ELLENOPHONIA

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘ. ΑΘ. ΚΑΪΣΗ, ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ 25-3-2011



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ Καθ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΝΤΗ

Πανοσιολογιότατε εκπρόσωπε του Μητροπολίτη μας,
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, εκπρόσωπε της Ελληνικής Κυβέρνησης
Αξιότιμοι Κύριοι βουλευτές,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των αρχών της πόλης μας,
Αγαπητά μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ,
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι όλων των βαθμίδων, εργαζόμενες και εργαζόμενοι του ΑΠΘ
Αγαπητές μας φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου μας,
Σας καλωσορίζω όλους και από μέρους του Πρύτανή μας καθ. Γιάννη Μυλόπουλου, που απουσιάζει για υπηρεσιακούς λόγους και εύχομαι η σημερινή μέρα να αποτελέσει σημείο ενίσχυσης της κοινής προσπάθεις που καταβάλλεται στο Πανεπιστήμιό μας με καινοτόμες και συντονισμένες ενέργειες, όπως και στη χώρα μας.


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΔΕΣΠΩΣ ΑΘ. ΛΙΑΛΙΟΥ

Οι αυτοί χαιρετισμοί και ευχές ισχύουν και από μέρους μου.
 Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για τον επίσημο εορτασμό της επετείου της Εθνεγερσίας, του εορτασμού ουσιαστικώς της ενάρξεως του αγώνα των Ρωμιών για την αυτοδιάθεσή τους αλλά και την οργάνωσή τους με θεσμούς κράτους κατά τα ισχύσαντα πολιτειακά πρότυπα του 19ου αι. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε έξι χρόνια ο επαναστατημένος Ελληνισμός απέκτησε με την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (1η Μαϊου 1827) το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος, με καθιέρωση δια του άρθρου 5 της λαϊκής κυριαρχίας: «η κυριαρχία ενυπάρχει εις το έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και ασκείται υπέρ αυτού».
Πέραν από τις διακυμάνσεις στην ερμηνεία των ιδεολογιών τα πραγματικά συμφραζόμενα της ιστορίας διερμηνεύονται από την ποιότητα της ανθρώπινης δημιουργίας στο επίπεδο της προσωπικής και συλλογικής καταξίωσης, πράγμα που σημαίνει ότι υφίσταται ως δυναμική η προσπάθεια ισορρόπησης ανάμεσα στο άτομο και το σύνολο, το οποίο εκφράζεται στις δημοκρατίες με τη λειτουργία της συντακτικής πρακτικής.
Μεταπολεμικά η ανάπτυξη της επικοινωνίας και της οικονομίας με την παράλληλη ανάπτυξη της πληροφορικής φαίνεται ως και να διατάραξε την ισορροπία του ζεύγους ίδιον – κοινόν, και το άτομο ανά τον κόσμο βρέθηκε «ερριμένο» και απροστάτευτο, ενώ οι συλλογικότητες αναμετρώνται με τις ποικίλες ανεξέλεκτες δυνάμεις της παγκόσμιας κοινότητας.
Η Ελλάδα, που ξεκίνησε την κρατική της ύπαρξη με το περίφημο αγγλικό δάνειο βρίσκεται και πάλι στην επώδυνη θέση επιβίωσης με δάνειες δυνάμεις, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαφυγή μας από την κρίση είναι η παιδεία και ο πολιτισμός μας με τους κανόνες που μπορούν να επιστηρίζουν σε επίπεδο θεσμών και διεκδικήσεων οι της Νομικής επιστήμης συνέλληνες. Προς τούτο κλήθηκε να αναπτύξει ενώπιόν μας το θέμα «Νομικός Πολιτισμός και Παγκοσμιοποίηση» ο Καθηγητής του Τμήματος της Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Αθανάσιος Καϊσης.

Ο Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Καϊσης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και, ως υπότροφος του DAAD, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιδιωτικού Διεθνούς και Αλλοδαπού Οικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, διδάσκει από το 1978 στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου μας Αστικό Δικονομικό Δίκαιο.

Τον παρακαλώ, λοιπόν, να ανέλθει στο βήμα, για να αναπτύξει το θέμα του.

http://noc.auth.gr/services/voice-video/streaming/vod_events.html : Η διεύθυνση για την εκδήλωση, που μεταδόθηκε ζωντανά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: