011 Καθηγητής Κωνσταντίνος Πολυχρονάκος Επίτιμος Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής
10.             21.3.2011 Καθηγητής Ευάγγελος Κ. Βλάχος, Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
11.             22.03.2011 Πρόεδρος  Paul John Mahoney, Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Χημείας
5. ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ
α. Εκδηλώσεις-Συνέδρια
·                  Πραγματοποίηση τριήμερης ενημερωτικής εκδήλωσης, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2010, με θέμα «Οι σπουδές στο ΑΠΘ» που συνδιοργάνωσε το ΓΔ με τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού των Διευθύνσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Ομιλητές ήταν μέλη ΔΕΠ – εκπρόσωποι από όλα τα Τμήματα/Σχολές του ΑΠΘ, οι οποίοι παρουσίασαν στους μαθητές και μαθήτριες το πρόγραμμα σπουδών του κάθε Τμήματος/Σχολής.
·                  Εκδήλωση με θέμα «Σπουδές και Υποτροφίες στο εξωτερικό» στις 3 Νοεμβρίου 2010. Εκπρόσωποι από το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το ΄Ίδρυμα  Fulbright (ΗΠΑ), τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών  και το Ιταλικό Ινστιτούτο, παρουσίασαν τις σπουδές και τις υποτροφίες  στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, Κύπρο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία.
·                  Το Γραφείο Διασύνδεσης σε συνεργασία με το NUFFIC (Ολλανδικός Οργανισμός για τη Διεθνή Συνεργασία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), την Ολλανδική Πρεσβεία και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, διοργάνωσαν την 2η έκθεση των Ολλανδικών  ΑΕΙ στις 10 Μαρτίου 2011. Εκπρόσωποι από 7 Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία διεθνούς κύρους, παρείχαν ενημέρωση και συμβουλές σε φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές, για προγράμματα σπουδών, τις προϋποθέσεις εισαγωγής κλπ. στις Κάτω Χώρες.
·                  Τέσσερις εκδηλώσεις για ιατρούς με θέμα «Ιατρική Ειδικότητα-Αγροτικό Ιατρείο». Πραγματοποιήθηκαν στις 4 & 12 Οκτωβρίου 2010, στις 22 Φεβρουαρίου 2011 και 1 Μαρτίου 2011, αφορούσαν τελειόφοιτους-απόφοιτους ιατρούς και σκοπός ήταν η ενημέρωση αυτών για τη λήψη Ιατρικής Ειδικότητας και τον διορισμό τους σε Αγροτικό Ιατρείο. Στέλεχος του ΓΔ τους ενημέρωσε σχετικά με ποιες ειδικότητες υπάρχουν, την αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας κλπ.
·                  Εκδήλωση σταδιοδρομίας για εργασία στο εξωτερικό «EURESALON 2011» στις 24 Φεβρουαρίου 2011. Το Γραφείο Διασύνδεσης με τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EURES πραγματοποίησε την εκδήλωση «EURESALON 2011». Η εκδήλωση αφορούσε μία έκθεση εργασίας, την οποία επισκέφθηκαν ενδιαφερόμενοι που επιθυμούσαν να αναζητήσουν εργασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και του Ευρωπαίκού Οικονομικού χώρου.
·                  Το ΓΔ συμμετείχε με δικό του stand στο συνέδριο του MONEY SHOW  «YOUTH POWER». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε 29-30 Νοεμβρίου 2010 στο HYATT REGENCY στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η συνάντηση της νεολαίας της Βορείου Ελλάδος με τους φορείς του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού κόσμου και τους βασικότερους κρατικούς και μη κυβερνητικούς φορείς
β. Εργαστήρια
- -Ομαδικά εργαστήρια επαγγελματικού προσανατολισμού. Πραγματοποιήθηκαν 12 ομαδικά εργαστήρια επαγγελματικού προσανατολισμού από εξειδικευμένους συμβούλους του ΓΔ κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2010-11. Στόχος των εργαστηρίων αυτών είναι η υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων του ΑΠΘ, είτε στη διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακών σπουδών, είτε στη διαδικασία ένταξης στον επαγγελματικό τομέα που τους ενδιαφέρει
- Πραγματοποιήθηκαν 8 και 4 ενημερωτικές συναντήσεις αντίστοιχα για σπουδές και έρευνα στη Γερμανία και τη Γαλλία στο 3ο Περιφερειακό Γραφείο Διασύνδεσης στη Φοιτητική Λέσχη. Σκοπός των συναντήσεων αυτών ήταν η ενημέρωση των φοιτητών και αποφοίτων του ΑΠΘ για τις δυνατότητες συνέχισης των σπουδών τους και τη διεξαγωγή έρευνας στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. 
 - Εργαστήριο «Ιατρική Ειδικότητα στη Γαλλία». Το Γραφείο Διασύνδεσης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο πραγματοποίησε το εν λόγω εργαστήριο στο 1ο Περιφερειακό ΓΔ στην Ιατρική Σχολή. Εκπρόσωπος του Γαλλικού Ινστιτούτου ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους φοιτητές και τελειόφοιτους της Ιατρικής Σχολής για τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκπόνησης Ιατρικής Ειδικότητας στη Γαλλία.
γ. Πρακτική άσκηση
Το ΓΔ δέχθηκε πέντε άτομα συνολικά για την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης, εκ των οποίων η μία ήταν αλλοδαπή μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τη Λετονία και οι υπόλοιποι ήταν σπουδαστές ή απόφοιτοι από δημόσιους φορείς του εσωτερικού.
δ. Προβολή
-Στέλεχος του ΓΔ παρουσίασε τις προσφερόμενες υπηρεσίες του γραφείου σε εκδηλώσεις υποδοχής Αετών φοιτητών των Τμημάτων και των Σχολών του ΑΠΘ και διένειμε έντυπο υλικό
-Η σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΓΔ παρουσίασε τα εργαλεία και τις δεξιότητες για την αναζήτηση εργασίας σε μαθητές Λυκείου. Διανεμήθηκε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.
ε. Επιμόρφωση προσωπικού
-Δύο στελέχη του ΓΔ παρακολούθησαν, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Επιχειρείν», που πραγματοποίησε ο Δήμος Καλαμαριάς, το σεμινάριο «Κατάρτιση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων»
-Ο σύμβουλος της επιχειρηματικότητας του ΓΔ, συμμετείχε στην ημερίδα με τίτλο «Ευκαιρίες για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα μέσα από την κρίση», που διοργάνωσαν το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Β. ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
α. Διδακτικό έργο
Το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών προσφέρει μαθήματα στην Αγγλική, Γερμανική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα για τους φοιτητές των διαφόρων Τμημάτων του Α.Π.Θ.
Ωστόσο, για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το Κέντρο δεν ήταν δυνατό να ανταποκριθεί στις διδακτικές ανάγκες του συνόλου των Σχολών / Τμημάτων, λόγω της δραματικής μείωσης του αριθμού διδασκόντων που συνταξιοδοτήθηκαν, τη μη απόσπαση εκπαιδευτικών από το Υπουργείο και του υπερβολικά μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων φοιτητών. Δυστυχώς παρά τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλλε και καταβάλλει το Κέντρο, τόσο με εκκλήσεις προς το Υπουργείο όσο και με τη συνεργασία όλων των μελών του Κέντρου για επίλυση του θέματος δεν κατέστη δυνατή η αποτελεσματική εξεύρεση λύσης. Το πρόβλημα μάλιστα επιδεινώνεται ιδιαίτερα διότι φέτος το Κέντρο καλείται να καλύψει και διδακτικές ανάγκες σε Τμήματα και Μονοτμηματικές Σχολές που μέχρι τώρα κάλυπταν υποχρεωτικά σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών μαθήματα ξένων γλωσσών με δικό τους προσωπικό, το οποίο έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί. Για αυτόν το λόγο το μόνιμο προσωπικό ΕΕΔΙΠ Ι του ΚΔΞΓ καλύπτει τη διδασκαλία του μαθήματος της ξένης γλώσσας μόνον στα Τμήματα στα οποία έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις ενώ παράλληλα ζήτησε να πληροφορηθεί από τις Σχολές /Τμήματα τον αριθμό των φοιτητών που βρίσκονται στο πτυχίο και έχουν παρακολουθήσει υποχρεωτικό μάθημα ξένης γλώσσας σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους ώστε το ΚΔΞΓ να αναλάβει τις εξετάσεις τους τον Ιούνιο 2011.       
Παράλληλα με τα προβλεπόμενα μαθήματα προσφέρθηκαν και επιπλέον πιλοτικά μαθήματα γλώσσας εξειδικευμένα από διάφορα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Κέντρου σε φοιτητές/φοιτήτριες των Τμημάτων του Α.Π.Θ.
Β. Πρωτοβουλίες Διοικητικού Συμβουλίου & Διδακτικου Προσωπικου
·                  Έγκριση για επαναπροκήρυξη μιας (1) θέσης ΕΕΔΙΠ Ι για τη διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 3494/ 04-09-2009.
·                  Συμμετοχή στο «Πρόγραμμα Διαύγεια».
·                  Πραγματοποίηση μαθημάτων ρωσικής γλώσσας σε φοιτητές του ΑΠΘ στο πλαίσιο της διεύρυνσης του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» κατά το χρονικό διάστημα 18 Οκτωβρίου 2010 - 27 Μαΐου 2011. Λειτουργούν δύο (2) τμήματα (αρχαρίων & προχωρημένων).
·                  Επανάληψη πραγματοποίησης Προγράμματος ταχύρρυθμης κατάρτισης για επαγγελματική/ ακαδημαϊκή χρήση της αγγλικής γλώσσας στο πλαίσιο συνεργασίας της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής και του Κέντρου για τους φοιτητές της Σχολής.
·                  Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιστημονικής Συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το Telavi State University του Telavi Γεωργίας για πραγματοποίηση επίσκεψης κατά το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 στο προαναφερθέν Πανεπιστήμιο για έρευνα ή διάλεξη στην Αγγλική γλώσσα.
·                  Πραγματοποίηση μαθημάτων τουρκικής γλώσσας σε φοιτητές του ΑΠΘ στο πλαίσιο διαπανεπιστημιακής συμφωνίας μεταξύ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Canakkale Onsekiz Mart Τουρκίας κατά το χρονικό διάστημα 17 Μαρτίου - 18 Απριλίου 2011. Λειτουργούν δύο (2) τμήματα (αρχαρίων & προχωρημένων).
·                  Μετάφραση στην αγγλική γλώσσα & επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του Κέντρου από ορισμένη Επιτροπή (ολοκλήρωση έως τέλη Μαρτίου 2011). 
·                  Ένταξη του Κέντρου στη διαδικασία αξιολόγησης της ΑΔΙΠ (αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων και κατάλογο προτεινόμενων εξωτερικών αξιολογητών).
Γ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας συνεχίζει για μια ακόμη χρονιά το έργο του, υλοποιώντας ποικίλα προγράμματα και αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες που αφορούν τη βελτίωση των υπηρεσιών του καθώς και την παρακολούθηση των νέων δεδομένων στη γλωσσοδιδακτική.
α. Προγράμματα απευθυνόμενα σε αλλοδαπούς και ομογενείς σπουδαστές και φοιτητές
α1. Τακτικά προγράμματα
Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 ξεκίνησαν διάφορα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς και ομογενείς σπουδαστές καθώς και προγράμματα για φοιτητές των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (LLP/Erasmus).
Αναλυτικότερα τα προγράμματα έχουν ως εξής:
Πρόγραμμα
Διάστημα
Αρ. Σπουδαστών
Αρ. Τμημάτων
Επίπεδα
Ακαδημαϊκού έτους 20 ωρών/εβδομάδα
11/10/10-31/5/11
152
8
5Α1, 1Α2, 1Β1, 1Β2
Ακαδημαϊκού έτους 10 ωρών/εβδομάδα
11/10/10-31/5/11
132
7
1Α1, 2Α2, 2Β1, 1Β2, 1Γ1
Τρίμηνο Χειμερινό 20ωρών/εβδομάδα
4/10-17/12/10
69
3
Α1, Α2, Β1
Τρίμηνο Χειμερινό 10ωρών/εβδομάδα
4/10-17/12/10
81
5
2Α1, 1Α2, 1Β1, 1Β2
Εντατικό μηνιαίο χειμερινό  20ωρών/εβδομάδα
1-28/2/11
53
3
Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1
Εντατικό 15/νθήμερο για φοιτητές Erasmus
11-22/10/10
41
2
A1
Εντατικό 15/νθήμερο για φοιτητές Erasmus
14-28/3/11
41
2
A1
Τρίμηνο Εαρινό20ωρών/εβδομάδα
14/3-10/6/2011
61
4
1Α1, 1Α2, 1Β1 1Β2
Τρίμηνο Εαρινό 10ωρών/εβδομάδα
14/3-10/6/2011
81
5
2Α1, 1Α2, 1Β1 1Β2
Εντατικό χειμερινό EILC 2011
17/1-25/2/2011
26
2
2Α1
*Ας σημειωθεί ότι το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι η μόνη υπηρεσία ανάμεσα σε όλα τα Ελληνικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διοργανώνει προγράμματα γλωσσικής προετοιμασίας για φοιτητές LLP/Erasmus (EILC) δύο φορές το χρόνο σε σύγκριση με άλλα Ιδρύματα που διοργανώνουν μία ή καμία φορά. Ο δε ετήσιος αριθμός των φοιτητών Erasmus που συμμετέχει στα προγράμματα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό συμμετεχόντων στα υπόλοιπα Ιδρύματα.
α2. Ειδικά προγράμματα
1                   Για όγδοη (8η) συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα “Study Abroad” στο πλαίσιο συμφωνίας με το «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Paideia» (Η.Π.Α.).  Κατά το χειμερινό εξάμηνο 2010 (4/10-17/12/2010), παρακολούθησαν 7 φοιτητές και κατά το εαρινό εξάμηνο 2011 (7/2-15/4/2011) , παρακολουθούν  18 φοιτητές.
2                  Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το Πανεπιστήμιο του Canakkale Τουρκίας το Σχολείο έστειλε μέλος του διδακτικού προσωπικού που απασχολεί με σύμβαση έργου, το οποίο διδάσκει στους φοιτητές του εκεί Πανεπιστημίου την ελληνική γλώσσα κατά το χρονικό διάστημα 7/3-7/4/2011. Το ΣΝΕΓ κάλυψε οικονομικά τα έξοδα αμοιβής για τη διδασκαλία.
α3. Προγράμματα απευθυνόμενα σε φοιτητές Α.Ε.Ι.
1                  Πραγματοποιήθηκαν όπως κάθε χρόνο, μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς φοιτητές των διαφόρων Τμημάτων και Σχολών του Α.Π.Θ. για όλα τα εξάμηνα  για τα οποία προβλέπεται η διδασκαλία της ξένης γλώσσας σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του κάθε Τμήματος. Συγκεκριμένα παρακολούθησαν:
·                  Χειμερινό εξάμηνο: 136 φοιτητές (68 Α’ εξάμηνο, 48 Γ’ εξάμηνο, 20 Ε’ εξάμηνο)
·                  Εαρινό εξάμηνο: 67 φοιτητές (32 Β’ εξάμηνο, 25 Δ΄ εξάμηνο, 10 Στ΄ εξάμηνο)
2                  Για έβδομη (7η) συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους αλλοδαπούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς υποτρόφους του Α.Π.Θ. και κατά τα δύο εξάμηνα. Στο χειμερινό εξάμηνο παρακολούθησαν 14 υπότροφοι σε δύο τμήματα, ενώ στο εαρινό παρακολουθούν 22 υπότροφοι σε δύο τμήματα. 
β. Εξετάσεις Ελληνομάθειας
1.                Πραγματοποιήθηκε  στις 2 Οκτωβρίου 2010 εξέταση για το πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας με τη συμμετοχή 111 σπουδαστών. Η επόμενη εξέταση έχει  οριστεί για τις 4 Ιουνίου 2011. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εγγραφή των αλλοδαπών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2.                Το Σχολείο λειτουργεί επίσης ως εξεταστικό κέντρο για λογαριασμό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθώς και για τις τελικές εξετάσεις του προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας». Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10,11 και 12 Μαΐου 2011.
3.                Επίσης λειτούργησε ως εξεταστικό κέντρο του ΚΕΓ για  πτυχίο ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς  (Νοέμβριος 2010).
4.                Διοργανώνονται εξετάσεις ελληνομάθειας για διορισμό στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω διαδικασιών του Α.Σ.Ε.Π. ( μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος)
γ. Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το Διδακτικό προσωπικό
Α/Α
Θεματική ενότητα
Διάστημα
Διάρκεια
1
Χρήση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας & Ανάπτυξη συγγραφικών δεξιοτήτων για τη χρήση της ελληνικής δεύτερης/ξένης γλώσσας
8-9/10/2010
6 ώρες
2
Πρόγραμμα: Νέα Μάθηση (Μάθηση μέσω σχεδιασμού)
22-23/10/2010
7 ώρες
3
Σώματα κειμένων
4,5,12/2/2011
13 ώρες
δ. Άλλες δράσεις
·                  Επιτόπια επίσκεψη 4 εξωτερικών αξιολογητών στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης του ΣΝΕΓ της ΑΔΙΠ (7-9/2/2011)
·                  Έγκριση για επαναπροκήρυξη μιας θέσης ΕΕΔΙΠ Ι για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.3494/ 04-09-2009.
·                  Ένταξη στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»
·                  Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008
·                  E-learning (προς το παρόν χρήση νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, εμπλουτισμός εργαστηρίου με διαδραστικό πίνακα και χρήση του κατά τη διδασκαλία από το διδακτικό προσωπικό)
·                  Εμπλουτισμός Βιβλιοθήκης (διαδικασία σε εξέλιξη, ολοκλήρωση καταλογογράφησης και μεταφορά βιβλίων έως μέσα Απριλίου)
·                  Επίσημη σελίδα του Σ.Ν.Ε.Γ. στο face book
·                  Σύνδεσμος Αποφοίτων (συνεχίζονται οι εγγραφές)
·                  Οργάνωση προβολών ταινιών ελληνικού κινηματογράφου «ΣΙΝΕ Σ.Ν.Ε.Γ.»
·                  Συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου για διάθεση ταινιών
·                  Έκδοση 5ου τεύχους του περιοδικού Newsletter ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Δεκέμβριος 2010)
·                  Έκδοση ημερολογίου συνταγών 2011 με παραγωγές σπουδαστών του ΣΝΕΓ
·                  Πολιτιστικές- εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία
·                  Συμμετοχή των τμημάτων  σε εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων 
·                  Πολιτιστικές εκδηλώσεις –εκπαιδευτικές εκδρομές
·                  Εορτασμός ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών (συνεργασία με Γερμανικό & Γαλλικό Ινστιτούτο) (παραγωγή διδακτικού υλικού)
·                  Xώρος  Έρευνας  εξωτερικών ερευνητών (από το 2004, 28 άτομα) (ενδεικτικά αναφέρουμε Μαθήματα προφοράς σε ετήσια προγράμματα από μέλος διδακτικού προσωπικού)
·                  Χώρος πρακτικής άσκησης μελλοντικών καθηγητών της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας
Δ. ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΘ
Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας, στο διάστημα αυτό, μελέτησε και έθεσε τις βάσεις  για τη  θεσμική, οργανωτική και λειτουργική της υπόσταση καθώς και τον σχεδιασμό, οργάνωση, εποπτεία και παρακολούθηση του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε τέσσερις (4) τακτικές συνεδριάσεις στις  οποίες έλαβε αποφάσεις και υλοποίησε τα παρακάτω θέματα:
1.                Τη σύνταξη ετήσιου προγραμματισμού των ενεργειών της.
2.                Την οργάνωση της επικοινωνίας της ΜΟΔΙΠ με τις ΟΜΕΑ των Τμημάτων και την συγκρότηση μηχανισμού υποστήριξής τους.
3.                Την ίδρυση γραμματείας ΜΟΔΙΠ και τη στελέχωσή της.
4.                Την επικοινωνία με την ΑΔΙΠ και τη διοργάνωση ενημερωτικής συνάντησης με τους Προέδρους και τις ΟΜΕΑ των Τμημάτων.
5.                Την επεξεργασία στοιχείων για τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της ΜΟΔΙΠ.
6.                Την ανάλυση των απαιτήσεων της ΑΔΙΠ για την υποβολή των εκθέσεων εσωτερικής αξιολόγησης των Τμημάτων,  την επεξεργασία με σκοπό τη σύνταξη  Εσωτερικού Οδηγού Εφαρμογής της αξιολόγησης.
7.                Την συγκέντρωση και επεξεργασία των εκθέσεων εσωτερικής αξιολόγησης των Τμημάτων και των ετήσιων απογραφικών στοιχείων με σκοπό την σύνταξη της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης του Ιδρύματος.
8.                Την δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης της Εξωτερικής Αξιολόγησης των Τμημάτων.
Ε. ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου 2011 αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση 66 ατόμων, με το συνολικό ποσό των Ευρώ 20.700, 00. Υπόλοιπο Ευρώ 50.000,00
ΣΤ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ
1  Εισήγηση Ε.Κ. προς τη Σύγκλητο 2832/2-2-11
Ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Κοσμητόρων οι προτάσεις της Ιατρικής Σχολής για έγκριση Εσωτερικών κανονισμών 24 Εργαστηρίων.
2.) Εισήγηση Ε.Κ→ ΣΕΣ 127/2-2-11
Επαναξετάστηκε και συμπληρώθηκε ο Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. που είχε ήδη καταρτιστεί από την προηγούμενη Επιτροπή Κοσμητόρων
Ελέγχθηκαν (2) Ειδικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας του Α.Π.Θ. με Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής για εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών με συνεπίβλεψη
Ελέγχθηκαν (2) Εσωτερικοί Κανονισμοί Μεταπτυχιακών Σπουδών, (Τμήματος Κινηματογράφου και Οδοντιατρικής Σχολής)
3.) Εισήγηση Ε.Κ→ Σύγκλητο 2833/23-3-11
Ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Κοσμητόρων οι προτάσεις της Ιατρικής Σχολής για έγκριση Εσωτερικών κανονισμών 44 Κλινικών.
Ελέγχθηκε πρόταση του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης για την ίδρυση Εργαστηρίου και  τον εσωτερικό κανονισμό του 
4.) Εισήγηση Ε.Κ→ ΣΕΣ 128/23-3-11
Ελέγχθηκαν 14 προτάσεις για ίδρυση νέων ή τροποποίηση Υπουργικών Αποφάσεων υφιστάμενων Π.Μ.Σ./Δ.Π.Μ.Σ./Δ.Δ.Π.Μ.Σ.
Ζ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Παρακολούθηση και όπου σκόπιμο συμμετοχή για να δίνουμε οι ίδιο τα στοιχεία και να μη μας κατατάσσουν ερήμην μας.
-Όπου μετέχουμε είναι χωρίς κόστος
Μέχρι σήμερα
1. Καταγραφή αναγνωρισμένων φορέων κατάταξης και ταξινόμησης, και περιγραφή κριτηρίων, μεθοδολογίας κλπ
2. Επικοινωνία με αναγνωρισμένους φορείς κατάταξης διεθνώς
3. Αποστολή πληροφοριών στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
4. Συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής U-MULTIRANK (αποστολή στοιχείων Δεκέμβριος 2010)
·                  Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για το Ίδρυμα με συλλογή στοχείων από τις υπηρεσίες της Διοίκησης και από τα Τμήματα
·                  Συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών
·                  Συμπλήρωση ερωτηματολογίων από φοιτητές των παραπάνω Τμημάτων
·                  Πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε σχετικό συμπόσιο τον προσεχή Απρίλιο
5. Συμμετοχή στη διαδικασία διεθνούς κατάταξης του Οργανισμού QS
·                  Συλλογή από τα μέλη ΔΕΠ όλων των τμημάτων των στοιχείων προτεινόμενων Academic Reviewers από όλο τον κόσμο (Ιανουάριος 2011-σύνολο 622-θεωρείται ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός για πρώτη φορά)
·                  Επικοινωνία με όλα τα Επιμελητήρια που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη για συλλογή στοχείων Employer Reviewers-λίγα λόγω περιορισμένου χρόνου
·                  Συμπλήρωση ιδρυματικού ερωτηματολογίου: βρισκόμαστε στο στάδιο συλλογής στοιχείων-παράκληση για συνεργασία από την πλευρά σας (αποστολή μέχρι 12 Απριλίου)
6. Συμμετοχή στη διαδικασία διεθνούς κατάταξης του Πανεπιστημίου της Σανγκάης (Center for World-Class Universities του Shanghai Jiao Tong University) (αποστολή μέχρι 31 Μαρτίου)
Η. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Έχει συνεδριάσει μία φορά. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση, για να γίνουν οι προτάσεις για τη δραστηριοποίησή της. Ως χώρος δράσης έχει προσδιοριστεί το ΑΠΘ στην καθημερινότητά του και η συγκρότηση σχετικών ομάδων ανά τμήμα.
Θ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ι. Εν μέρει ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων των Τμημάτων και αυτοτελών μονάδων σε ενιαίους πίνακες και σχεδιασμός ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων των μελών ΔΕΠ. Διαπιστώνεται έλλειψη διοικητικού προσωπικού στην κεντρική διοίκηση και ανισομερής διασπορά του ποικίλου διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού.
ΙΙ. Συμμετοχή δις στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο στην Αθήνα και έλεγχος καταγγελιών για μη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας σε μεταπτυχιακά του ΑΠΘ (υπάλληλοι επιφορτισμένοι με τη διακρίβωση του περιεχομένου των καταγγελιών ή τον καταρτισμό των αιτουμένων από διάφορες υπηρεσίες στοιχείων οι κκ. Ανανιάδου, Μόσχου, Κοιλιαράκη, Γρηγοριάδης, Πεΐδου, και κατ᾽ εξακολούθηση μεθ᾽υπερβολικού φόρτου εργασίας οι κκ. Παγώνη και Μπουχουρούδη).
Δέσπω Αθ. Λιάλιου